Mąka z ciecierzycy - 1kg

New product

Mąka z ciecierzycy cena 1 kg bezglutenowa Expand

- Mąka z ciecierzycy

- Pochodzi z Polski

- Do gotowania, pieczenia

- Bez glutenu, bez konserwantów, bez siarki, 

- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane

- Gwarancja smaku

- Indeks glikemiczny mąki z ciecierzycy 28

Więcej szczegółów

  • W magazynie, dostawa 24h

10,00 zł

brutto

Opis produktu

Mąka z ciecierzycy należy do grona produktów bezglutenowych. Produkuje się ją poprzez zmielenie suchych, prażonych ziaren ciecierzycy (grochu włoskiego), a następnie ich dokładnego przetarcia. Jest cennym źródłem białka oraz błonnika. 

Mąka z ciecierzycy dostępna w naszym sklepie to w 100% produkt naturalny - nie zawiera konserwantów i dodatków. Importowana jest z Kanady. Sprzedawana jest w solidnych i szczelnych opakowaniach, które posiadają praktyczna zapięcie tzw. strunę. W tego typu opakowaniu mąka jest dobrze chroniona i na długo zachowuje świeżość i walory smakowe.

 

Właściwości mąki z cieciorki

  • posiada wysoką zawartość błonnika. Ten składnik zapobiega pojawieniu się zaparć, stabilizuje poziom glukozy we krwi, a także zapewnia uczucie sytości na dłużej;
  • zawiera w swoim składzie nawet 20% białka, które jest dobrym zastępnikiem dla białka zwierzęcego;
  • zawiera potas, który wpływa także na obniżenie poziomu ciśnienia we krwi i wzmacnia pracę serca;
  • jest źródłem magnezu, który poprawia funkcjonowanie układu nerwowego;
  • zawiera kwas foliowy, który rekomendowany jest do kobietom w ciąży,  wpływa korzystnie na rozwój płodu.

 

Zastosowanie

Mąka z ciecierzycy może być składnikiem wielu zdrowych i smacznych potraw. Szczególnie popularna jest w kuchni indyjskiej. Chętnie  stosują ją  weganie i wegetarianie.

Ten rodzaj mąki nie zawiera glutenu. Nie nadaje się on do przygotowywania z niego lekkich wypieków, ponieważ nie ma wystarczających właściwości plastycznych. Może być jednak z innymi, bardzo plastycznymi rodzajami mąki. 

  • doskonała do zagęszczania zup i sosów;
  • może także zastępować bułkę tartą i jajko podczas robienia placków czy kotletów;
  • świetna do przygotowania naleśników.

 

Przechowywanie

Mąkę z ciecierzycy najlepiej przechowywać w suchym i chłodnym miejscu w szczelnym opakowaniu.

 

Przeciwwskazania

Ograniczenia w stosowaniu mąki z ciecierzycy mogą dotyczyć osób, które z powodu przewlekłych chorób nie mogą jeść roślin strączkowych. Bezwzględnym przeciwwskazaniem jest choćby dna moczanowa i kamica moczanowa.

Opinie

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Napisz opinię

Mąka z ciecierzycy - 1kg

Mąka z ciecierzycy - 1kg

Brakuje 200,00 zł do darmowej wysyłki.

Składniki

Skład: mąka z ciecierzycy.

Produkt może zawierać śladowe ilości: sezamu, orzechów włoskich, pistacjowych,glutenu i innych.

Kraj pochodzenia: Polska

Indeks glikemiczny: 28

Wartość odżywcza / 100 g

Wartość energetyczna1582 kJ/378 kcal
Tłuszcz6,04 g
   w tym kwasy tłuszczowe nasycone0,6 g
Węglowodany62,95 g
   w tym cukry10,07 g
   Błonnik12,2 g
Białko20,47 g
Sól0,06 g

Przepisy z tym produktem

Rozumiem

Nasza strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.