- Mąka z ciecierzycy
- Pochodzi z polskich pól
- Naturalnie bezglutenowe, bez konserwantów, bez siarki
- Do gotowania, pieczenia
- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane
Opis
Mąka z ciecierzycy należy do grona produktów bezglutenowych. Produkuje się ją poprzez zmielenie suchych, prażonych ziaren ciecierzycy (grochu włoskiego), a następnie ich dokładnego przetarcia. Jest cennym źródłem białka oraz błonnika.
Mąka z ciecierzycy dostępna w naszym sklepie to w 100% produkt naturalny - nie zawiera konserwantów i dodatków. Produkowana w Polsce. Sprzedawana jest w solidnych i szczelnych opakowaniach, które posiadają praktyczna zapięcie tzw. strunę. W tego typu opakowaniu mąka jest dobrze chroniona i na długo zachowuje świeżość i walory smakowe.
Właściwości
- wyróżnia się wysoką zawartością błonnika pokarmowego;
- posiada również wysoką zawartość białka.
Zastosowanie
Mąka z ciecierzycy może być składnikiem wielu zdrowych i smacznych potraw. Szczególnie popularna jest w kuchni indyjskiej. Chętnie stosują ją weganie i wegetarianie.
Ten rodzaj mąki nie zawiera glutenu. Nie nadaje się on do przygotowywania z niego lekkich wypieków, ponieważ nie ma wystarczających właściwości plastycznych. Może być jednak z innymi, bardzo plastycznymi rodzajami mąki.
- doskonała do zagęszczania zup i sosów;
- może także zastępować bułkę tartą i jajko podczas robienia placków czy kotletów;
- świetna do przygotowania naleśników.
Sprawdź: Mąka z ciecierzycy - do czego używać.
Przechowywanie
Mąkę z ciecierzycy najlepiej przechowywać w suchym i chłodnym miejscu w szczelnym opakowaniu.
Przeciwwskazania
Ograniczenia w stosowaniu mąki z ciecierzycy mogą dotyczyć osób, które z powodu przewlekłych chorób nie mogą jeść roślin strączkowych. Bezwzględnym przeciwwskazaniem jest choćby dna moczanowa i kamica moczanowa.
Inne opcje
Składniki
Składniki: mąka z ciecierzycy.
Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i gluten. Co to znaczy ?
Kraj pochodzenia: Polska
Indeks glikemiczny: 28
Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków
Wartość odżywcza / 100 g
Wartość energetyczna | 1582 kJ/378 kcal |
Tłuszcz | 6,04 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,6 g |
Węglowodany | 62,95 g |
w tym cukry | 10,07 g |
Błonnik | 12,2 g |
Białko | 20,47 g |
Sól | 0,06 g |
Przepisy z tym produktem
-
Falafel z mąki z ciecierzycy
Falafele to jedno z najpopularniejszych dań kuchni arabskiej. Z poniższego przepisu wychodzą naprawdę bardzo aromatyczne.
-
Flan z mąką z ciecierzycy
Delikatny, mleczno-jajeczny deser z dodatkiem mąki z ciecierzycy. Absolutnie przepyszny i pozostający w pamięci.
-
Indyjskie placki z mąką z ciecierzycy Besan Paratha
Indyjskie potrawy zaczynają coraz częściej gościć na naszych stołach. Indyjski chlebek paratha, który jest doskonała propozycją jako dodatek do ryżu, potraw z warzywami, zup i serów.
-
Indyjski deser laddu z mąką z ciecierzycy
Laddu to indyjskie słodycze, jedzone zwłaszcza podczas hinduskich świąt i uroczystości. Banalne w przygotowaniu, nie mogą się nie udać.
-
Bezglutenowe naleśniki z mąki z ciecierzycy
Naleśniki wychodzą delikatne, plastyczne, świetnie się rolują, trudno poznać, że to "inne" naleśniki.
-
Marsylski keks wytrawny z mąki z ciecierzycy
Keks zazwyczaj kojarz się ze słodkim ciastem z bakaliami. Wytrawny keks z mąki z ciecierzycy to coś, czym można zaskoczyć gości.
Komentarze 0