- Sól himalajska różowa drobna
- Pochodzi z Pakistanu
- Naturalnie bezglutenowe, bez konserwantów
- Do gotowania i przygotowania potraw
- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane
Opis
Sól himalajska drobna (o granulacji kryształów do 1 mm) uznawana jest za najzdrowszą na świecie. Ma charakterystyczny różowy kolor, który zawdzięcza zawartości tlenku żelaza. W smaku jest nieco mniej słona niż klasyczna sól kamienna, jednak jest bogata w minerały i ceniona za właściwości lecznicze.
Drobna sól himalajska, jaką oferujemy w naszym sklepie, pochodzi ze złóż zlokalizowanych w górskich pasmach Himalajów na terenach Pakistanu. Tam wydobywana jest ręcznie na głębokości 500 metrów pod ziemią.
Sól himalajska pakowana jest w mocne i szczelne torebki, które chronią produkt przed czynnikami zewnętrznymi. Dzięki temu sól utrzymuje swoją konsystencje i walory smakowe.
Czym wyróżnia się nasza sól himalajska?
Wydobywana u podnóża Himalajów. Sól oferowana w naszym sklepie wydobywana jest ręcznie na głębokości 500 m u podnóży Himalajów. Sól nie jest przetwarzana przemysłowo, co jest gwarancją niezwykłej jakości i walorów smakowych.
Delikatny smak. Sól himalajska wyróżnia się znacznie delikatniejszym smakiem niż klasyczna sól kuchenna. Jeżeli nie lubisz przesolonych potraw zawierających nadmiar tej przyprawy, sól himalajska będzie doskonałym wyborem.
Drobne kryształki. Sól sprzedawana jest w formie drobnych kryształków, które doskonale nadają się do przyprawiania wszelkiego rodzaju potraw.
Wszechstronne zastosowanie. Może być zastosowana jako zamiennik tradycyjnej soli kuchennej do przyprawiania wszelkiego rodzaju potraw zup, sosów i mięs. Stosowana jest również w kosmetyce, a także do inhalacji czy płukania gardła przy infekcjach.
Duże i wydajne opakowanie. Sól sprzedawana jest w dużym opakowaniu, które cechuje stosunkowo dużą wydajnością.
Zastosowanie
Sól himalajska jest doskonałą alternatywą dla soli kamiennej stosowanej w kuchni. Sól himalajską można stosować do przyprawiania potraw, zup, sosów i sałatek.
Sól himalajska ma również zastosowanie w kosmetyce, ponieważ działa antybakteryjnie i odkażająco. Można stosować ją do kąpieli leczniczych, do płukania gardła przy infekcjach, a także inhalować nią drogi oddechowe i zatoki.
Przechowywanie
Drobną sól himalajską trzeba chronić przed wilgocią. Z tego powodu należy trzymać ją chłodnym i suchym miejscu w zamkniętym opakowaniu.
Przeciwwskazania
Sól himalajska podobnie jak sól kamienna musi być spożywana w rozsądnych, rekomendowanych dawkach. Spożywanie w soli himalajskiej w nadmiarze może prowadzić m.in. do nadciśnienia tętniczego czy zaburzeń pracy serca.
Inne opcje
Składniki
Składniki: sól himalajska spożywcza
Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, i gluten. Co to znaczy ?
Kraj pochodzenia: Pakistan
Indeks glikemiczny: 0
Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków
Wartość odżywcza / 100 g
Wartość energetyczna | 0 kJ/0 kcal |
Tłuszcz | 0,0 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,0 g |
Węglowodany | 0,0 g |
w tym cukry | 0,0 g |
Błonnik | 0,0 g |
Białko | 0,0 g |
Sól | 98,7 g |
Przepisy z tym produktem
-
Kasza bulgur z komosą ryżową
Kasza bulgur i komosa ryżowa to połączenie doskonałe, przekonaj się o tym!
-
Bakłażany i cukinie z kruszonką z kaszy jaglanej
Kasza jaglana z warzywami to znakomite i proste w przygotowaniu danie o pełnym i złożonym smaku
-
Komosa ryżowa z kurczakiem
Szybki i pożywny obiad? Może komosa ryżowa z papryką i kurczakiem o czosnkowym aromacie?
-
Papryka faszerowana brązowym ryżem i grzybami
Doskonała propozycja obiadowa dla wegetarian - papryka faszerowana pieczarkami. Do przygotowania w kilka chwil.
-
Łosoś w sosie śmietanowo – musztardowym z prażonymi płatkami migdałowymi
Ryba nie musi być nudna. Oto przepis na szybkie i zdrowe danie z łososia
-
Zupa brokułowo-porowa z płatkami migdałowymi
To, że brokuły są zdrowe wiadomo nie od dziś. Można je jeść cały rok i przygotowywać na wiele sposobów. Dziś przedstawiamy przepis właśnie na zupę, która zaskoczy smakiem.
-
Czarny ryż z maślakami
Czarny ryż ma cenne właściwości odżywcze oraz cechuje go duża zawartość błonnika, witamin oraz żelaza. My polecamy go w połączeniu z grzybami i boczkiem.
-
Sałatka z czerwonego ryżu z sardynkami
Czerwony ryż jest bogaty w błonnik, witaminę B1 i B2, żelazo i wapń. Wypróbuj go w naszym przepisie z sardynkami.
-
Hummus z mąką migdałową
Hummus z mąką migdałową to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego hummusu z tahini. Podawaj z tostami, kawałkami bagietki, pitą lub świeżymi warzywami, aby uzyskać zdrową, pożywną przekąskę.
-
Kurczak z orzechami nerkowca i mleczkiem kokosowym
Pyszny przepis na nieco egzotycznego kurczaka. Orzechy nerkowca dodają chrupiącego akcentu do kremowego mleka kokosowego
-
Antylska sałatka z orzechami nerkowca
Kremowy serek, słodki ananas i chrupiące orzechy nerkowca - idealna propozycja na śniadanie czy lunch.
Komentarze 0