Czerwony ryż jest bogaty w błonnik, witaminę B1 i B2, żelazo i wapń. Wypróbuj go w naszym przepisie z sardynkami.
Składniki
Porcja: 6 osób
- - 100 g czerwonego lub brązowego ryżu
- - 2 pomidory
- - 2 puszki sardynek w oliwie
- - 2 szalotki
- - 3 łyżki octu winnego (najlepiej z sherry)
- - 1 pęczek pietruszki
- - sól
- - pieprz
Przygotowanie
Czas
Poziom trudności: Łatwe
Przygotowanie: 20 minut
Gotowanie: 35 minut
Całkowity czas: 55 minut
Etapy przygotowania
Etap 1
Ryż ugotować we wrzącej osolonej wodzie, odcedzić i pozostawić do ostygnięcia.
Etap 2
Do miski wlać oliwę z sardynek i posiekaną szalotkę.
Etap 3
Po usunięciu łusek i ości pokroić sardynki na małe kawałki, a następnie przełożyć do miski. Dodać ocet.
Etap 4
Pomidory pokroić w drobną kostkę i dodać je do ryżu, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Dodać niezbyt drobno posiekaną pietruszkę.
Źródło przepisu
https://www.marmiton.org/recettes/recette_salade-de-riz-rouge-a-la-sardine_330509.aspx
Polecane produkty
Dodaj wszystkie produkty do koszyka