• Sałatka z czerwonego ryżu z sardynkami

    Czerwony ryż jest bogaty w błonnik, witaminę B1 i B2, żelazo i wapń. Wypróbuj go w naszym przepisie z sardynkami.

    Składniki

    Porcja: 6 osób

    • - 100 g czerwonego lub brązowego ryżu
    • - 2 pomidory
    • - 2 puszki sardynek w oliwie
    • - 2 szalotki
    • - 3 łyżki octu winnego (najlepiej z sherry)
    • - 1 pęczek pietruszki
    • - sól
    • - pieprz

    Przygotowanie

    Czas

    Poziom trudności: Łatwe
    Przygotowanie: 20 minut
    Gotowanie: 35 minut
    Całkowity czas: 55 minut

    Etapy przygotowania

    Etap 1

    Ryż ugotować we wrzącej osolonej wodzie, odcedzić i pozostawić do ostygnięcia. 

    Etap 2

    Do miski wlać oliwę z sardynek i posiekaną szalotkę. 

    Etap 3

    Po usunięciu łusek i ości pokroić sardynki na małe kawałki, a następnie przełożyć do miski. Dodać ocet. 

    Etap 4

    Pomidory pokroić w drobną kostkę i dodać je do ryżu, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Dodać niezbyt drobno posiekaną pietruszkę. 

    Źródło przepisu

    https://www.marmiton.org/recettes/recette_salade-de-riz-rouge-a-la-sardine_330509.aspx

    Polecane produkty

    Dodaj wszystkie produkty do koszyka

Wróć