Ksylitol fiński Danisco cukier brzozowy - 1kg

  • -15%
  • Ksylitol cena 1kg cukier brzozowy fiński Danisco
  • Ksylitol 1kg gdzie kupić cukier brzozowy fiński Danisco
  • Ksylitol cena 1kg cukier brzozowy fiński Danisco
Ksylitol cena 1kg cukier brzozowy fiński Danisco Ksylitol 1kg gdzie kupić cukier brzozowy fiński Danisco Ksylitol cena 1kg cukier brzozowy fiński Danisco

- Ksylitol fiński Danisco

- Pochodzi z Finlandii

- Naturalnie bezglutenowe 

- Do bezpośredniej konsumpcji lub do przygotowania potraw

- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane

Opis

Ksylitol to naturalny cukier, który pozyskiwany jest z drzewa brzozy. W niewielkich ilościach występuje w wielu warzywach i owocach. Jest on nawet wytwarzany przez ludzki organizm w trakcie przemian metabolicznych. Spotkać go można w miętówkach, słodyczach przeznaczonych dla diabetyków i odświeżaczach do ust.

Pakowany jest w woreczki z zapięciem strunowym. Szczelne opakowanie chroni produkt i zabezpiecza przed działaniem czynników atmosferycznych. Ksylitol nie zawiera glutenu.

Ksylitolu można stosować do różnego typu wypieków, a także do dosładzania napojów.

Posiada on słodkość na podobnym poziomie, co biały cukier, ale jednocześnie ma on od niego aż 40% mniej kalorii. Posiada on niski indeks glikemiczny, dzięki czemu jego stosowanie można polecić także cukrzykom. Ksylitol wolno się wchłania, a więc w ten sposób zapobiega się nagłym skokom poziomu cukru we krwi.

Zalecany do spożywania w diecie diabetyków, a także dla każdego, kto szuka zdrowej i niskokalorycznej alternatywy dla cukru.

Właściwości ksylitolu fińskiego

  • niższy niż u innych cukrów i cukropochodnych indeks glikemiczny (około 8)

Ksylitol fiński

Ksylitol, czyli cukier brzozowy, to substancja słodząca naturalnego pochodzenia, należąca do grupy alkoholi cukrowych. Ksylitol stanowi doskonałą alternatywę dla cukru, ponieważ nie tylko smakuje bardzo podobnie, ale również ma pochodzenie naturalnie. Można go znaleźć w większości żywych organizmów, w tym w drzewach, owocach, roślinach, a nawet w ludziach. Ze wszystkich tych organizmów brzozy są jednym z najlepszych jego źródeł, ponieważ są naturalnie bardzo bogate w ksylozę.

Do celów przemysłowych pozyskiwany jest on z kory fińskiej brzozy, chociaż naturalnie występuje także w niektórych owocach. Ksylitol fiński wyglądem i smakiem przypomina biały cukier, ale jest od niego o połowę mniej kaloryczny. Zakupiony w sklepach ksylitol wygląda jak biały, krystaliczny proszek.

Historia i ciekawostki

Podczas II wojny światowej Finlandia doświadczyła poważnego niedoboru cukru, a dzięki swoim rozległym lasom brzozowym, zwróciła się w stronę ksylitolu jako alternatywy. Podczas gdy naukowcy nie byli jeszcze świadomi korzyści dentystycznych, dowiedzieli się, że ksylitol jest niezależny od insuliny (metabolizuje się w organizmie bez użycia insuliny) i dlatego jest doskonałą alternatywą słodzika dla cukrzyków.

Na początku lat 70. fińscy naukowcy dokonali niezwykle ważnego przełomu. Na Uniwersytecie w Turku odkryli, że ksylitol może również wpływać na bakterie w jamie ustnej, które powodowały rozkład szkliwa. W Turku przeprowadzono kilka badań, które wykazały, że ksylitol może rzeczywiście zmniejszać ubytki w szkliwie. Guma do żucia została uznana za doskonały sposób na nakłanianie ludzi do spożywania ksylitolu, a w 1975 roku wprowadzono na rynek w Finlandii pierwszą na świecie gumę do żucia z ksylitolem.

Zastosowanie w kuchni

Ksylitol może być używany do dosładzania napojów oraz deserów, w tym ciast i ciasteczek. Można go dodawać do przetworów owocowych, ponieważ nie mają na niego negatywnego wpływu wysokie temperatury. Ksylitol stosuje się zamiennie z cukrem w proporcjach jeden do jednego. Ma on bardzo podobny poziom słodkości i zbliżony smak.

Ksylitol powszechnie spotyka się w żywności przeznaczonej dla cukrzyków, a także w produktach służących do pielęgnacji jamy ustnej. Jego przydatność do spożycia przedłuża przechowywanie w szczelnych pojemnikach. Odpowiednio przetrzymywany jest zdatny do jedzenia przez wiele lat.

Przeciwwskazania, alergie, środki ostrożności

W przypadku większości ludzi ksylitol fiński nie wpływa negatywnie na ich zdrowie. Istnieją jednak przypadki, kiedy można odczuć negatywne skutki jego działania ze strony przewodu pokarmowego w przypadku nadmiernego spożycia. Alkohole cukrowe mają skłonności do pobierania wody z jelit i fermentacji za sprawą działania bakterii jelitowych. Z tego powodu nadmiar ksylitolu wywoływać może wzdęcia i biegunki. Dlatego zaleca się, aby ksylitol wprowadzać do diety stopniowo, pozwalając organizmowi na przyzwyczajenie się do niego. Wówczas z dużym prawdopodobieństwem nie wystąpią żadne negatywne skutki. Ksylitol można spożywać długotrwale.

U psów ksylitol (w ilościach większych niż 100 mg na kilogram masy ciała) powoduje szybkie, zależne od dawki uwalnianie insuliny, które może prowadzić do hipoglikemii, która może zagrażać życiu.

Przechowywanie

Ksylitol powinno przechowywać się w suchym miejscu, w zamkniętym i szczelnym pojemniku.

36,00 zł
30,60 zł
W magazynie, dostawa 24h

Do darmowej dostawy brakuje 200,00 zł

Inne opcje

Składniki

Skład: ksylitol fiński.

Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i glutenCo to znaczy ?

Kraj pochodzenia: Finlandia

Indeks glikemiczny: 8

Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków

Wartość odżywcza / 100 g

Wartość energetyczna 1000 kJ/240 kcal
Tłuszcz 0,0 g
   w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,0 g
Węglowodany 99,8 g
   w tym cukry 0,02 g
   Błonnik 0,0 g
Białko 0,0 g
Sól 0,0 g

Komentarze 0

Na razie nie dodano żadnej recenzji.