Ksylitol fiński Danisco cukier brzozowy - 1kg

New product

Obniżka! Ksylitol cena 1kg cukier brzozowy fiński Danisco Expand

- Ksylitol fiński Danisco

- Pochodzi z Finlandii

- Do bezpośredniej konsumpcji lub do przygotowania potraw

- Bez glutenu 

- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane

- Gwarancja smaku

- Indeks glikemiczny ksylitolu 8

Więcej szczegółów

  • W magazynie, dostawa 24h

33,12 zł

brutto

36,00 zł

-8%

Opis produktu

Ksylitol to naturalny cukier, który pozyskiwany jest z drzewa brzozy. W niewielkich ilościach występuje w wielu warzywach i owocach. Jest on nawet wytwarzany przez ludzki organizm w trakcie przemian metabolicznych. Spotkać go można w miętówkach, słodyczach przeznaczonych dla diabetyków i odświeżaczach do ust.

Ksylitol dostępny w naszym sklepie pochodzi z Finlandii. Pakowany jest w woreczki z zapięciem strunowym. Szczelne opakowanie chroni produkt i zabezpiecza przed działaniem czynników atmosferycznych. Ksylitol nie zawiera glutenu.

Ksylitolu można stosować do różnego typu wypieków, a także do dosładzania napojów.

Posiada on słodkość na podobnym poziomie, co biały cukier, ale jednocześnie ma on od niego aż 40% mniej kalorii. Posiada on niski indeks glikemiczny, dzięki czemu jego stosowanie można polecić także cukrzykom. Ksylitol wolno się wchłania, a więc w ten sposób zapobiega się nagłym skokom poziomu cukru we krwi.

Zalecany do spożywania w diecie diabetyków, a także dla każdego, kto szuka zdrowej i niskokalorycznej alternatywy dla cukru.

Właściwości ksylitolu fińskiego

  • niższy niż u innych cukrów i cukropochodnych indeks glikemiczny (około 8);
  • zwiększa przyswajalność wapnia przez organizm, co wzmacnia kości.

Ksylitol fiński

Ksylitol, czyli cukier brzozowy, to substancja słodząca naturalnego pochodzenia, należąca do grupy alkoholi cukrowych. Ksylitol stanowi doskonałą alternatywę dla cukru, ponieważ nie tylko smakuje bardzo podobnie, ale również ma pochodzenie naturalnie. Można go znaleźć w większości żywych organizmów, w tym w drzewach, owocach, roślinach, a nawet w ludziach. Ze wszystkich tych organizmów brzozy są jednym z najlepszych jego źródeł, ponieważ są naturalnie bardzo bogate w ksylozę.

Do celów przemysłowych pozyskiwany jest on z kory fińskiej brzozy, chociaż naturalnie występuje także w niektórych owocach. Ksylitol fiński wyglądem i smakiem przypomina biały cukier, ale jest od niego o połowę mniej kaloryczny. Zakupiony w sklepach ksylitol wygląda jak biały, krystaliczny proszek.

Historia i ciekawostki

Podczas II wojny światowej Finlandia doświadczyła poważnego niedoboru cukru, a dzięki swoim rozległym lasom brzozowym, zwróciła się w stronę ksylitolu jako alternatywy. Podczas gdy naukowcy nie byli jeszcze świadomi korzyści dentystycznych, dowiedzieli się, że ksylitol jest niezależny od insuliny (metabolizuje się w organizmie bez użycia insuliny) i dlatego jest doskonałą alternatywą słodzika dla cukrzyków.

Na początku lat 70. fińscy naukowcy dokonali niezwykle ważnego przełomu. Na Uniwersytecie w Turku odkryli, że ksylitol może również wpływać na bakterie w jamie ustnej, które powodowały rozkład szkliwa. W Turku przeprowadzono kilka badań, które wykazały, że ksylitol może rzeczywiście zmniejszać ubytki w szkliwie. Guma do żucia została uznana za doskonały sposób na nakłanianie ludzi do spożywania ksylitolu, a w 1975 roku wprowadzono na rynek w Finlandii pierwszą na świecie gumę do żucia z ksylitolem.

Właściwości zdrowotne?

Ksylitol fiński ma działanie wpływające na wzmocnienie zębów, dzięki czemu może działać prewencyjnie w zapobieganiu powstawania próchnicy u dzieci i dorosłych. W 2008 roku Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), stwierdził, że guma do żucia z ksylitolem zmniejsza ryzyko ubytków u dzieci. Oświadczenie wymagało przeformułowania, ponieważ guma do żucia z ksylitolem nie jest lekiem, a zatem „nie można twierdzić, że zmniejsza ryzyko choroby”. W 2011 roku EFSA zatwierdził twierdzenie, że zastąpienie cukru ksylitolem i podobnymi substancjami słodzącymi „może utrzymać prawidłową mineralizację zębów w porównaniu z produktami zawierającymi cukier”.

Na podstawie badań dzieci w Finlandii, które są w przedszkolu lub w szkole, okazało się, że ksylitol podawany w gumie do żucia lub w syropie ma umiarkowany wpływ na zapobieganie bólom ucha u zdrowych dzieci; nie jest jasne, czy może pomóc w zapobieganiu infekcjom ucha u dzieci podatnych na infekcje dróg oddechowych.

W 2011 roku EFSA zatwierdziła oświadczenie marketingowe, że żywność lub napoje zawierające ksylitol, lub podobne sztuczne słodziki, powoduje obniżenie poziomu glukozy we krwi i obniżenie odpowiedzi na insulinę w porównaniu z żywnością oraz napojami zawierającymi cukier.

Jedzenie przetworzonej żywności zawierającej ksylitol jako nieodżywczy środek słodzący zamiast cukru, może być pomocne w kontrolowaniu masy ciała.

Zawartość składników odżywczych w 100 gramach

Kalorie: 240 kcal;

Węglowodany: 100 g;

Błonnik: 1,5 g.

Zastosowanie w kuchni

Ksylitol może być używany do dosładzania napojów oraz deserów, w tym ciast i ciasteczek. Można go dodawać do przetworów owocowych, ponieważ nie mają na niego negatywnego wpływu wysokie temperatury. Ksylitol stosuje się zamiennie z cukrem w proporcjach jeden do jednego. Ma on bardzo podobny poziom słodkości i zbliżony smak.

Ksylitol powszechnie spotyka się w żywności przeznaczonej dla cukrzyków, a także w produktach służących do pielęgnacji jamy ustnej. Jego przydatność do spożycia przedłuża przechowywanie w szczelnych pojemnikach. Odpowiednio przetrzymywany jest zdatny do jedzenia przez wiele lat.

Przeciwwskazania, alergie, środki ostrożności

W przypadku większości ludzi ksylitol fiński nie wpływa negatywnie na ich zdrowie. Istnieją jednak przypadki, kiedy można odczuć negatywne skutki jego działania ze strony przewodu pokarmowego w przypadku nadmiernego spożycia. Alkohole cukrowe mają skłonności do pobierania wody z jelit i fermentacji za sprawą działania bakterii jelitowych. Z tego powodu nadmiar ksylitolu wywoływać może wzdęcia i biegunki. Dlatego zaleca się, aby ksylitol wprowadzać do diety stopniowo, pozwalając organizmowi na przyzwyczajenie się do niego. Wówczas z dużym prawdopodobieństwem nie wystąpią żadne negatywne skutki. Ksylitol można spożywać długotrwale.

U psów ksylitol (w ilościach większych niż 100 mg na kilogram masy ciała) powoduje szybkie, zależne od dawki uwalnianie insuliny, które może prowadzić do hipoglikemii, która może zagrażać życiu.

Przechowywanie

Ksylitol powinno przechowywać się w suchym miejscu, w zamkniętym i szczelnym pojemniku.

Opinie

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Napisz opinię

Ksylitol fiński Danisco cukier brzozowy - 1kg

Ksylitol fiński Danisco cukier brzozowy - 1kg

Brakuje 200,00 zł do darmowej wysyłki.

Składniki

Skład: ksylitol fiński.

Produkt może zawierać śladowe ilości: migdałów, sezamu, orzechów włoskich, pistacjowych,glutenu i innych.

Kraj pochodzenia: Finlandia

Indeks glikemiczny: 8

Wartość odżywcza / 100 g

Wartość energetyczna1000 kJ/240 kcal
Tłuszcz0,0 g
   w tym kwasy tłuszczowe nasycone0,0 g
Węglowodany99,8 g
   w tym cukry0,02 g
   Błonnik0,0 g
Białko0,0 g
Sól0,0 g
Rozumiem

Nasza strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.