Erytrol erytrytol cukier - 1kg

New product

Erytrytol erytrol cena 1kg Expand

- Erytrol  słodzik cukier

- Pochodzi z Chin

- Do bezpośredniej konsumpcji lub do przygotowania potraw

- Bez glutenu 

- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane

- Gwarancja smaku

- Indeks glikemiczny Erytrytolu 0

Więcej szczegółów

  • W magazynie, dostawa 24h

17,00 zł

brutto

Opis produktu

Erytrytol dostępny w naszym sklepie pochodzi z Chin. Bezpośrednio z opakowania nadaje się jako dodatek do napojów. Można również poddawać go obróbce termicznej w potrawach. Produkt jest pozbawiony glutenu. Wysoką trwałość zapewnia solidne opakowanie. 

Erytrol cena atrakcyjna!

Kalorie

Niskokaloryczny słodzik erytrytol może wydawać się zbyt dobry, aby mógł być prawdziwy. Jest naturalny, nie powoduje skutków ubocznych i smakuje prawie dokładnie tak jak cukier – bez kalorii. Zasadniczo ma wszystko, co dobre w zwykłym cukrze, bez żadnych negatywów, chociaż niektóre media kwestionują jego zalety. Erytrytol należy do klasy związków zwanych alkoholami cukrowymi. Producenci żywności używają wielu różnych alkoholi cukrowych. Należą do nich ksylitol, sorbitol i maltitol. Większość z nich działa jako niskokaloryczne substancje słodzące w produktach bez cukru lub o niskiej zawartości cukru. Przeważająca część alkoholi cukrowych występuje w niewielkich ilościach w przyrodzie, zwłaszcza w owocach i warzywach. Struktura tych molekuł pozwala im stymulować receptory słodkiego smaku na języku. Erytrytol wydaje się być zupełnie inny niż inne alkohole cukrowe.

Erytrol czy ksylitol ma mniej kalorii:

  • Cukier stołowy: 4 kalorie na gram;

  • Ksylitol: 2,4 kalorii na gram;

  • Erytrytol: 0,24 kalorii na gram.

Przy zaledwie 6% kalorii cukru, nadal zawiera 70% słodyczy. W produkcji na dużą skalę erytrytol powstaje, gdy odpowiedni rodzaj drożdży fermentuje glukozę z kukurydzy lub skrobi pszennej.

Co jest erytrol?

Erytrytol został odkryty w 1848 roku przez szkockiego chemika Johna Stenhouse. Erytrol został po raz pierwszy wyizolowany w 1852 roku. W 1950 roku znaleziono go w melasie fermentowanej przez drożdże, a w latach 90. XX wieku został wprowadzony do obrotu jako alkohol cukrowy w Japonii.

Właściwości 

Ludzie nie mają enzymów niezbędnych do rozkładu erytrytolu. Jest wchłaniany do krwiobiegu, a następnie wydalany w postaci niezmienionej z moczem. Kiedy zdrowym ludziom podaje się erytrytol, nie zmienia się im poziom cukru ani insuliny we krwi. Nie ma on również wpływu na cholesterol, trójglicerydy ani inne biomarkery. Dla osób z nadwagą, z cukrzycą lub innymi problemami związanymi z zespołem metabolicznym, erytrytol wydaje się być doskonałą alternatywą dla cukru.

Badania na szczurach z cukrzycą wykazały, że działa on jako przeciwutleniacz, prawdopodobnie zmniejszając uszkodzenie naczyń krwionośnych spowodowane wysokim poziomem cukru we krwi. W innym badaniu z udziałem 24 osób dorosłych z cukrzycą typu 2 stwierdzono, że przyjmowanie 36 gramów erytrytolu codziennie przez miesiąc poprawia funkcję naczyń krwionośnych, potencjalnie zmniejszając ryzyko chorób serca. 

Zastosowanie w kuchni

Erytrytol może być stosowany do dosładzania potraw dokładnie w ten sam sposób, jak inne rodzaje słodzików, w tym cukier biały. Jego konsystencja sprawia, że jest łatwy do odmierzania i dawkowania. Stosować go można do słodzenia ciast, deserów, napojów, także ciepłych.

Przeciwwskazania

Ogólnie rzecz biorąc, erytrytol wydaje się być bardzo bezpieczny. Przeprowadzono wiele badań jego toksyczności i wpływu na metabolizm na zwierzętach. Pomimo długotrwałego karmienia dużymi ilościami erytrytolu nie wykryto u nich poważnych skutków ubocznych. Jest jedno główne zastrzeżenie dla większości alkoholi cukrowych – mogą powodować problemy trawienne. Ze względu na ich unikalną strukturę chemiczną, ludzkie ciało nie może ich strawić i przechodzą one w niezmienionej postaci przez większość układu trawiennego, dopóki nie dotrą do okrężnicy. W okrężnicy są one fermentowane przez mieszkające tam bakterie, które wytwarzają gaz jako produkt uboczny. W konsekwencji spożywanie dużych ilości alkoholi cukrowych może powodować wzdęcia i zaburzenia trawienne. Jednak erytrytol różni się od innych alkoholi cukrowych. Większość z niego zostaje wchłonięta do krwioobiegu zanim dotrze do jelita grubego.

Przechowywanie

Erytrol przechowuje się podobnie jak cukier biały w suchym i ciemnym miejscu, najlepiej w szczelnym słoiku lub innym pojemniku.

Opinie

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Napisz opinię

Erytrol erytrytol cukier - 1kg

Erytrol erytrytol cukier - 1kg

Brakuje 200,00 zł do darmowej wysyłki.

Składniki

Skład: erytrytol.

Produkt może zawierać śladowe ilości: migdałów, sezamu, orzechów włoskich, pistacjowych,glutenu i innych.

Kraj pochodzenia: Chiny

Indeks glikemiczny: 0

Wartość odżywcza / 100 g

Wartość energetyczna0,0 kcal
Tłuszcz0,0 g
   w tym kwasy tłuszczowe nasycone0,0 g
Węglowodany100 g
   w tym cukry0,0 g
   Błonnik0,0 g
Białko0,0 g
Sól0,0 g
Rozumiem

Nasza strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.