• Kurczak z orzechami nerkowca i mleczkiem kokosowym

    Pyszny przepis na nieco egzotycznego kurczaka. Orzechy nerkowca dodają chrupiącego akcentu do kremowego mleka kokosowego

    Składniki

    porcja: 3 osoby

    • - 3 filety z kurczaka lub indyka
    • - 200 ml mleczka kokosowego
    • - 1 łyżeczka curry (według uznania)
    • - 1 łyżka sosu sojowego
    • - 1 garść uprażonych orzechów nerkowca
    • - 1 łyżka skrobi kukurydzianej
    • - 3 łyżki oleju lub oliwy
    • - sól
    • - pieprz

    Przygotowanie

    Czas

    Poziom trudności: Bardzo łatwe 
    Przygotowanie: 10 minut
    Gotowanie: 15 minut 
    Całkowity czas: 25 minut

    Etapy przygotowania

    Etap 1

    Rozgnieść orzechy nerkowca w taki sposób, aby uzyskać proszek oraz drobne kawałki.

    Etap 2

    Pokroić filety z kurczaka na kawałki o wielkości około 1 - 2 cm lub na cienkie paski. Obtoczyć je w skrobi kukurydzianej.

    Etap 3

    Podsmażyć curry w gorącym oleju, aby uwolnił się aromat.

    Etap 4

    Dodać kurczaka i podsmażyć przez 5 minut.

    Etap 5

    Wlać sos sojowy, a następnie mleczko kokosowe. Wymieszać i gotować przez 10 minut. Dodać orzechy nerkowca na 5 minut przed końcem czasu gotowania. Doprawić solą i pieprzem.

    Źródło przepisu

    https://www.marmiton.org/recettes/recette_poulet-au-curry-lait-de-coco-et-noix-de-cajou_37398.aspx

    Polecane produkty

    Dodaj wszystkie produkty do koszyka

Wróć