Pyszny przepis na nieco egzotycznego kurczaka. Orzechy nerkowca dodają chrupiącego akcentu do kremowego mleka kokosowego
Składniki
porcja: 3 osoby
- - 3 filety z kurczaka lub indyka
- - 200 ml mleczka kokosowego
- - 1 łyżeczka curry (według uznania)
- - 1 łyżka sosu sojowego
- - 1 garść uprażonych orzechów nerkowca
- - 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- - 3 łyżki oleju lub oliwy
- - sól
- - pieprz
Przygotowanie
Czas
Poziom trudności: Bardzo łatwe
Przygotowanie: 10 minut
Gotowanie: 15 minut
Całkowity czas: 25 minut
Etapy przygotowania
Etap 1
Rozgnieść orzechy nerkowca w taki sposób, aby uzyskać proszek oraz drobne kawałki.
Etap 2
Pokroić filety z kurczaka na kawałki o wielkości około 1 - 2 cm lub na cienkie paski. Obtoczyć je w skrobi kukurydzianej.
Etap 3
Podsmażyć curry w gorącym oleju, aby uwolnił się aromat.
Etap 4
Dodać kurczaka i podsmażyć przez 5 minut.
Etap 5
Wlać sos sojowy, a następnie mleczko kokosowe. Wymieszać i gotować przez 10 minut. Dodać orzechy nerkowca na 5 minut przed końcem czasu gotowania. Doprawić solą i pieprzem.
Źródło przepisu
https://www.marmiton.org/recettes/recette_poulet-au-curry-lait-de-coco-et-noix-de-cajou_37398.aspx
Polecane produkty
Dodaj wszystkie produkty do koszyka