- -10%
- Kwasek cytrynowy proszek
- Pochodzi z Chin
- Bez konserwantów, bez siarki, niepasteryzowane
- Do różnych zastosowań
- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane
Opis
Kwasek cytrynowy jest popularnym składnikiem, który nadaje cytrynowy i orzeźwiający smak wielu produktom. Można dodawać go m.in. do napojów, przypraw, sałatek czy sosów. Ma również istotny wpływ na działanie naszego organizmu.
Kwas cytrynowy lub „kwaśna sól” to słaby kwas organiczny naturalnie występujący w owocach cytrusowych. Najczęściej stosowany jest jako naturalny konserwant lub w celu nadania kwaśnego lub kwaśnego smaku potrawom i wypiekom.
Pierwsze wzmianki o tym kwasie pochodzą z VIII wieku. Jednak dopiero pod koniec XVIII udało się wyizolować go z soku z cytryny. Dokonał tego Carl Wilhelm Scheele. Produkcja przemysłowa rozwinęła się pod koniec XIX wieku.
Wzór cząsteczkowy kwasu cytrynowego to C6H8O7. Tradycyjnie otrzymywany jest z owoców takich jak cytryny i limonki i stanowi do 8% suchej masy niektórych owoców cytrusowych.
Kwasek cytrynowy, który dostępny jest w naszym sklepie, sprowadzany jest z Chin. Przyprawa pakowana jest w mocne i szczelne torebki typu doypack, które wyposażone są w praktyczne zapięcie — strunę. Dzięki temu kwasek cytrynowy nie trafi swoich zalet i walorów smakowych.
Czym wyróżnia się nasz kwasek cytrynowy?
Intensywny smak i aromat cytryny. Kwasek cytrynowy oferowany w naszym sklepie wyróżnia się mocnym i wyczuwalnym kwaskowatym smakiem, który wprowadza do potraw wiele orzeźwienia.
Zawiera witaminę C. W jego składzie znajduje się jeden z najmocniejszych przeciwutleniaczy, czyli witamina C. Wpływa ona na wiele procesów zachodzących w organizmie, a także wzmacnia naturalną odporność organizmu.
Wszechstronne zastosowanie. Kwasek cytrynowy to organiczny związek chemiczny, który doskonale sprawdza się nie tylko jako dodatek do potraw i napojów, ale przede wszystkim jako środek czystości. Możesz nim doprawić herbatę, a także odkamienić czajnik.
Wydajne opakowanie. Sprzedawany jest w bardzo wydajnym i dużym opakowaniu, które pozwala na wykorzystywanie kwasku w różnorodnych zastosowaniach, w tym jako środek czystości. Szczelne opakowanie sprawia, że związek ten nie traci swoich właściwości przez długi czas. Można go przechowywać i korzystać przez wiele miesięcy.
Właściwości
Kwasek cytrynowy ma wiele cennych właściwości i pozytywny wpływ na organizm.
- zawiera witaminę C, która wzmacnia naturalną odporność organizmu;
- bierze udział w reakcjach chemicznych w organizmie (cykl Kerbsa) pomagających przekształcić żywność w użyteczną energię;
Więcej informacji o kwasku cytrynowym znajduje się w naszym poradniku kwasek cytrynowy - właściwości.
Zastosowanie
Można dodawać go do wypieków i wszędzie tam, gdzie chcemy wzmocnić smak potrawy cytrynowym aromatem.
Oprócz zastosowań kulinarnych kwas cytrynowy jest również stosowany w środkach czyszczących, ponieważ działa jako manipulator pH.
Przechowywanie
Kwasek cytrynowy przechowywać należy w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w suchym miejscu, w temperaturze do 25°C.
Przeciwwskazania
Nie ma szczególny przeciwwskazań do spożywania kwasku cytrynowego w umiarkowanych ilościach.
Inne opcje
Składniki
Składniki: kwasek cytrynowy.
Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i gluten. Co to znaczy ?
Kraj pochodzenia: Chiny
Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków
Wartość odżywcza / 100 g
Wartość energetyczna | 0 kJ/ 0 kcal |
Tłuszcz | 0,0 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,0 g |
Węglowodany | 0,0 g |
w tym cukry | 0,0 g |
Błonnik | 0,0 g |
Białko | 0,0 g |
Sól | 0,0 g |
Komentarze 0