• Czarny ryż z maślakami

    Czarny ryż ma cenne właściwości odżywcze oraz cechuje go duża zawartość błonnika, witamin oraz żelaza. My polecamy go w połączeniu z grzybami i boczkiem.

    Składniki

    Porcja: 4 osoby

    • - 300 g czarnego ryżu
    • - 200 g maślaków (lub borowików)
    • - 400 g pokrojonego w „zapałkę” wędzonego boczku lub wędzonej szynki
    • - oliwa z oliwek
    • - 1 ząbek czosnku
    • - 30 g startego parmezanu
    • - sól
    • - pieprz
    • - posiekana natka pietruszki

    Przygotowanie

    Czas

    Poziom trudności: Łatwe
    Przygotowanie: 30 minut
    Gotowanie: 40 minut
    Całkowity czas: 1 godzina 10 minut

    Etapy przygotowania

    Etap 1

    Oczyścić grzyby i pokroić je na cienkie paski. 

    Etap 2

    Smażyć je na patelni lub w woku z odrobiną oliwy z oliwek i ząbkiem czosnku, odstawić na bok.

    Etap 3

    Na oliwie z oliwek podsmażyć cienko pokrojony boczek, następnie dodać grzyby.

    Etap 4

    Doprawić solą i pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki, odstawić. 

    Etap 5

    Ugotować czarny ryż w dużej ilości osolonej wody i odsączyć go po 40 minutach.

    Etap 6

    Podsmażyć ryż na patelni, na której smażyły się grzyby z boczkiem. Następnie dodać wcześniej przygotowane grzyby i boczek. 

    Etap 7

    Posypać startym parmezanem. 

    Źródło przepisu

    https://www.marmiton.org/recettes/recette_riz-noir-aux-bolets_307712.aspx

    Polecane produkty

    Dodaj wszystkie produkty do koszyka

Wróć