Czarny ryż ma cenne właściwości odżywcze oraz cechuje go duża zawartość błonnika, witamin oraz żelaza. My polecamy go w połączeniu z grzybami i boczkiem.
Składniki
Porcja: 4 osoby
- - 300 g czarnego ryżu
- - 200 g maślaków (lub borowików)
- - 400 g pokrojonego w „zapałkę” wędzonego boczku lub wędzonej szynki
- - oliwa z oliwek
- - 1 ząbek czosnku
- - 30 g startego parmezanu
- - sól
- - pieprz
- - posiekana natka pietruszki
Przygotowanie
Czas
Poziom trudności: Łatwe
Przygotowanie: 30 minut
Gotowanie: 40 minut
Całkowity czas: 1 godzina 10 minut
Etapy przygotowania
Etap 1
Oczyścić grzyby i pokroić je na cienkie paski.
Etap 2
Smażyć je na patelni lub w woku z odrobiną oliwy z oliwek i ząbkiem czosnku, odstawić na bok.
Etap 3
Na oliwie z oliwek podsmażyć cienko pokrojony boczek, następnie dodać grzyby.
Etap 4
Doprawić solą i pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki, odstawić.
Etap 5
Ugotować czarny ryż w dużej ilości osolonej wody i odsączyć go po 40 minutach.
Etap 6
Podsmażyć ryż na patelni, na której smażyły się grzyby z boczkiem. Następnie dodać wcześniej przygotowane grzyby i boczek.
Etap 7
Posypać startym parmezanem.
Źródło przepisu
https://www.marmiton.org/recettes/recette_riz-noir-aux-bolets_307712.aspx
Polecane produkty
Dodaj wszystkie produkty do koszyka