• Bakłażany i cukinie z kruszonką z kaszy jaglanej

    Kasza jaglana z warzywami to znakomite i proste w przygotowaniu danie o pełnym i złożonym smaku

    Składniki

    Porcja: 4 osoby

    • - 100 g kaszy jaglanej
    • - 1/4 l bulionu z kostki warzywnej
    • - 1 cebula
    • - 1 ząbek czosnku
    • - tymianek
    • - pieprz
    • - sól
    • - cytryna
    • - 3 łyżki oleju lub oliwy
    • - 50 g startego sera gruyère
    • - 1 jajko
    • - 2 łyżki crème fraîche (można ją zrobić samemu) lub bardzo gęstej śmietany
    • - 400 g bakłażana
    • - 400 g cukinii

    Przygotowanie

    Czas

    Poziom trudności: Łatwe 
    Przygotowanie: 35 minut 
    Pieczenie: 40 minut 
    Całkowity czas: 1 godzina 15 minut

    Etapy przygotowania

    Etap 1

    Ugotować wywar warzywny i dodać kaszę.

    Etap 2

    Gotować całość na bardzo małym ogniu przez 25 minut.

    Etap 3

    W razie potrzeby podczas gotowania dodać trochę wody.

    Etap 4

    Po ugotowaniu nie powinno być żadnego płynu, kasza powinna wszystko wchłonąć.

    Etap 5

    W tym czasie pokroić cukinie i bakłażany na grube plastry.

    Etap 6

    Wymieszać olej + sok z cytryny.

    Etap 7

    Plastry bakłażana i cukinii ułożyć w naczyniu żaroodpornym, smarując każdy plaster mieszanką oleju z cytryną.

    Etap 8

    Po ugotowaniu kaszy dodać do niej posiekany czosnek i cebulę, sól, pieprz, tymianek, tarty ser, jajko i śmietanę.

    Etap 9

    Dokładnie wymieszać.

    Etap 10

    Rozgrzać piekarnik do 180°C (termostat 6).

    Etap 11

    Przesypać kruszonkę z kaszy na warzywa w naczyniu.

    Etap 12

    Piec około 40 minut, aż wierzch się zarumieni i będzie chrupiący!

    Źródło przepisu

    https://www.marmiton.org/recettes/recette_crumble-d-aubergines-et-de-courgettes-au-millet_57278.aspx

    Polecane produkty

    Dodaj wszystkie produkty do koszyka

Wróć