Kasza jaglana z warzywami to znakomite i proste w przygotowaniu danie o pełnym i złożonym smaku
Składniki
Porcja: 4 osoby
- - 100 g kaszy jaglanej
- - 1/4 l bulionu z kostki warzywnej
- - 1 cebula
- - 1 ząbek czosnku
- - tymianek
- - pieprz
- - sól
- - cytryna
- - 3 łyżki oleju lub oliwy
- - 50 g startego sera gruyère
- - 1 jajko
- - 2 łyżki crème fraîche (można ją zrobić samemu) lub bardzo gęstej śmietany
- - 400 g bakłażana
- - 400 g cukinii
Przygotowanie
Czas
Poziom trudności: Łatwe
Przygotowanie: 35 minut
Pieczenie: 40 minut
Całkowity czas: 1 godzina 15 minut
Etapy przygotowania
Etap 1
Ugotować wywar warzywny i dodać kaszę.
Etap 2
Gotować całość na bardzo małym ogniu przez 25 minut.
Etap 3
W razie potrzeby podczas gotowania dodać trochę wody.
Etap 4
Po ugotowaniu nie powinno być żadnego płynu, kasza powinna wszystko wchłonąć.
Etap 5
W tym czasie pokroić cukinie i bakłażany na grube plastry.
Etap 6
Wymieszać olej + sok z cytryny.
Etap 7
Plastry bakłażana i cukinii ułożyć w naczyniu żaroodpornym, smarując każdy plaster mieszanką oleju z cytryną.
Etap 8
Po ugotowaniu kaszy dodać do niej posiekany czosnek i cebulę, sól, pieprz, tymianek, tarty ser, jajko i śmietanę.
Etap 9
Dokładnie wymieszać.
Etap 10
Rozgrzać piekarnik do 180°C (termostat 6).
Etap 11
Przesypać kruszonkę z kaszy na warzywa w naczyniu.
Etap 12
Piec około 40 minut, aż wierzch się zarumieni i będzie chrupiący!
Źródło przepisu
https://www.marmiton.org/recettes/recette_crumble-d-aubergines-et-de-courgettes-au-millet_57278.aspx
Polecane produkty
Dodaj wszystkie produkty do koszyka