• Łosoś w sosie śmietanowo – musztardowym z prażonymi płatkami migdałowymi

    Ryba nie musi być nudna. Oto przepis na szybkie i zdrowe danie z łososia

    Składniki

    Porcja: 4 osoby

    • - 4 kawałki łososia
    • - 400 ml śmietany o mniejszej zawartości tłuszczu
    • - 1 duża łyżka musztardy
    • - 2 pełne łyżki gorczycy
    • - 2 łyżki oliwy z oliwek
    • - 2 duże łyżki uprażonych płatków migdałowych
    • - 3 gałązki zielonej pietruszki
    • - 10 listków świeżej mięty
    • - 1 łyżeczka koperku (może być suszony)
    • - 1 ząbek czosnku
    • - pieprz
    • - sól

    Przygotowanie

    Czas

    Poziom trudności: Łatwe 
    Przygotowanie: 5 minut
    Gotowanie: 20 minut 
    Całkowity czas: 25 minut

    Etapy przygotowania

    Etap 1

    Na patelni smażyć kawałki łososia w dwóch pełnych łyżkach oliwy przez 10 minut.

    Etap 2

    W tym czasie zmiksować pietruszkę z listkami mięty i małym ząbkiem czosnku.

    Etap 3

    W małej misce lub dużej szklance wymieszać musztardę, gorczycę, śmietanę, sól, pieprz i przelać tę mieszankę na łososia.

    Etap 4

    Dodać zmiksowaną zieleninę, delikatnie zamieszać i gotować na bardzo małym ogniu przez 5 - 10 minut.

    Etap 5

    W tym czasie uprażyć na suchej patelni płatki migdałowe. Na dwie minuty przed końcem gotowania dodać do łososia uprażone płatki oraz 1 łyżeczkę koperku.

    Etap 6

    Podawać na ciepło.

    Wskazówka:

    Danie można serwować ze świeżym makaronem tagliatelle, ryżem lub gotowanymi ziemniakami posypanymi zieloną pietruszką.

    Źródło przepisu

    https://www.marmiton.org/recettes/recette_saumon-a-la-creme-fraiches-moutarde-et-amandes-effilees-grillees-d-elvire_83568.aspx

    Polecane produkty

    Dodaj wszystkie produkty do koszyka

Wróć