Ryba nie musi być nudna. Oto przepis na szybkie i zdrowe danie z łososia
Składniki
Porcja: 4 osoby
- - 4 kawałki łososia
- - 400 ml śmietany o mniejszej zawartości tłuszczu
- - 1 duża łyżka musztardy
- - 2 pełne łyżki gorczycy
- - 2 łyżki oliwy z oliwek
- - 2 duże łyżki uprażonych płatków migdałowych
- - 3 gałązki zielonej pietruszki
- - 10 listków świeżej mięty
- - 1 łyżeczka koperku (może być suszony)
- - 1 ząbek czosnku
- - pieprz
- - sól
Przygotowanie
Czas
Poziom trudności: Łatwe
Przygotowanie: 5 minut
Gotowanie: 20 minut
Całkowity czas: 25 minut
Etapy przygotowania
Etap 1
Na patelni smażyć kawałki łososia w dwóch pełnych łyżkach oliwy przez 10 minut.
Etap 2
W tym czasie zmiksować pietruszkę z listkami mięty i małym ząbkiem czosnku.
Etap 3
W małej misce lub dużej szklance wymieszać musztardę, gorczycę, śmietanę, sól, pieprz i przelać tę mieszankę na łososia.
Etap 4
Dodać zmiksowaną zieleninę, delikatnie zamieszać i gotować na bardzo małym ogniu przez 5 - 10 minut.
Etap 5
W tym czasie uprażyć na suchej patelni płatki migdałowe. Na dwie minuty przed końcem gotowania dodać do łososia uprażone płatki oraz 1 łyżeczkę koperku.
Etap 6
Podawać na ciepło.
Wskazówka:
Danie można serwować ze świeżym makaronem tagliatelle, ryżem lub gotowanymi ziemniakami posypanymi zieloną pietruszką.
Źródło przepisu
https://www.marmiton.org/recettes/recette_saumon-a-la-creme-fraiches-moutarde-et-amandes-effilees-grillees-d-elvire_83568.aspx
Polecane produkty
Dodaj wszystkie produkty do koszyka