Szybki i pożywny obiad? Może komosa ryżowa z papryką i kurczakiem o czosnkowym aromacie?

Składniki
porcja: 4 osoby
- - 250 g komosy ryżowej
- - 1 średnia cebula
- - 3 papryki (1 czerwona, 1 zielona, 1 żółta – dzięki temu danie ładniej wygląda)
- - 200 g pomidorów bez skórki
- - 4 filety z kurczaka (500 g)
- - 1 ząbek czosnku
- - 1/2 łyżeczki papryki w proszku
- - pieprz
- - sól
- - pietruszka zielona
Przygotowanie
Czas
Poziom trudności: Łatwe
Przygotowanie: 15 minut
Gotowanie: 20 minut
Całkowity czas: 35 minut
Etapy przygotowania
Etap 1
Ugotować komosę (10 - 15 minut, 1 filiżanka osolonej wody na 1/2 filiżanki komosy).
Etap 2
Cebulę pokroić w plastry, paprykę pokroić w paski, pomidory w kostkę, czosnek posiekać.
Etap 3
Piersi kurczaka pokroić w dużą kostkę i smażyć na patelni przez 5 minut w 2 łyżkach oleju lub oliwy.
Etap 4
Dodać czosnek, sól, pieprz i paprykę w proszku.
Etap 5
Roztopić 2 łyżki masła na patelni (lub jeszcze lepiej w woku) i smażyć cebulę i paprykę na małym ogniu przez 5 minut. Dodać komosę ryżową, pomidory, sól i pieprz, kawałki kurczaka, po czym gotować jeszcze przez kolejne 10 minut na małym ogniu pod przykryciem.
Etap 6
Posypać zieloną pietruszką i podawać na ciepło.
Źródło przepisu
https://www.marmiton.org/recettes/recette_quinoa-au-poulet_24972.aspx
Polecane produkty
Dodaj wszystkie produkty do koszyka