• Komosa ryżowa z kurczakiem

    Szybki i pożywny obiad? Może komosa ryżowa z papryką i kurczakiem o czosnkowym aromacie?

    Składniki

    porcja: 4 osoby

    • - 250 g komosy ryżowej
    • - 1 średnia cebula
    • - 3 papryki (1 czerwona, 1 zielona, 1 żółta – dzięki temu danie ładniej wygląda)
    • - 200 g pomidorów bez skórki
    • - 4 filety z kurczaka (500 g)
    • - 1 ząbek czosnku
    • - 1/2 łyżeczki papryki w proszku
    • - pieprz
    • - sól
    • - pietruszka zielona

    Przygotowanie

    Czas

    Poziom trudności: Łatwe 
    Przygotowanie: 15 minut 
    Gotowanie: 20 minut 
    Całkowity czas: 35 minut

    Etapy przygotowania

    Etap 1

    Ugotować komosę (10 - 15 minut, 1 filiżanka osolonej wody na 1/2 filiżanki komosy).

    Etap 2

    Cebulę pokroić w plastry, paprykę pokroić w paski, pomidory w kostkę, czosnek posiekać.

    Etap 3

    Piersi kurczaka pokroić w dużą kostkę i smażyć na patelni przez 5 minut w 2 łyżkach oleju lub oliwy.

    Etap 4

    Dodać czosnek, sól, pieprz i paprykę w proszku.

    Etap 5

    Roztopić 2 łyżki masła na patelni (lub jeszcze lepiej w woku) i smażyć cebulę i paprykę na małym ogniu przez 5 minut. Dodać komosę ryżową, pomidory, sól i pieprz, kawałki kurczaka, po czym  gotować jeszcze przez kolejne 10 minut na małym ogniu pod przykryciem.

    Etap 6

    Posypać zieloną pietruszką i podawać na ciepło.

    Źródło przepisu

    https://www.marmiton.org/recettes/recette_quinoa-au-poulet_24972.aspx

    Polecane produkty

    Dodaj wszystkie produkty do koszyka

Wróć