• Papryka faszerowana brązowym ryżem i grzybami

    Doskonała propozycja obiadowa dla wegetarian - papryka faszerowana pieczarkami. Do przygotowania w kilka chwil.

    Składniki

    Porcja: 6 osób

    • - 6 papryk zielonych
    • - 150 g brązowego ryżu
    • - 300 g pieczarek
    • - 300 g cebuli
    • - 4 szalotki
    • - 3 łyżki oliwy z oliwek
    • - 1 pęczek pietruszki
    • - pieprz
    • - sól

    Przygotowanie

    Czas

    Poziom trudności: Łatwe 
    Przygotowanie: 30 minut 
    Gotowanie: 20 minut 
    Całkowity czas: 50 minut

    Etapy przygotowania

    Etap 1

    Ryż ugotować wstępnie we wrzącej osolonej wodzie przez 10 min.

    Etap 2

    Obrać i posiekać cebulę i szalotkę.

    Etap 3

    Smażyć je w 2 łyżkach oleju na patelni, aż staną się złotobrązowe.

    Etap 4

    Dodać umyte i pokrojone w plastry pieczarki i gotować przez 10 minut. Dodać odsączony ryż. Doprawić solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki.

    Etap 5

    Odkroić wierzchołki papryki, usunąć nasiona, posolić i napełnić farszem.

    Etap 6

    Nafaszerowane papryki włożyć do naoliwionego naczynia do zapiekania i wlać trochę wody.

    Etap 7

    Przykryć i gotować przez 1 godzinę na małym ogniu.

    Etap 8

    Można je również piec w piekarniku przez 45 minut w temperaturze 200°C (termostat 6-7).

    Źródło przepisu

    https://www.marmiton.org/recettes/recette_poivrons-farcis-au-riz-complet-et-champignons_23346.aspx

    Polecane produkty

    Dodaj wszystkie produkty do koszyka

Wróć