Doskonała propozycja obiadowa dla wegetarian - papryka faszerowana pieczarkami. Do przygotowania w kilka chwil.
Składniki
Porcja: 6 osób
- - 6 papryk zielonych
- - 150 g brązowego ryżu
- - 300 g pieczarek
- - 300 g cebuli
- - 4 szalotki
- - 3 łyżki oliwy z oliwek
- - 1 pęczek pietruszki
- - pieprz
- - sól
Przygotowanie
Czas
Poziom trudności: Łatwe
Przygotowanie: 30 minut
Gotowanie: 20 minut
Całkowity czas: 50 minut
Etapy przygotowania
Etap 1
Ryż ugotować wstępnie we wrzącej osolonej wodzie przez 10 min.
Etap 2
Obrać i posiekać cebulę i szalotkę.
Etap 3
Smażyć je w 2 łyżkach oleju na patelni, aż staną się złotobrązowe.
Etap 4
Dodać umyte i pokrojone w plastry pieczarki i gotować przez 10 minut. Dodać odsączony ryż. Doprawić solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki.
Etap 5
Odkroić wierzchołki papryki, usunąć nasiona, posolić i napełnić farszem.
Etap 6
Nafaszerowane papryki włożyć do naoliwionego naczynia do zapiekania i wlać trochę wody.
Etap 7
Przykryć i gotować przez 1 godzinę na małym ogniu.
Etap 8
Można je również piec w piekarniku przez 45 minut w temperaturze 200°C (termostat 6-7).
Źródło przepisu
https://www.marmiton.org/recettes/recette_poivrons-farcis-au-riz-complet-et-champignons_23346.aspx
Polecane produkty
Dodaj wszystkie produkty do koszyka