• Zupa brokułowo-porowa z płatkami migdałowymi

    To, że brokuły są zdrowe wiadomo nie od dziś. Można je jeść cały rok i przygotowywać na wiele sposobów. Dziś przedstawiamy przepis właśnie na zupę, która zaskoczy smakiem.

    Składniki

    Porcja: 4 osoby

    • - 1 kostka bulionowa drobiowa
    • - 500 g brokułów (świeżych lub mrożonych)
    • - 3 pory
    • - 1 czerwona cebula
    • - 200 ml crème fraîche lub innej śmietany tego typu
    • - płatki migdałowe
    • - pieprz
    • - sól
    • - 2 łyżki oliwy z oliwek

    Przygotowanie

    Czas

    Poziom trudności: Łatwe 
    Przygotowanie: 20 minut
    Gotowanie: 30 minut
    Całkowity czas: 50 minut

    Etapy przygotowania

    Etap 1

    W rondlu podgrzać jeden litr wody i przygotować bulion (wyłączyć palnik, kiedy tylko kostka się rozpuści).

    Etap 2

    Przygotować pory i brokuły - umyć je i pokroić. Pokroić cebulę na kwadraty.

    Etap 3

    W garnku zeszklić cebulę na oliwie z oliwek.

    Etap 4

    Dodać płatki migdałowe i smażyć je z cebulą (tylko dwie lub trzy minuty).

    Etap 5

    Dodać pory, a następnie brokuły, dokładnie wymieszać, aby cebula i migdały przykleiły się do warzyw.

    Etap 6

    Dodać bulion i gotować przez 25-30 minut. Warzywa powinny być przykryte bulionem (w przeciwnym razie należy dodać szklankę wody), a pod koniec gotowania warzywa powinny wystawać ponad wodę.

    Etap 7

    Dokładnie wymieszać, aby warzywa się rozpadły. Wyłączyć palnik.

    Etap 8

    Dodać śmietanę, wymieszać, dodać sól i pieprz.

    Etap 9

    Zupę dokładnie miksować przez pięć minut.

    Źródło przepisu

    https://www.marmiton.org/recettes/recette_soupe-brocolis-poireaux_224598.aspx

    Polecane produkty

    Dodaj wszystkie produkty do koszyka

Wróć