To, że brokuły są zdrowe wiadomo nie od dziś. Można je jeść cały rok i przygotowywać na wiele sposobów. Dziś przedstawiamy przepis właśnie na zupę, która zaskoczy smakiem.
Składniki
Porcja: 4 osoby
- - 1 kostka bulionowa drobiowa
- - 500 g brokułów (świeżych lub mrożonych)
- - 3 pory
- - 1 czerwona cebula
- - 200 ml crème fraîche lub innej śmietany tego typu
- - płatki migdałowe
- - pieprz
- - sól
- - 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie
Czas
Poziom trudności: Łatwe
Przygotowanie: 20 minut
Gotowanie: 30 minut
Całkowity czas: 50 minut
Etapy przygotowania
Etap 1
W rondlu podgrzać jeden litr wody i przygotować bulion (wyłączyć palnik, kiedy tylko kostka się rozpuści).
Etap 2
Przygotować pory i brokuły - umyć je i pokroić. Pokroić cebulę na kwadraty.
Etap 3
W garnku zeszklić cebulę na oliwie z oliwek.
Etap 4
Dodać płatki migdałowe i smażyć je z cebulą (tylko dwie lub trzy minuty).
Etap 5
Dodać pory, a następnie brokuły, dokładnie wymieszać, aby cebula i migdały przykleiły się do warzyw.
Etap 6
Dodać bulion i gotować przez 25-30 minut. Warzywa powinny być przykryte bulionem (w przeciwnym razie należy dodać szklankę wody), a pod koniec gotowania warzywa powinny wystawać ponad wodę.
Etap 7
Dokładnie wymieszać, aby warzywa się rozpadły. Wyłączyć palnik.
Etap 8
Dodać śmietanę, wymieszać, dodać sól i pieprz.
Etap 9
Zupę dokładnie miksować przez pięć minut.
Źródło przepisu
https://www.marmiton.org/recettes/recette_soupe-brocolis-poireaux_224598.aspx
Polecane produkty
Dodaj wszystkie produkty do koszyka