- Liść laurowy Premium
- Pochodzi z Turcja
- Bez konserwantów, bez siarki, niepasteryzowane
- Do przygotowania potraw, wywarów, zapraw
- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane
Opis
Suszony liść laurowy to popularna przyprawa o charakterystycznym ziołowym aromacie stosowana do przyprawiania potraw i zup. Roślina ma również właściwości lecznicze.
Liście laurowe pochodzące z naszego sklepu importowane są z Turcji. Przyprawy pakowane jest w szczelne i solidne torebki foliowe, które zaopatrzone są w zapięcie strunowe. Takie opakowanie daje gwarancje, że przyprawa zachowa swój cenny aromat i właściwości.
Czym wyróżniają się nasze liście laurowe?
Importowane z Turcji. Liście laurowe dostępne w naszym sklepie pochodzą z Turcji, kraju, w który specjalizuje się w produkcji tej przyprawy. W Turcji liście laurowe bardzo często rosną w stanie dziki w pagórkowatych górach zachodniej Turcji w okolicach Izmiru (Smyrna).
Doskonała jakość. Liście oferowane są w wersji premium. Cechują się doskonałymi parametrami fizykalnym i wyglądem oraz aromatem. Odsetek połamanych egzemplarzy jest znikomy
Oryginalny smak i niepowtarzalny. Tureckie liście laurowe są łagodniejsze, bardziej zniuansowane i nieco słodsze w smaku. Odróżniają się głębią smaku, która nie jest spotykana u innych producentów np. z Kalifornii.
Intensywność i wydajność. Liście mają mocny smak i wyrazistość. Dodają daniom subtelnie słodkiej cierpkości. Nie trzeba dodawać ich dużo do potrawy. Wystarczy jeden lub dwa, aby ulepszyć całą pieczeń, garnek zupy lub gulasz.
Różnorodne zastosowanie. Tureckie liście laurowe doskonale sprawdzą się zarówno do doprawiania sosów gulaszu zup, ale również przy przyrządzaniu aromatycznego, relaksującego wywaru z liści laurowych.
Właściwości
-
napar z liści działa jako środek oczyszczający organizm z toksyn;
-
napar z liści laurowych poprawia trawienie, ponieważ zwiększa wydzielanie kwasu żołądkowego.
Więcej informacji o liściach laurowych znajduje się w naszym poradniku liść laurowy - właściwości.
Zastosowanie w kuchni
Liście laurowe o przyjemnym korzennym zapachu stosowane są przede wszystkim w kuchni jako dodatek do aromatyzowania zup.
-
wzbogacają smak i aromat rosołu a także kapuśniaku, barszczu czy zupy rybnej;
-
stanowią doskonały dodatek do potraw z mięsa i galaretek mięsnych;
-
urozmaicają smak wszelkiego rodzaju sosów;
-
liście laurowe można dodawać również do marynat warzywnych, bigosu i pasztetów.
Przeciwwskazania
Liście laurowe nie są trawione przez organizm człowieka i nie powinny być konsumowane (należy je wyjąć z potrawy przed jej spożyciem). Liści laurowych nie powinny stosować osoby, które wykazują na nie alergie, a szczególną ostrożność w ich stosowaniu powinny zachować kobiety w ciąży i w trakcie laktacji. Liście laurowe stosowane w nadmiarze mogą powodować zaburzenia w krzepnięciu krwi oraz senność.
Inne opcje
Składniki
Składniki: liść laurowy.
Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i gluten. Co to znaczy ?
Kraj pochodzenia: Turcja
Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków
Wartość odżywcza / 100 g
Wartość energetyczna | 0 kJ/ 0 kcal |
Tłuszcz | 0,0 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,0 g |
Węglowodany | 0,0 g |
w tym cukry | 0,0 g |
Błonnik | 0,0 g |
Białko | 0,0 g |
Sól | 0,0 g |
Przepisy z tym produktem
Komentarze 0