• Tażin z jagnięciną i suszonymi morelami

    Proste danie jednogarnkowe w marokańskim stylu.

    Składniki

    porcja: 6 osób

    • - 1,2 kg jagnięciny bez kości
    • - 3 cebule
    • - 1 kg marchewki
    • - 18 suszonych moreli
    • - 4 łyżeczki marokańskiej przyprawy Ras el Hanout
    • - 1 łyżki miodu
    • - oliwa z oliwek
    • - sól
    • - posiekana kolendra do dekoracji

    Przygotowanie

    Czas

    Poziom trudności: Łatwe 
    Przygotowanie: 20 minut
    Gotowanie: 30 minut
    Całkowity czas: 50 munt

    Etapy przygotowania

    Etap 1

    Pokroić mięso na kawałki.

    Etap 2

    Posiekać cebulę.

    Etap 3

    Marchewkę obrać i pokroić na kawałki.

    Etap 4

    Mięso, nieco oliwy i cebulę przełożyć do szybkowaru.

    Etap 5

    Wymieszać delikatnie, posypać marokańską przyprawą, ponownie wymieszać.

    Etap 6

    Dodać morele, marchew, miód i sól.

    Etap 7

    Wymieszać delikatnie.

    Etap 8

    Do szybkowaru wlać 2 szklanki wody (300 ml), zamknąć i gotować 20 minut, aż szybkowar zacznie gwizdać. 

    Źródło przepisu

    https://www.marmiton.org/recettes/recette_tajine-d-agneau-aux-abricots-secs_33870.aspx

    Polecane produkty

    Dodaj wszystkie produkty do koszyka

Wróć