Proste danie jednogarnkowe w marokańskim stylu.
Składniki
porcja: 6 osób
- - 1,2 kg jagnięciny bez kości
- - 3 cebule
- - 1 kg marchewki
- - 18 suszonych moreli
- - 4 łyżeczki marokańskiej przyprawy Ras el Hanout
- - 1 łyżki miodu
- - oliwa z oliwek
- - sól
- - posiekana kolendra do dekoracji
Przygotowanie
Czas
Poziom trudności: Łatwe
Przygotowanie: 20 minut
Gotowanie: 30 minut
Całkowity czas: 50 munt
Etapy przygotowania
Etap 1
Pokroić mięso na kawałki.
Etap 2
Posiekać cebulę.
Etap 3
Marchewkę obrać i pokroić na kawałki.
Etap 4
Mięso, nieco oliwy i cebulę przełożyć do szybkowaru.
Etap 5
Wymieszać delikatnie, posypać marokańską przyprawą, ponownie wymieszać.
Etap 6
Dodać morele, marchew, miód i sól.
Etap 7
Wymieszać delikatnie.
Etap 8
Do szybkowaru wlać 2 szklanki wody (300 ml), zamknąć i gotować 20 minut, aż szybkowar zacznie gwizdać.
Źródło przepisu
https://www.marmiton.org/recettes/recette_tajine-d-agneau-aux-abricots-secs_33870.aspx
Polecane produkty
Dodaj wszystkie produkty do koszyka