- Ryż dziki
- Oryginalny z USA
- Naturalnie bezglutenowe, bez konserwantów,
- Do gotowania i przygotowania potraw
- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane
Opis
Dziki ryż cechuje się cienkimi i długimi ziarnami o charakterystycznej, ciemnobrązowej barwie, którą zawdzięcza amylozie, składnikowi skrobi. Ziarna ryżu dzikiego mają intensywny zbożowy-orzechowy aromat.
Dziki ryż dostępny w naszym sklepie pochodzi z plantacji w Stanach Zjednoczonych. Ciekawostką jest fakt, że dziki ryż... nie jest ryżem. W rzeczywistości dzikim „ryżem” są nasiona rośliny z rodziny wiechlinowatych, która niegdyś rosła na dziko na terenach Ameryki Północnej.
Właściwości
Dziki ryż, który dostępny jest w sklepie Go4taste.pl, wyróżnia się wysoką zawartością błonnika pokarmowego.
Rodzaje dzikiego ryżu
Podobnie jak w przypadku innych gatunków ryżu tak i tutaj istnieje kilka jego odmian.
Możemy wyróżnić:
- dziki ryż (Zizania palustris) - to roślina jednoroczna, która rośnie głównie w regionie Wielkich Jezior w Ameryce Północnej, obszarów wodnych w Borealnych Lasach w północnym Ontario, Albercie, Saskatchewan i Manitobie w Kanadzie oraz w Minnesocie, Wisconsin, Michigan i Idaho;
- dziki ryż (Zizania aquatica) - ten rodzaj ryżu znaleźć możemy przede wszystkim na rzece Saint Lawrence w stanie Floryda oraz na wybrzeżach Atlantyku i Zatoki Meksykańskiej w Stanach Zjednoczonych;
- dziki ryż Texas (Zizana texana) to w odróżnieniu od poprzednich roślina wieloletnia, która występuje na niewielkim obszarze wzdłuż rzeki San Marcos w środkowym Teksasie.
Historia i uprawy
Dziki ryż spożywany jest przez ludzi od czasów prehistorycznych. Wcześni mieszkańcy Ameryki Północnej, zwłaszcza plemiona Ojibway, Menomini i Cree w północno-środkowej części kontynentu, używali tego zboża jako podstawowego pożywienia. Manomio, nazwa, którą nazwali dzikiemu ryżowi, oznacza "dobre jagody". Wcześni angielscy badacze nazywali tę roślinę wodną "dzikim ryżem" lub "ryżem indyjskim", podczas gdy Francuzi zauważyli podobieństwo do owsa i nazwali go "folle avoine". Dziki ryż nazywano również ryżem kanadyjskim, ryżem squaw, owsem wodnym, owsem bagiennym. Jednak nazwa „dziki ryż” przetrwała i dziś jest powszechną nazwą rodzaju Zizania, chociaż dziki typ ryżu (Oryza) jest również nazywany dzikim ryżem.
Jeszcze do 1965 r. uprawy dzikiego ryżu w Stanach Zjednoczonych zlokalizowane były w naturalnych drzewostanach w jeziorach, rzekach i strumieniach. Tak pozostało do tej pory w Kanadzie, gdzie dziki ryż nadal jest uprawiany w jeziorach i strumieniach, które są dzierżawione od rządu. Po wyselekcjonowaniu bardziej odpornych odmian rośliny można było rozpocząć produkcję komercyjną dzikiego ryżu. Obecnie większość dzikiego ryżu jest produkowanego komercyjnie w Minnesocie i Kalifornii. Uprawy polowe znajdują się również w Idaho, Wisconsin i stanie Oregon.
Zbieranie dzikiego ryżu
Dziki ryż zbiera się jesienią, gdy główki kwiatowe dojrzeją i przybierają intensywny fiolet. Dziki ryż zbiera się tymi samymi tradycyjnymi metodami, które stosuje się od pokoleń. Kajakiem lub małą łódką przepływa się przez wodne pola dzikiego ryżu, długim drążkiem i strząsa się ziarna z łodygi do łódki i chwyta ziarno w koc. Niektóre ziarenka opadają z powrotem do wody, zapewniając nasiona na kolejne lata wzrostu.
Tradycyjnie ziarna dzikiego ryżu rozkładano na korze brzozy lub kocu do wyschnięcia, a następnie prażono lub spiekano, aby usunąć łuskę. Obecnie ziarna są zwykle pakowane do worków i przewożone do zakładu w celu przetworzenia.
Sprzedawany w sklepie Go4taste.pl dziki ryż pakowany jest w szczelne i solidne woreczki z zapięciem strunowym, które doskonale zabezpieczają go przed działaniem czynników zewnętrznych.
Właściwości
Naukowcy z University of Minnesota ustalili, że dziki ryż jest wyjątkowo bogaty w antyoksydanty. W 2009 naukowcy z Uniwersytetu w Manitobie po analizie dzikiego ryżu i stwierdzili, że aktywność antyoksydacyjna dzikiego ryżu jest 30 razy większa niż w przypadku ryżu białego.
Zastosowanie w kuchni
Dziki ryż stanowi doskonałe uzupełnienie wielu dań. Można go stosować zamiennie z innymi ryżami do dań obiadowych i jako dodatek do mięs (przyprawiony roztopionym masłem). Można również podawać go w towarzystwie smażonych lub gotowanych warzyw. Idealnie nadaje się również do sałatek.
Zazwyczaj dziki ryż jest podawany jako dodatek do mięsa, używany w zapiekankach, spożywany do płatków śniadaniowych lub jako dodatek do klopsików, gulaszu, zup, chleba, ciastek, naleśników i ciastek.
Jak gotować dziki ryż?
- Opłukać ryż i odsączyć.
- Dodać jedną filiżankę dzikiego ryżu do czterech filiżanek wody lub wywaru warzywnego.
- Doprowadzić płyn do wrzenia, a następnie zmniejszyć temperaturę.
- Gotować pod przykryciem przez 45 minut lub do miękkości.
- Dziki ryż pęka podczas gotowania, więc łatwo jest stwierdzić, kiedy jest gotowy.
- Po ugotowaniu doprawimy go solą, pieprzem i masłem do smaku.
Dziki ryż pięknie się rozszerza po ugotowaniu: jedna filiżanka nieugotowanego dzikiego ryżu daje cztery filiżanki ugotowanego ziarna.
Przeciwwskazania
Ziarna dzikiego ryżu nie wywołują efektów niepożądanych. Są tak odżywcze i zdrowe, że mogą być spożywane przez każdego.
Przechowywanie
Ryż dziki najlepiej trzymać w suchym i ciemnym miejscu w szczelnym opakowaniu.
Inne opcje
Składniki
Składniki: ryż dziki.
Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i gluten. Co to znaczy ?
Kraj pochodzenia: USA
Indeks glikemiczny: 35
Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków
Wartość odżywcza / 100 g
Wartość energetyczna | 1449 kJ/346 kcal |
Tłuszcz | 1,3 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,3 g |
Węglowodany | 75 g |
w tym cukry | 1,3 g |
Błonnik | 6,2 g |
Białko | 8,6 g |
Sól | 0,01 g |
Przepisy z tym produktem
-
Szybka sałatka z dzikiego ryżu z tuńczykiem
Zdrowa sałatka z tuńczykiem podawana na zimno ze startą skórką z cytryny, której dziki ryż nadaje specyficznego smaku.
-
Dziki ryż z cukinią i pomidorem
Dziki ryż jest cennym źródłem białka, antyoksydantów, witaminy C i witamin z grupy B. W naszym przepisie polecamy go w połączeniu z cukinią i pomidorem.
Komentarze 0