Dziki ryż - 500g

New product

Ryż dziki cena 500g USA Expand

- Ryż dziki

- Pochodzi z USA

- Do gotowania i przygotowania potraw 

- Bez glutenu, bez konserwantów,  

- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane

- Gwarancja smaku

- Indeks glikemiczny ryżu dzikiego 35

Więcej szczegółów

  • W magazynie, dostawa 24h

24,00 zł

brutto

Opis produktu

Dziki ryż cechuje się cienkimi i długimi ziarnami o charakterystycznej, ciemnobrązowej barwie, którą zawdzięcza amylozie, składnikowi skrobi. Ziarna ryżu dzikiego mają intensywny zbożowy-orzechowy aromat. Produkt ten jest cennym źródłem białka, antyoksydantów, witaminy C i witamin z grupy B. Dziki ryż ma niski indeks glikemiczny (35). 

Dziki ryż dostępny w naszym sklepie pochodzi z plantacji w Stanach Zjednoczonych. Ciekawostką jest fakt, że dziki ryż... nie jest ryżem. W rzeczywistości dzikim „ryżem” są nasiona rośliny z rodziny wiechlinowatych, która niegdyś rosła na dziko na terenach Ameryki Północnej. 

Rodzaje dzikiego ryżu 

Podobnie jak w przypadku innych gatunków ryżu tak i tutaj istnieje kilka jego odmian. 

Możemy wyróżnić:

  • dziki ryż (Zizania palustris)  - to roślina jednoroczna, która rośnie głównie w regionie Wielkich Jezior w Ameryce Północnej, obszarów wodnych w Borealnych Lasach w północnym Ontario, Albercie, Saskatchewan i Manitobie w Kanadzie oraz w Minnesocie, Wisconsin, Michigan i Idaho;
  • dziki ryż (Zizania aquatica) -  ten rodzaj ryżu znaleźć możemy przede wszystkim na rzece Saint Lawrence w stanie Floryda oraz na wybrzeżach Atlantyku i Zatoki Meksykańskiej w Stanach Zjednoczonych;
  • dziki ryż Texas (Zizana texana) to w odróżnieniu od poprzednich roślina wieloletnia, która występuje na niewielkim obszarze wzdłuż rzeki San Marcos w środkowym Teksasie. 

Historia i uprawy 

Dziki ryż spożywany jest przez ludzi od czasów prehistorycznych. Wcześni mieszkańcy Ameryki Północnej, zwłaszcza plemiona Ojibway, Menomini i Cree w północno-środkowej części kontynentu, używali tego zboża jako podstawowego pożywienia. Manomio, nazwa, którą nazwali dzikiemu ryżowi, oznacza "dobre jagody". Wcześni angielscy badacze nazywali tę roślinę wodną "dzikim ryżem" lub "ryżem indyjskim", podczas gdy Francuzi zauważyli podobieństwo do owsa i nazwali go "folle avoine". Dziki ryż nazywano również ryżem kanadyjskim, ryżem squaw, owsem wodnym, owsem bagiennym. Jednak nazwa „dziki ryż” przetrwała i dziś jest powszechną nazwą rodzaju Zizania, chociaż dziki typ ryżu (Oryza) jest również nazywany dzikim ryżem. 

Jeszcze do 1965 r. uprawy dzikiego ryżu w Stanach Zjednoczonych zlokalizowane były w naturalnych drzewostanach w jeziorach, rzekach i strumieniach. Tak pozostało do tej pory w Kanadzie, gdzie dziki ryż nadal jest uprawiany w jeziorach i strumieniach, które są dzierżawione od rządu. Po wyselekcjonowaniu bardziej odpornych odmian rośliny można było rozpocząć produkcję komercyjną dzikiego ryżu. Obecnie większość dzikiego ryżu jest produkowanego komercyjnie w Minnesocie i Kalifornii. Uprawy polowe znajdują się również w Idaho, Wisconsin i stanie Oregon.

 

Zbieranie dzikiego ryżu

Dziki ryż zbiera się jesienią, gdy główki kwiatowe dojrzeją i przybierają intensywny fiolet. Dziki ryż zbiera się tymi samymi tradycyjnymi metodami, które stosuje się od pokoleń. Kajakiem lub małą łódką przepływa  się przez wodne pola dzikiego ryżu,  długim drążkiem i strząsa się ziarna z łodygi do łódki i chwyta ziarno w koc. Niektóre ziarenka opadają z powrotem do wody, zapewniając nasiona na kolejne lata wzrostu.

Tradycyjnie ziarna dzikiego ryżu rozkładano na korze brzozy lub kocu do wyschnięcia, a następnie prażono lub spiekano, aby usunąć łuskę. Obecnie ziarna są zwykle pakowane do worków i przewożone do zakładu w celu przetworzenia.

 

Sprzedawany w sklepie Go4taste.pl dziki ryż pakowany jest w szczelne i solidne woreczki z zapięciem strunowym, które doskonale zabezpieczają go przed działaniem czynników zewnętrznych.

 

Właściwości

Ziarno to ma wysoką zawartość białka i węglowodanów oraz bardzo niską zawartość tłuszczu. Naukowcy z University of Minnesota ustalili, że dziki ryż jest wyjątkowo bogaty w antyoksydanty. W 2009 naukowcy z Uniwersytetu w Manitobie po analizie dzikiego ryżu i stwierdzili, że aktywność antyoksydacyjna dzikiego ryżu jest 30 razy większa niż w przypadku ryżu białego. 

  • jest cennym źródłem błonnika pokarmowego (2 razy więcej niż w ryżu białym);
  • witaminy z grupy B (B1, B3, B6 ) zawarte w ryżu dzikim wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, mięśni i serca;
  • dziki ryż pomaga też w obniżeniu poziomu cholesterolu;
  • cynk i miedź - regulują pracę układu odpornościowego i układu nerwowego;
  • zawarty w ryżu magnez pomaga m.in.w regulowaniu ciśnienia krwi. 

Jak ugotować dziki ryż?

Dziki ryż jest przygotowywany podobnie jak jęczmień lub inne ziarna: w kuchence do ryżu, lub gotowany na kuchence.

Zastosowanie w kuchni

Dziki ryż stanowi doskonałe uzupełnienie wielu dań. Można go stosować zamiennie z innymi ryżami do dań obiadowych i jako dodatek do mięs (przyprawiony roztopionym masłem).  Można również podawać go w towarzystwie smażonych lub gotowanych warzyw.  Idealnie nadaje się również do sałatek. 

Zazwyczaj dziki ryż jest podawany jako dodatek do mięsa, używany w zapiekankach, spożywany do płatków śniadaniowych lub jako dodatek do klopsików, gulaszu, zup, chleba, ciastek, naleśników i ciastek.

 

Jak gotować dziki ryż?

  1. Opłukać ryż i odsączyć.
  2. Dodać jedną filiżankę dzikiego ryżu do czterech filiżanek wody lub wywaru warzywnego.
  3. Doprowadzić płyn do wrzenia, a następnie zmniejszyć temperaturę.
  4. Gotować pod przykryciem przez 45 minut lub do miękkości.
  5. Dziki ryż pęka podczas gotowania, więc łatwo jest stwierdzić, kiedy jest gotowy.
  6. Po ugotowaniu  doprawimy go solą, pieprzem i masłem do smaku.

Dziki ryż pięknie się rozszerza po ugotowaniu: jedna filiżanka nieugotowanego dzikiego ryżu daje cztery filiżanki ugotowanego ziarna.

 

Przeciwwskazania

Ziarna dzikiego ryżu nie wywołują efektów niepożądanych. Są tak odżywcze i zdrowe, że mogą być spożywane przez każdego.

Przechowywanie

Ryż dziki najlepiej trzymać w suchym i ciemnym miejscu w szczelnym opakowaniu.

Opinie

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Napisz opinię

Dziki ryż - 500g

Dziki ryż - 500g

Brakuje 200,00 zł do darmowej wysyłki.

Składniki

Skład: ryż dziki.

Produkt może zawierać śladowe ilości: migdałów, sezamu, orzechów włoskich, pistacjowych, glutenu i innych.

Kraj pochodzenia: USA

Indeks glikemiczny: 35

Wartość odżywcza / 100 g

Wartość energetyczna1449 kJ/346 kcal
Tłuszcz1,3 g
   w tym kwasy tłuszczowe nasycone0,3 g
Węglowodany75 g
   w tym cukry1,3 g
   Błonnik6,2 g
Białko8,6 g
Sól0,01 g
Rozumiem

Nasza strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.