Czarny ryż - 1kg

New product

Ryż czarny cena 1kg z Tajlandii Expand

- Czarny ryż

- Pochodzi z Tajlandii

- Do gotowania i przygotowania potraw 

- Bez glutenu, bez konserwantów,  

- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane

- Gwarancja smaku

- Indeks glikemiczny ryżu czarnego 35

Więcej szczegółów

  • W magazynie, dostawa 24h

14,00 zł

brutto

Opis produktu

Ryż czarny to odmiana tradycyjnego ryżu, która wyróżnia się łagodnym, orzechowym smakiem oraz kolorystyką. Ziarna czarnego ryżu - jak wskazuje jego nazwa - mają charakterystyczną ciemno-fioletową barwę pochodzącą z pigmentu zwanego antocyjanem, który jest silnym przeciwutleniaczem. Czarny ryż ma cenne właściwości odżywcze oraz cechuje go duża zawartość błonnika, witamin oraz żelaza. 

Czarny ryż sprzedawany w naszym sklepie sprowadzany jest z Tajlandii, jednego z największych producentów tej wartościowej odmiany ryżu.Ta tajska odmiana czarnego ryżu Riceberry powstała w wyniku skrzyżowania dwóch znanych tajskich odmian ryżu - ryżu Jai Hom Nin (niekleisty czarny ryż) z pachnącym Khao Dawk Mali 105 (tajski Hom Mali lub ryż jaśminowy). W wyniku tego połączenia powstał ryż z ciemnofioletowym, zdrowym, miękkim, smacznym i aromatyczny ziarnem o wysokiej zawartości minerałów, antocyjanów i rozpuszczalnych w tłuszczach przeciwutleniaczy.

Ryż Riceberry jest uprawiany głównie w północnej i północno-wschodniej Tajlandii. Sadzony jest w porze deszczowej od sierpnia do grudnia. 

Ziarenka ryżu przechowywane są w sklepie Go4taste.pl w solidnych, grubych opakowaniach zaopatrzonych w praktyczne zapięcie strunowe wielokrotnego użytku. W takich warunkach ryż długo utrzymuje swoje walory smakowe. 

Właściwości

  • Jest bogaty w przeciwutleniacze. Jestpełen beta-karotenu, gamma oryzanolu i witaminy E oraz wielu innych przeciwutleniaczy, które pomagają eliminować wolne rodniki i wzrost komórek rakowych. Dlatego spożywanie ryżu Riceberry pomaga odżywić skórę, zapobiegając zmarszczkom i spowalniając starzenie.
  • Pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Jest bogaty w antocyjany, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu w naczyniach krwionośnych. Z tego powodu jest zalecany pacjentom cierpiącym na otyłość i choroby sercowo-naczyniowe.
  • Zawiera antocyjany, które mają silne działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające i przeciwnowotworowe;
  • Ma średni do niskiego Indeks Glikemiczny (GI), co jest zalecane dla osób na diecie lub starających się zmniejszyć dzienne spożycie cukru.
  • Pomaga obniżyć poziom cukru we krwi u osób z cukrzycą typu 2;
  • Bogaty w błonnik, który pomaga organizmowi w trawieniu, a także obniża poziom cholesterolu i glukozy we krwi.

 

Kto powinien jeść ryż czarny Riceberry?

Riceberry jest odpowiedni dla osób w każdym wieku,którym  zależy na zdrowym i odżywczym posiłku. Szczególnie rekomendowany jest

  • osobom starszym   ponieważ zawiera cenne  składniki odżywcze, które pomagają odżywić ciało, wzmocnić układ krwionośny, spowolnić starzenie, odżywić oczy i układ nerwowy.
  • pacjentom z cukrzycą i otyłością,  ponieważ ten gatunek ryżu ma niższy indeks glikemiczny niż tradycyjny ryż.
  • kobietom w ciąży,  ponieważ Riceberry zawiera kwas foliowy, niezbędny do  prawidłowego rozwoju płodu. Zawiera również żelazo, na które w okresie ciąży jest większe zapotrzebowanie.
  • osobom z niedokrwistością wynikającą z niedoboru żelaza, ponieważ ta odmiana ryżu jest cennym  jego źródłem
  • Ryż czarny to znakomity składnik wszelkiego rodzaju sałatek warzywnych i owocowych. Stanowi doskonały zamiennik dla białego i brązowego ryżu.
  • Warto dodać go jako farsz do bakłażanów czy cukinii, a także do sushi, krewetek, szparagów czy dań z drobiu.Świetnie komponuje się z  gulaszem  lub bulionami wypełnionymi  warzywami, mięsem.
  • Można go użyć jako  szybki i prosty dodatek do smażonego steku.
  • W wersji ugotowanej i schłodzonej o smaku orzechowym świetnie pasuje do każdej sałatki na bazie ryżu (jego fioletowy odcień zapewnia również ładny kolor).

Zastosowanie  

Jak gotować czarny ryż Riceberry? 

  1. Dokładnie wypłucz ziarna ryżu.
  2. Wlej 1 część ryżu do 1,5 części wody w średnim naczyniu.
  3. Gotuj pod przykryciem na średnim ogniu, aż woda zacznie wrzeć, następnie gotuj na wolnym ogniu z pokrywką lekko uchyloną przez 10 minut lub do momentu obniżenia poziomu wody i pojawienia się małych otworów pary w ryżu.
  4. Przykryj i zdejmij garnek z ryżem z ognia (wyłączając piec) i odstaw na kolejne 10 minut. 

 

Przeciwwskazania

Jedzenie czarnego ryżu nie jest związane z żadnymi skutkami ubocznymi. Ryż nie ma działania alergizującego.

Przechowywanie

Ryż czarny najlepiej przechowywać na półce, suchym i ciemnym miejscu w szczelnym opakowaniu.

Opinie

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Napisz opinię

Czarny ryż - 1kg

Czarny ryż - 1kg

Brakuje 200,00 zł do darmowej wysyłki.

Składniki

Skład: ryż czarny.

Produkt może zawierać śladowe ilości: migdałów, sezamu, orzechów włoskich, pistacjowych, glutenu i innych.

Kraj pochodzenia: Tajlandia

Indeks glikemiczny: 35

Wartość odżywcza / 100 g

Wartość energetyczna1500 kJ/354 kcal
Tłuszcz3,2 g
   w tym kwasy tłuszczowe nasycone0,8 g
Węglowodany72 g
   w tym cukry0,7 g
   Błonnik3,1 g
Białko7,7 g
Sól0,03 g

Przepisy z tym produktem

Rozumiem

Nasza strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.