- -5%
- Czarny ryż
- Pochodzi z Tajlandii
- Naturalnie bezglutenowe, bez konserwantów,
- Do gotowania i przygotowania potraw
- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane
Opis
Ryż czarny to odmiana tradycyjnego ryżu, która wyróżnia się łagodnym, orzechowym smakiem oraz kolorystyką. Ziarna czarnego ryżu - jak wskazuje jego nazwa - mają charakterystyczną ciemno-fioletową barwę pochodzącą z pigmentu zwanego antocyjanem, który jest silnym przeciwutleniaczem. Czarny ryż ma cenne właściwości odżywcze.
Właściwości
Czarny ryż, który dostępny jest w sklepie Go4taste.pl, wyróżnia się wysoką zawartością błonnika pokarmowego.
Więcej informacji o czarnym ryżu znajduje się w naszym poradniku czarny ryż- właściwości.
Czarny ryż sprzedawany w naszym sklepie sprowadzany jest z Tajlandii, jednego z największych producentów tej wartościowej odmiany ryżu.Ta tajska odmiana czarnego ryżu Riceberry powstała w wyniku skrzyżowania dwóch znanych tajskich odmian ryżu - ryżu Jai Hom Nin (niekleisty czarny ryż) z pachnącym Khao Dawk Mali 105 (tajski Hom Mali lub ryż jaśminowy). W wyniku tego połączenia powstał ryż z ciemnofioletowym, zdrowym, miękkim, smacznym i aromatyczny ziarnem o wysokiej zawartości minerałów, antocyjanów i rozpuszczalnych w tłuszczach przeciwutleniaczy.
Ryż Riceberry jest uprawiany głównie w północnej i północno-wschodniej Tajlandii. Sadzony jest w porze deszczowej od sierpnia do grudnia.
Ziarenka ryżu przechowywane są w sklepie Go4taste.pl w solidnych, grubych opakowaniach zaopatrzonych w praktyczne zapięcie strunowe wielokrotnego użytku. W takich warunkach ryż długo utrzymuje swoje walory smakowe.
Kto powinien jeść ryż czarny Riceberry?
Riceberry jest szczególnie rekomendowany:
- Ryż czarny to znakomity składnik wszelkiego rodzaju sałatek warzywnych i owocowych. Stanowi doskonały zamiennik dla białego i brązowego ryżu.
- Warto dodać go jako farsz do bakłażanów czy cukinii, a także do sushi, krewetek, szparagów czy dań z drobiu. Świetnie komponuje się z gulaszem lub bulionami wypełnionymi warzywami, mięsem.
- Można go użyć jako szybki i prosty dodatek do smażonego steku.
- W wersji ugotowanej i schłodzonej o smaku orzechowym świetnie pasuje do każdej sałatki na bazie ryżu (jego fioletowy odcień zapewnia również ładny kolor).
Zastosowanie
Jak gotować czarny ryż Riceberry?
- Dokładnie wypłucz ziarna ryżu.
- Wlej 1 część ryżu do 1,5 części wody w średnim naczyniu.
- Gotuj pod przykryciem na średnim ogniu, aż woda zacznie wrzeć, następnie gotuj na wolnym ogniu z pokrywką lekko uchyloną przez 10 minut lub do momentu obniżenia poziomu wody i pojawienia się małych otworów pary w ryżu.
- Przykryj i zdejmij garnek z ryżem z ognia (wyłączając piec) i odstaw na kolejne 10 minut.
Sprawdź: Jak gotować czarny ryż?
Przeciwwskazania
Jedzenie czarnego ryżu nie jest związane z żadnymi skutkami ubocznymi. Ryż nie ma działania alergizującego.
Przechowywanie
Ryż czarny najlepiej przechowywać na półce, suchym i ciemnym miejscu w szczelnym opakowaniu.
Inne opcje
Składniki
Składniki: ryż czarny.
Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i gluten. Co to znaczy ?
Kraj pochodzenia: Tajlandia
Indeks glikemiczny: 35
Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków
Wartość odżywcza / 100 g
Wartość energetyczna | 1500 kJ/354 kcal |
Tłuszcz | 3,2 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,8 g |
Węglowodany | 72 g |
w tym cukry | 0,7 g |
Błonnik | 3,1 g |
Białko | 7,7 g |
Sól | 0,03 g |
Przepisy z tym produktem
-
Czarny ryż z mleczkiem kokosowym i mango
Bardzo ciekawy i prosty przepis, którego dwa główne składniki – ryż czarny i mango, czynią go wyjątkowym.
-
Sałatka z czarnego ryżu z suszoną szynką
Pyszna sałatka, której głównymi składnikami są czarny ryż i suszona szynka
-
Czarny ryż z maślakami
Czarny ryż ma cenne właściwości odżywcze oraz cechuje go duża zawartość błonnika, witamin oraz żelaza. My polecamy go w połączeniu z grzybami i boczkiem.
Komentarze 0