Ryż basmati to rodzaj białego ryżu. Jest bardziej aromatyczny niż zwykły biały ryż, z lekkim orzechowym zapachem. Ziarna są również dłuższe niż w przypadku tradycyjnej odmiany. Ma praktycznie takie same wartości odżywcze i jest świetnym źródłem węglowodanów. Rośnie u podnóży Himalajów (w Indiach i Pakistanie). Występuje w wersji białej oraz brązowej.
Moczenie ryżu basmati
Ryż basmati jest bogatszy w związek smakowy 2-acetylo-1-pirolinę w porównaniu z innymi rodzajami ryżu. Związki smakowe często są podatne na ciepło. Moczenie ryżu pozwoli mu wchłonąć część wody w temperaturze pokojowej, która jest stosunkowo przyjazna dla związków smakowych. Ponieważ ryż basmati jest w ten sposób nasączony wodą, czas gotowania ulega skróceniu, zachowując w ten sposób jego smak.
Ryż basmati: jak gotować?
Największym błędem popełnianym przez większość ludzi, który powoduje zbyt lepki ryż basmati, jest używanie niewłaściwego stosunku ryżu do wody. Prawidłowy stosunek wynosi 1:1,5 (1 filiżanka ryżu na 1,5 szklanki wody). Większość ludzi dodaje zbyt dużo wody i dodatkowo płucze ryż. Przez to jest on nadmiernie nasączony i staje się papkowaty.
Jak gotować ryż basmati na sypko?
W celu ugotowania ryżu basmati na sypko, warto skorzystać z kilku sztuczek:
- Ciężkie i szczelnie przylegające wieczko – luźne lub lekkie wieczko powoduje utratę pary;
- Odpowiednia wielkość garnka – użyj średniego rondla na maksymalnie 2 szklanki ryżu. Na 3 lub więcej filiżanek użyj dużego garnka. Powód: jeśli spróbujesz ugotować zbyt dużo ryżu w małym rondlu, ugotuje się on nierównomiernie, a ryż na dnie jest bardziej lepki;
- Doprowadź do wrzenia bez pokrywki – pomaga to w równomiernym gotowaniu ryżu;
- Nie podnoś pokrywki w trakcie gotowania, ponieważ doprowadza to do nadmiernego ulatniania się pary;
- 10 minut odpoczynku to podstawa – ryż prosto z pieca jest mokry, lepki i jeszcze się nie ugotował. Ziarna wchłaniają płyn podczas jego odpoczynku;
- Ryżu basmati nie wolno mieszać widelcem – złamie to długie ziarna.
Ryż basmati, ile gotować?
Ryż basmati najlepiej jest gotować metodą absorpcji, to znaczy dodając do ziaren tyle wody, by wchłonęły ją one całkowicie i nie trzeba było nic odlewać. W ten sposób gotuje się go w czasie od 12 do 14 minut.
Najczęstsze problemy z gotowaniem ryżu basmati
Wszelkich problemów związanych z nieprawidłowym wyglądem ryżu basmati można uniknąć, dzięki kierowaniu się prostymi zasadami.
- Najpierw dokładnie wypłucz ziarna ryżu. Trzeba go kilka razy umyć, aż skrobia zniknie z ziaren (woda będzie przezroczysta). Następną wskazówką jest namoczenie ryżu w zimnej wodzie przez 15 minut.
- Sekret dobrze przygotowanego ryżu basmati tkwi w technice jego przygotowania i dodatku masła ghee lub oleju. Tłuszcz pomaga w oddzieleniu ziaren od siebie. Możesz też zrobić taki ryż metodą absorpcyjną, ale wymaga to odrobiny praktyki. Wysoki płomień kuchenki gotuje ryż szybciej, co oznacza, że wszystkie ziarna dochodzą równomiernie.
- Musisz pozwolić ryżowi odpocząć przez jakiś czas przed podaniem go lub użyciem w innych przepisach. Jeśli czujesz, że rozgotowałeś ryż basmati, możesz wyjąć go na talerz i pozostawić do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. W ten sposób ryż nie będzie dalej wchłaniał wody i pozostanie nieklejący.
- Na koniec, jeśli ziarna ryżu wydają się lekko niedogotowane, możesz je polać wodą. Po skropieniu wodą wstaw pojemnik z powrotem do szybkowaru i gotuj jeszcze przez kilka minut na parze.