- Ryż naturalny brązowy
- Pochodzi z Pakistanu
- Naturalnie bezglutenowe, bez konserwantów
- Do gotowania i przygotowania potraw
- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane
Opis
Ryż brązowy, pełnoziarnisty, jest mniej przetworzony niż ryż biały, z którego usunięto łuski z otrębów i zarodków. Ryż brązowy ma jedynie usuniętą twardą zewnętrzną łuskę, pozostawiając otręby i zarodki pełne składników odżywczych. To właśnie dlatego brązowy ryż zachowuje składniki odżywcze, których brakuje w białym ryżu.
Sprzedawany w sklepie Go4taste.pl ryż brązowy sprowadzany jest z Pakistanu.
Zgodnie ze swoją nazwą ryż długoziarnisty jest długi i cienki, prawie cztery do pięciu razy dłuższy niż szeroki. Ziarna mają suchą i jędrną konsystencję i najlepiej nadają się do potraw takich jak sałatki i pilaw.
Ryż pakowany jest w odporne na działanie czynników atmosferycznych opakowania, które posiadają praktyczne zapięcie tzw. strunę. Dzięki temu możemy otwierać i zamykać opakowanie wielokrotnie.
Właściwości
Ryż brązowy, który dostępny jest w sklepie Go4taste.pl, posiada cenne wartości odżywcze.
- Jest cennym źródłem magnezu i fosforu.
- Wyróżnia się wysoka zawartością błonnika pokarmowego.
- Naturalny ryż brązowy jest jednym z najbardziej pożywnych pokarmów. Jego ziarno jest bezglutenowe, zawiera stosunkowo mało kalorii (216 cal na filiżankę) i może być stosowane w różnych potrawach.
Więcej informacji o ryżu brązowym znajduje się w naszym poradniku ryż brązowy - właściwości.
Zastosowanie
Ryż brązowy jest bardzo uniwersalny i komponuje się z wieloma rodzajami potraw. Jest zdrowszym zamiennikiem ryżu białego. Uzupełnia smak potraw mięsnych oraz warzywnych
Ponieważ całe ziarno pozostaje puszyste i oddzielone po ugotowaniu, brązowy ryż o długoziarnistym ziarnie nadaje się do pilawów, sałatek i farszu.
Jak gotować ryż brązowy?
- 1 szklanka brązowego ryżu długoziarnisty brązowy ryż
- 6 szklanek wody
- Sól, sos sojowy lub inne pożądane przyprawy do smaku
- Zagotuj duży garnek z wodą, używając co najmniej 6 filiżanek wody na 1 szklankę ryżu. Opłucz ryż, aby usunąć nadmiar skrobi.
- Dodaj ryż do wrzącej wody.
- W razie potrzeby zmniejsz temperaturę, aby zapobiec przelaniu, ale utrzymuj równomierne gotowanie.
- Gotuj bez przykrycia przez 30 minut.
- Wylej pozostałą wodę do gotowania i włóż ponownie ryż do garnka. Przykryj garnek i pozwól ryżowi “odpocząć” przez 10 minut.
- Dopraw do smaku i podawaj.
Poczytaj więcej: Gotowanie ryżu brązowego i usuwanie arsenu.
Przeciwwskazania
Ryż brązowy jest produktem, który nie ma właściwości alergizujących. Może być spożywany przez każdego.
Przechowywanie:
Ryż brązowy najlepiej trzymać w szczelnym opakowaniu w suchym i ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej.
Inne opcje
Składniki
Składniki: ryż brązowy naturalny.
Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i gluten. Co to znaczy ?
Kraj pochodzenia: Pakistan
Indeks glikemiczny: 50
Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków
Wartość odżywcza / 100 g
Wartość energetyczna | 1477 kJ/353 kcal |
Tłuszcz | 1,9 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,5 g |
Węglowodany | 76,8 g |
w tym cukry | 0,8 g |
Błonnik | 8,7 g |
Białko | 7,1 g |
Sól | 0,01 g |
Magnez | 143 mg |
Fosfor | 264 mg |
Przepisy z tym produktem
-
Papryka faszerowana brązowym ryżem i grzybami
Doskonała propozycja obiadowa dla wegetarian - papryka faszerowana pieczarkami. Do przygotowania w kilka chwil.
-
Brązowy ryż z pomidorami i przyprawami
Ryż z pomidorami, czyli jeden z prostszych, szybszych a zarazem smaczniejszych przepisów. Nie potrzeba do niego wiele, co więcej jest syty i niskokaloryczny.
Komentarze 0