• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Go4taste Blog

  • Facebook

Zapraszamy do sklepu: Go4Taste.pl

Jesteś tutaj: Home / Ryże / Ryż basmati dziki i jego właściwości

1 grudnia 2018

Ryż basmati dziki i jego właściwości

Spis treści ukryj
1. Wartości odżywcze dzikiego ryżu
2. Właściwości dzikiego ryżu
2.1. Dziki ryż – odżywcza potęga
3. Zastosowanie dzikiego ryżu
3.1. Powiązane wpisy

Ryż dziki, zwany także ryżem kanadyjskim, ryżem indyjskim i owsią wodną to cztery gatunki traw tworzących rodzaj Zizania. Ziarno dzikiego ryżu było historycznie zjadane w Ameryce Północnej, Indiach i Chinach. Teraz jest to przysmak w Ameryce Północnej, zboża są mniej konsumowane w Chinach, gdzie łodyga rośliny jest wykorzystywana jako warzywo.

Ryż dziki nie jest bezpośrednio związany z ryżem azjatyckim, chociaż są bliskimi kuzynami. Ziarna ryżu dzikiego mają zewnętrzną osłonkę do żucia z delikatnym, wewnętrznym ziarnem, które ma lekko roślinny smak.

ryż basmati na talerzu

Rośliny rosną w płytkiej wodzie w małych jeziorach i wolno płynących strumieniach; często nad wodą unosi się tylko kwitnąca głowa dzikiego ryżu. Ziarno jedzone jest przez kaczki i inne dzikie zwierzęta wodne, a także przez ludzi.

Basmati jest odmianą długiego, drobnoziarnistego ryżu o delikatnym aromacie, który pochodzi z terenu Indii. Jest uznawany za najbardziej szlachetną odmianę ryżu. Obecnie 70% światowej produkcji pochodzi z Indii. Uprawia się go również w Pakistanie i Nepalu.

Ryż basmati dziki to połączenie ryżu dzikiego i ryżu basmati. Dzięki temu mieszanka ma łagodniejszy smak, bardziej przyjazny dla podniebienia, a jednocześnie zachwyca wielością wartości odżywczych.


Opakowanie Go4Taste

Dziki ryż - 500g – cena : 25,20 zł

Kup ryż dziki w opakowaniu 1kg

Wartości odżywcze dzikiego ryżu

Wartości odżywcze na 100 gram suchego ryżu basmati dzikiego:

  • kalorie (wartość energetyczna): 344 kcal;
  • białko: 6,5 g;
  • tłuszcz ogółem: 0,6 g;
  • kwasy tłuszczowe nasycone: 0,2 g;
  • węglowodany: 78 g;
  • błonnik pokarmowy: 2,4 g;
  • sól: 0,02 g.

Właściwości dzikiego ryżu

Dziki ryż – odżywcza potęga

Zazwyczaj sprzedawany jako suszony, pełnoziarnisty ryż dziki jest bogaty w białko, aminokwas lizynę i błonnik pokarmowy oraz ma niską zawartość tłuszczu. Analiza wartości odżywczych wykazuje, że dziki ryż jest drugim po owsie w zawartości białka na 100 kalorii. Jak prawdziwy ryż nie zawiera glutenu. Jest także dobrym źródłem niektórych minerałów i witamin z grupy B. Jedna filiżanka gotowanego dzikiego ryżu dostarcza 5% lub więcej dziennej wartości tiaminy, ryboflawiny, żelaza i potasu; 10% lub więcej dziennej wartości niacyny, b6, kwasu foliowego, magnezu, fosforu; 15% cynku; i ponad 20% manganu.

Dziki ryż właściwości

Ryż basmati jest optymalnym źródłem węglowodanów. Są one odpowiedzialne za dostarczenie mózgowi niezbędnej mu energii.

Basmati jest dobrym źródłem złożonych węglowodanów, dostarczających energię dla mózgu i centralnego układu nerwowego. Jednak składnikiem, z powodu którego ryż basmati jest najbardziej ceniony, jest mangan. Ten minerał jest niezbędny do metabolizmu białka, a także węglowodanów i uregulowania funkcjonowania układu nerwowego. Jedna filiżanka ugotowanego ryżu basmati jest w stanie pokryć 88% dziennego zapotrzebowania na mangan.

Nasiona dzikiego ryżu mogą być zakażone przez wysoce toksycznego grzyba sporysza, który jest niebezpieczny w przypadku zjedzenia. Zakażone ziarna mają różowe lub fioletowe plamy, lub wzrosty grzyba, od wielkości nasion do kilkukrotnie większych.

Zobacz też: Ryż basmati i jego właściwości.

Zastosowanie dzikiego ryżu

Mieszanki ryżu dzikiego i ryżu basmati użyć można do większości potraw. Ryż dziki ma dość ostry smak, ale obecność białego ryżu zdecydowanie go łagodzi i sprawia, że smakuje on większości osób. Możemy też wyróżnić czerwony ryż, czarny ryż czy ryż arborio.

Powiązane wpisy

W kategorii:Ryże

Drugi sidebar

O surowcach

  • Bakalie
  • Cukier
  • Częste pytania
  • Herbaty
  • Kasze
  • Kawa
  • Mąki
  • Miody i syropy
  • Oleje
  • Orzechy
  • Owoce liofilizowane
  • Owoce suszone
  • Pestki i nasiona
  • Przyprawy
  • Ryże
  • Superfoods
  • Suplementy diety
  • Witaminy i minerały

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

Orzechy włoskie – właściwości i zastosowanie

Orzechy włoskie to pyszny i wartościowy dodatek do diety. Smakują wybornie a przy tym zawierają ...

Czytaj więcej

Copyright© 2023 · Brunch Pro by Feast Design Co.