Ryż dziki, zwany także ryżem kanadyjskim, ryżem indyjskim i owsią wodną to cztery gatunki traw tworzących rodzaj Zizania. Ziarno dzikiego ryżu było historycznie zjadane w Ameryce Północnej, Indiach i Chinach. Teraz jest to przysmak w Ameryce Północnej, zboża są mniej konsumowane w Chinach, gdzie łodyga rośliny jest wykorzystywana jako warzywo.
Ryż dziki nie jest bezpośrednio związany z ryżem azjatyckim, chociaż są bliskimi kuzynami. Ziarna ryżu dzikiego mają zewnętrzną osłonkę do żucia z delikatnym, wewnętrznym ziarnem, które ma lekko roślinny smak.

Rośliny rosną w płytkiej wodzie w małych jeziorach i wolno płynących strumieniach; często nad wodą unosi się tylko kwitnąca głowa dzikiego ryżu. Ziarno jedzone jest przez kaczki i inne dzikie zwierzęta wodne, a także przez ludzi.
Basmati jest odmianą długiego, drobnoziarnistego ryżu o delikatnym aromacie, który pochodzi z terenu Indii. Jest uznawany za najbardziej szlachetną odmianę ryżu. Obecnie 70% światowej produkcji pochodzi z Indii. Uprawia się go również w Pakistanie i Nepalu.
Ryż basmati dziki to połączenie ryżu dzikiego i ryżu basmati. Dzięki temu mieszanka ma łagodniejszy smak, bardziej przyjazny dla podniebienia, a jednocześnie zachwyca wielością wartości odżywczych.


Wartości odżywcze dzikiego ryżu
Wartości odżywcze na 100 gram suchego ryżu basmati dzikiego:
- kalorie (wartość energetyczna): 344 kcal;
- białko: 6,5 g;
- tłuszcz ogółem: 0,6 g;
- kwasy tłuszczowe nasycone: 0,2 g;
- węglowodany: 78 g;
- błonnik pokarmowy: 2,4 g;
- sól: 0,02 g.
Właściwości dzikiego ryżu
Dziki ryż – odżywcza potęga
Zazwyczaj sprzedawany jako suszony, pełnoziarnisty ryż dziki jest bogaty w białko, aminokwas lizynę i błonnik pokarmowy oraz ma niską zawartość tłuszczu. Analiza wartości odżywczych wykazuje, że dziki ryż jest drugim po owsie w zawartości białka na 100 kalorii. Jak prawdziwy ryż nie zawiera glutenu. Jest także dobrym źródłem niektórych minerałów i witamin z grupy B. Jedna filiżanka gotowanego dzikiego ryżu dostarcza 5% lub więcej dziennej wartości tiaminy, ryboflawiny, żelaza i potasu; 10% lub więcej dziennej wartości niacyny, b6, kwasu foliowego, magnezu, fosforu; 15% cynku; i ponad 20% manganu.

Ryż basmati jest optymalnym źródłem węglowodanów. Są one odpowiedzialne za dostarczenie mózgowi niezbędnej mu energii.
Basmati jest dobrym źródłem złożonych węglowodanów, dostarczających energię dla mózgu i centralnego układu nerwowego. Jednak składnikiem, z powodu którego ryż basmati jest najbardziej ceniony, jest mangan. Ten minerał jest niezbędny do metabolizmu białka, a także węglowodanów i uregulowania funkcjonowania układu nerwowego. Jedna filiżanka ugotowanego ryżu basmati jest w stanie pokryć 88% dziennego zapotrzebowania na mangan.
Nasiona dzikiego ryżu mogą być zakażone przez wysoce toksycznego grzyba sporysza, który jest niebezpieczny w przypadku zjedzenia. Zakażone ziarna mają różowe lub fioletowe plamy, lub wzrosty grzyba, od wielkości nasion do kilkukrotnie większych.
Zobacz też: Ryż basmati i jego właściwości.
Zastosowanie dzikiego ryżu
Mieszanki ryżu dzikiego i ryżu basmati użyć można do większości potraw. Ryż dziki ma dość ostry smak, ale obecność białego ryżu zdecydowanie go łagodzi i sprawia, że smakuje on większości osób. Możemy też wyróżnić czerwony ryż, czarny ryż czy ryż arborio.