Ryż Arborio do Risotto - 1kg

  • Ryż do Risotto Arborio cena 1kg
  • Ryż do Risotto Arborio cena 1kg
  • Ryż do Risotto Arborio gdzie kupić 1kg
  • Ryż do Risotto Arborio cena 1kg
Ryż do Risotto Arborio cena 1kg Ryż do Risotto Arborio cena 1kg Ryż do Risotto Arborio gdzie kupić 1kg Ryż do Risotto Arborio cena 1kg

- Ryż Arborio do Risotto

- Oryginalny włoski 

- Naturalnie bezglutenowe, bez konserwantów,  

- Do gotowania i przygotowania potraw 

- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane

Opis

Ryż Arborio to specjalna odmiana białego ryżu o okrągłych ziarnach. Ziarna ryżu Arborio odznaczają się wysoką zawartością skrobi. Arborio ma kremowy i delikatny smak. Po ugotowaniu pozostaje w środku al dente, ale jego zewnętrzna warstwa jest miękka i praktycznie rozpływa się w ustach. To właśnie z tego rodzaju ryżu przygotowuje się najlepsze risotto — tradycyjną potrawę serwowaną w północnych regionach Włoch. 

Arborio to ryż, który należy do podgatunku ryżów japonica (podobnie jak indygo i javanica) i wywodzi się z azjatyckiej rośliny Oryza sativa. Arborio charakteryzuje się dużymi ziarnami (około 7 × 3,4 milimetra) o półokrągłym, lekko kwadratowym kształcie i odcieniu perłowym. 

Ryż Arborio jest najczęściej stosowaną odmianą ryżu we włoskiej kuchni. Wysoka zawartość amylozy (18–19%) pozwala zachować ryżowi dobrą kleistość w trakcie gotowania i równie dobrą zdolność wchłaniania. Podczas fazy gotowania ciepło łatwo przenika do najbardziej zewnętrznej części ziaren, ale nie może dostać się do samego rdzenia. W ten sposób wnętrze ziarenek ryżu Arborio pozostaje al dente, podczas gdy powierzchnia jest miękka. 

Pochodzenie i uprawy 

Włoski ryż Arborio pochodzi z Piemontu, a konkretnie z miejscowości, której zawdzięcza swoją nazwę — Arborio leżącej w prowincji Vercelli. Ryż ten narodził się w 1945 r. w wyniku eksperymentów Domenico Marchetti, włoskiego plantatora ryżu, agronoma i rolnika, który skrzyżował odmiany Vialone i Lady Wright. Wkrótce potem na tych terenach rozpoczęła się uprawa nowej odmiany ryżu. Obecnie ryż Arborio uprawiany jest nie tylko w dolnym biegu Padu, ale również na obszarach Pawia, Ferrara i Polesine. 

Ryż arborio sprzedawany w naszym sklepie pochodzi właśnie z kolebki risotto — Włoch. Nie zawiera konserwantów i jak każdy ryż pozbawiony jest glutenu. Zapakowany jest w solidny woreczek foliowy, który zaopatrzony jest w praktyczne zapięcie strunowe.

 

Właściwości 

100 gramów ryżu Arborio przynosi około 350 kcal, z czego około 78 gramów węglowodanów, 1,4 gramów błonnika i 7,4 gramów białka. Aby zachować nienaruszone właściwości odżywcze ryżu, nie należy go myć przed gotowaniem. 

 

Więcej informacji o ryżu Arborio znajduje się w naszym poradniku ryż arborio - właściwości.

Zastosowanie

  • Ryż arborio to przede wszystkim składnik risotto — znanego i smacznego włoskiego dania. Można go jednak stosować w wielu innych potrawach.
  • Oprócz klasycznego Milanese risotto, który w przeszłości był przygotowany z tej odmiany ryżu,  Arborio nadaje się również do gęstych zup, suppli (włoskie przekąski składające się z kulki ryżu z sosem pomidorowym) lub Timbale.
  • Ryż arborio jest również podstawą kuchni azjatyckiej. Doskonale wchłania smak potraw. Można go wykorzystać do przygotowania farszu w  zapiekanych warzywach.
  • Ze względu na swoje właściwości (kleistość i wilgotność) jest idealny do przygotowywania wszelkiego rodzaju kleików. Z powodu wielkości ziarna  nie  jest zalecany do przygotowywania  słodkich deserów. 

Średni czas gotowania Arborio na doskonałe risotto al dente wynosi 16-17 minut. Jednak nawet w przypadku tej odmiany czas gotowania różni się w zależności od rocznika, starzenia się i stopnia przetworzenia ryżu. W praktyce czas gotowania Arborio do risotto  może wydłużyć się o 1-2 minuty.

W przypadku przygotowywania np. sałatki ryżowej czas gotowania Arborio musi wynosić dokładnie 15 minut.

 Sprawdź: Jak gotować ryż Arborio?

Przeciwwskazania

Ryż arborio może być jedzony praktycznie przez wszystkich. Nie zawiera glutenu i nie powoduje alergii.

 

Przechowywanie

Ryż do risotto najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym, ciemnym miejscu w szczelnym opakowaniu.

13,00 zł
W magazynie, dostawa 24h

Do darmowej dostawy brakuje 250,00 zł

Inne opcje

Składniki

Składniki: ryż Arborio.

Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i glutenCo to znaczy ?

Kraj pochodzenia: Włochy

Indeks glikemiczny: 45

Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków

Wartość odżywcza / 100 g

Wartość energetyczna 1524 kJ/359 kcal
Tłuszcz 1,4 g
   w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,1 g
Węglowodany 79,8 g
   w tym cukry 0,2 g
   Błonnik 2,4 g
Białko 6,8 g
Sól 0,02 g

Komentarze 0

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Przepisy z tym produktem