- Ryż Arborio do Risotto
- Oryginalny włoski
- Naturalnie bezglutenowe, bez konserwantów,
- Do gotowania i przygotowania potraw
- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane
Opis
Ryż Arborio to specjalna odmiana białego ryżu o okrągłych ziarnach. Ziarna ryżu Arborio odznaczają się wysoką zawartością skrobi. Arborio ma kremowy i delikatny smak. Po ugotowaniu pozostaje w środku al dente, ale jego zewnętrzna warstwa jest miękka i praktycznie rozpływa się w ustach. To właśnie z tego rodzaju ryżu przygotowuje się najlepsze risotto — tradycyjną potrawę serwowaną w północnych regionach Włoch.
Arborio to ryż, który należy do podgatunku ryżów japonica (podobnie jak indygo i javanica) i wywodzi się z azjatyckiej rośliny Oryza sativa. Arborio charakteryzuje się dużymi ziarnami (około 7 × 3,4 milimetra) o półokrągłym, lekko kwadratowym kształcie i odcieniu perłowym.
Ryż Arborio jest najczęściej stosowaną odmianą ryżu we włoskiej kuchni. Wysoka zawartość amylozy (18–19%) pozwala zachować ryżowi dobrą kleistość w trakcie gotowania i równie dobrą zdolność wchłaniania. Podczas fazy gotowania ciepło łatwo przenika do najbardziej zewnętrznej części ziaren, ale nie może dostać się do samego rdzenia. W ten sposób wnętrze ziarenek ryżu Arborio pozostaje al dente, podczas gdy powierzchnia jest miękka.
Pochodzenie i uprawy
Włoski ryż Arborio pochodzi z Piemontu, a konkretnie z miejscowości, której zawdzięcza swoją nazwę — Arborio leżącej w prowincji Vercelli. Ryż ten narodził się w 1945 r. w wyniku eksperymentów Domenico Marchetti, włoskiego plantatora ryżu, agronoma i rolnika, który skrzyżował odmiany Vialone i Lady Wright. Wkrótce potem na tych terenach rozpoczęła się uprawa nowej odmiany ryżu. Obecnie ryż Arborio uprawiany jest nie tylko w dolnym biegu Padu, ale również na obszarach Pawia, Ferrara i Polesine.
Ryż arborio sprzedawany w naszym sklepie pochodzi właśnie z kolebki risotto — Włoch. Nie zawiera konserwantów i jak każdy ryż pozbawiony jest glutenu. Zapakowany jest w solidny woreczek foliowy, który zaopatrzony jest w praktyczne zapięcie strunowe.
Właściwości
100 gramów ryżu Arborio przynosi około 350 kcal, z czego około 78 gramów węglowodanów, 1,4 gramów błonnika i 7,4 gramów białka. Aby zachować nienaruszone właściwości odżywcze ryżu, nie należy go myć przed gotowaniem.
Więcej informacji o ryżu Arborio znajduje się w naszym poradniku ryż arborio - właściwości.
Zastosowanie
- Ryż arborio to przede wszystkim składnik risotto — znanego i smacznego włoskiego dania. Można go jednak stosować w wielu innych potrawach.
- Oprócz klasycznego Milanese risotto, który w przeszłości był przygotowany z tej odmiany ryżu, Arborio nadaje się również do gęstych zup, suppli (włoskie przekąski składające się z kulki ryżu z sosem pomidorowym) lub Timbale.
- Ryż arborio jest również podstawą kuchni azjatyckiej. Doskonale wchłania smak potraw. Można go wykorzystać do przygotowania farszu w zapiekanych warzywach.
- Ze względu na swoje właściwości (kleistość i wilgotność) jest idealny do przygotowywania wszelkiego rodzaju kleików. Z powodu wielkości ziarna nie jest zalecany do przygotowywania słodkich deserów.
Średni czas gotowania Arborio na doskonałe risotto al dente wynosi 16-17 minut. Jednak nawet w przypadku tej odmiany czas gotowania różni się w zależności od rocznika, starzenia się i stopnia przetworzenia ryżu. W praktyce czas gotowania Arborio do risotto może wydłużyć się o 1-2 minuty.
W przypadku przygotowywania np. sałatki ryżowej czas gotowania Arborio musi wynosić dokładnie 15 minut.
Sprawdź: Jak gotować ryż Arborio?
Przeciwwskazania
Ryż arborio może być jedzony praktycznie przez wszystkich. Nie zawiera glutenu i nie powoduje alergii.
Przechowywanie
Ryż do risotto najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym, ciemnym miejscu w szczelnym opakowaniu.
Inne opcje
Składniki
Składniki: ryż Arborio.
Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i gluten. Co to znaczy ?
Kraj pochodzenia: Włochy
Indeks glikemiczny: 45
Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków
Wartość odżywcza / 100 g
Wartość energetyczna | 1524 kJ/359 kcal |
Tłuszcz | 1,4 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,1 g |
Węglowodany | 79,8 g |
w tym cukry | 0,2 g |
Błonnik | 2,4 g |
Białko | 6,8 g |
Sól | 0,02 g |
Przepisy z tym produktem
-
Risotto na słodko z migdałami i rodzynkami
Jak zrobić risotto wegetariańskie, risotto na słodko? Oto przepis z migdałami i rodzynkami, bez mleka. Dobry pomysł na małe śniadanie w niecałe 20 minut.
-
Risotto w południowym stylu
Ryż w różnej postaci bardzo często gości na naszym stole. Zwykle jest dodatkiem do dania głównego. Czasem jednak ryż to nie tylko dodatek, a podstawa całego dania – jak w risotto. Zapraszamy na delikatne risotto z warzywami.
-
Risotto ze świeżymi szparagami
Lekkie, aromatyczne i kremowe risotto z zielonymi lub fioletowymi szparagami oraz białym winem. Smaczny, zdrowy i lekki obiad jednogarnkowy.
-
Risotto z wędzonym łososiem
Wyśmienite danie a na dodatek bardzo efektowne. Mamy nadzieję, że Tobie również posmakuje</p.
Komentarze 0