Ryż Arborio do Risotto - 1kg

New product

Ryż do Risotto Arborio cena 1kg Expand

- Ryż Arborio do Risotto

- Pochodzi z Włoch

- Do gotowania i przygotowania potraw 

- Bez glutenu, bez konserwantów,  

- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane

- Gwarancja smaku

- Indeks glikemiczny ryżu Arborio 45

Więcej szczegółów

  • W magazynie, dostawa 24h

10,00 zł

brutto

Opis produktu

Ryż Arborio to specjalna odmiana białego ryżu o okrągłych ziarnach. Ziarna ryżu Arborio odznaczają się wysoką zawartością skrobi. Arborio ma kremowy i delikatny smak. Po ugotowaniu pozostaje w środku al dente, ale jego zewnętrzna warstwa jest miękka i praktycznie rozpływa się w ustach. To właśnie z tego rodzaju ryżu przygotowuje się najlepsze risotto — tradycyjną potrawę serwowaną w północnych regionach Włoch. 

Arborio to ryż, który należy do podgatunku ryżów japonica (podobnie jak indygo i javanica) i wywodzi się z azjatyckiej rośliny Oryza sativa. Arborio charakteryzuje się dużymi ziarnami (około 7 × 3,4 milimetra) o półokrągłym, lekko kwadratowym kształcie i odcieniu perłowym. 

Ryż Arborio jest najczęściej stosowaną odmianą ryżu we włoskiej kuchni. Wysoka zawartość amylozy (18–19%) pozwala zachować ryżowi dobrą kleistość w trakcie gotowania i równie dobrą zdolność wchłaniania. Podczas fazy gotowania ciepło łatwo przenika do najbardziej zewnętrznej części ziaren, ale nie może dostać się do samego rdzenia. W ten sposób wnętrze ziarenek ryżu Arborio pozostaje al dente, podczas gdy powierzchnia jest miękka. 

Pochodzenie i uprawy 

Włoski ryż Arborio pochodzi z Piemontu, a konkretnie z miejscowości, której zawdzięcza swoją nazwę — Arborio leżącej w prowincji Vercelli. Ryż ten narodził się w 1945 r. w wyniku eksperymentów Domenico Marchetti, włoskiego plantatora ryżu, agronoma i rolnika, który skrzyżował odmiany Vialone i Lady Wright. Wkrótce potem na tych terenach rozpoczęła się uprawa nowej odmiany ryżu. Obecnie ryż Arborio uprawiany jest nie tylko w dolnym biegu Padu, ale również na obszarach Pawia, Ferrara i Polesine. 

Ryż arborio sprzedawany w naszym sklepie pochodzi właśnie z kolebki risotto — Włoch. Nie zawiera konserwantów i jak każdy ryż pozbawiony jest glutenu. Zapakowany jest w solidny woreczek foliowy, który zaopatrzony jest w praktyczne zapięcie strunowe.

 

Właściwości 

  • zawiera wiele cennych składników jak żelazo, cynk, magnez, potas, a także witaminy z grupy B i witaminę E;
  • stanowi dobre źródło węglowodanów;
  • korzystnie wpływa na układ trawienny, pracę serca, ciśnienie krwi;
  • wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu i cukru;
  • wspiera odporność. 

100 gramów ryżu Arborio przynosi około 350 kcal, z czego około 78 gramów węglowodanów, 1,4 gramów błonnika i 7,4 gramów białka. Aby zachować nienaruszone właściwości odżywcze ryżu, nie należy go myć przed gotowaniem. 

 

Zastosowanie

  • Ryż arborio to przede wszystkim składnik risotto — znanego i smacznego włoskiego dania. Można go jednak stosować w wielu innych potrawach.
  • Oprócz klasycznego Milanese risotto, który w przeszłości był przygotowany z tej odmiany ryżu,  Arborio nadaje się również do gęstych zup, suppli (włoskie przekąski składające się z kulki ryżu z sosem pomidorowym) lub Timbale.
  • Ryż arborio jest również podstawą kuchni azjatyckiej. Doskonale wchłania smak potraw. Można go wykorzystać do przygotowania farszu w  zapiekanych warzywach.
  • Ze względu na swoje właściwości (kleistość i wilgotność) jest idealny do przygotowywania wszelkiego rodzaju kleików. Z powodu wielkości ziarna  nie  jest zalecany do przygotowywania  słodkich deserów. 

Średni czas gotowania Arborio na doskonałe risotto al dente wynosi 16-17 minut. Jednak nawet w przypadku tej odmiany czas gotowania różni się w zależności od rocznika, starzenia się i stopnia przetworzenia ryżu. W praktyce czas gotowania Arborio do risotto  może wydłużyć się o 1-2 minuty.

W przypadku przygotowywania np. sałatki ryżowej czas gotowania Arborio musi wynosić dokładnie 15 minut.

  

Przeciwwskazania

Ryż arborio może być jedzony praktycznie przez wszystkich. Nie zawiera glutenu i nie powoduje alergii.

 

Przechowywanie

Ryż do risotto najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym, ciemnym miejscu w szczelnym opakowaniu.

Opinie

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Napisz opinię

Ryż Arborio do Risotto - 1kg

Ryż Arborio do Risotto - 1kg

Brakuje 200,00 zł do darmowej wysyłki.

Składniki

Skład: ryż Arborio.

Produkt może zawierać śladowe ilości: migdałów, sezamu, orzechów włoskich, pistacjowych, glutenu i innych.

Kraj pochodzenia: Włochy

Indeks glikemiczny: 45

Wartość odżywcza / 100 g

Wartość energetyczna1524 kJ/359 kcal
Tłuszcz1,4 g
   w tym kwasy tłuszczowe nasycone0,11 g
Węglowodany79,8 g
   w tym cukry0,2 g
   Błonnik2,4 g
Białko6,8 g
Sól0,02 g

Przepisy z tym produktem

Rozumiem

Nasza strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.