- Czerwony ryż
- Pochodzi z Tajlandii
- Naturalnie bezglutenowe, bez konserwantów,
- Do gotowania i przygotowania potraw
- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane
Opis
Czerwony ryż to bezglutenowe zboże, które charakteryzuje się podłużnymi ziarnami. Kolor otoczki ryżu jest różny w zależności od uprawy — waha się od jasno- do ciemnoczerwonej barwy. To jedna z najbardziej wartościowych i pożywnych odmian ryżu.
Czerwony ryż dostępny w naszym sklepie importowany jest z Tajlandii.
Tajski czerwony ryż ('kao gorng' po tajsku) to rodzaj niekleistego ryżu długoziarnistego, który jest podobny do ryżu brązowego. Kolor jego otrębów jest czerwony, fioletowy lub bordowy. W porównaniu do białych odmian ryż ten zawiera mniej kalorii i ma niższy indeks glikemiczny.
Łuski ziaren ryżu czerwonego są usuwane podczas procesu mielenia, zachowując w ten sposób wszystkie składniki odżywcze, witaminy i minerały nietknięte w warstwie otrębów i zarodku.
Po ugotowaniu ten rodzaj ryżu ma orzechowy zapach (w przeciwieństwie do ryżu jaśminowego, który ma nieco kwiatowy zapach), a naturalny czerwony kolor z otrębów wypłukuje się.
Ten rodzaj ryż często nazywany jest też ryżem czerwonym cargo (red cargo rice). Termin „cargo’ związany jest ze sposobem transportu produktu. Czerwony ryż jest eksportowany / transportowany statkiem / morzem luzem do importerów i dystrybutorów, którzy następnie pakują go w małe 1 kg worki, które sprzedają na rynku lokalnym. Różni się pod tym względem od ryżu białego, który zwykle jest wstępnie pakowany przez eksporterów do worków 5,10 lub 25 kg.
W sklepie Go4taste.pl ryż pakowany jest w solidne i grube worki foliowe wyposażone w zapięcie strunowe wielokrotnego użytku. Solidne opakowanie pozwala na zachowanie cennych właściwości i walorów smakowych.
Właściwości
- Czerwony ryż, który dostępny jest w sklepie Go4taste.pl, wyróżnia się wysoką zawartością błonnika pokarmowego.
- Czerwony ryż to odmiana długoziarnista, niezawierająca glutenu. Tym, co wyróżnia go od innych rodzajów ryżu, jest łupina, która zawiera prozdrowotne barwniki zwane antocyjanami.
Więcej informacji o czerwonym ryżu znajduje się w naszym poradniku czerwony ryż - właściwości.
Zastosowanie w kuchni
- Ze względu na orzechowy aromat czerwony ryż pasuje do wszelkich potraw, które tradycyjnie pasują do ryżu jaśminowego.
- Czerwony ryż można podawać z różnymi potrawami (nie tylko tajskimi) lub można go również włączyć do risotto i innych potraw z mieszanego ryżu.
- Czerwony ryż można podawać do wielu potraw jako dodatek do mięs, sałatek czy jako podstawa dań - np.curry.
- Czerwony ryż może również stanowić kolorowy podkład do letnich sałatek ryżowych.
Jak gotować czerwony ryż?
- 1 szklanka czerwonego ryżu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 szklanki wody
- Opłucz czerwony ryż w wodzie.
- Rozgrzej olej w garnku, dodaj ryż i mieszaj przez 2 minuty.
- Dodaj wodę i zagotuj.
- Po zagotowaniu wody gotuj ryż na wolnym ogniu pod przykryciem.
- Gotuj przez 45 minut lub do momentu wchłonięcia płynu.
- Zdejmij z ognia i pozwól “odpocząć” ryżowi pod przykryciem przez 10 minut.
Przeciwwskazania
Czerwony ryż to bardzo wartościowe zboże, nie wywołuje alergii i innych negatywnych konsekwencji dla zdrowia. Może być konsumowane przez każdego.
Przechowywanie
Ryż czerwony dobrze jest trzymać w suchym i ciemnym miejscu w szczelnym opakowaniu.
Inne opcje
Składniki
Składniki: ryż czerwony.
Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i gluten. Co to znaczy ?
Kraj pochodzenia: Tajlandii
Indeks glikemiczny: 35
Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków
Wartość odżywcza / 100 g
Wartość energetyczna | 1491 kJ/356 kcal |
Tłuszcz | 3,33 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,0 g |
Węglowodany | 75,6 g |
w tym cukry | 0,0 g |
Błonnik | 11 g |
Białko | 9 g |
Sól | 0,01 g |
Przepisy z tym produktem
-
Sałatka z czerwonego ryżu z sardynkami
Czerwony ryż jest bogaty w błonnik, witaminę B1 i B2, żelazo i wapń. Wypróbuj go w naszym przepisie z sardynkami.
Komentarze 0