Ryż wygląda dobrze, nie skleja się i smacznie smakuje, gdy jest odpowiednio przygotowany. Istnieje wiele sposobów na przygotowanie ryżu na sypko. Oto najpopularniejsza metoda.

- Przed rozpoczęciem gotowania dokładnie wypłucz ryż pod chłodną, bieżącą wodą. W ten sposób usuniesz z ziarenek ewentualnie zanieczyszczenia oraz nadmiar skrobi, odpowiedzialnej za sklejanie się ryżu.
- Konsystencja ryżu zależy od ilości wody, jaką użyjesz do jego gotowania. Jeżeli chcesz uzyskać ryż miękki, przygotuj dwa razy więcej wody w stosunku do ryżu (np. 1 szklanka ryżu na 2 szklanki wody). Ryż bardziej sypki gotuje się z mniejszą ilością wody (1 szklanka ryżu 1,5 szklanki wody).
- Do wody wlej nieco oliwy (łyżeczkę) i szczyptę soli. Doprowadź do wrzenia. Dopiero do takiej gotującej się wody wsyp powoli przepłukany ryż (mieszaj od czasu do czasu, aby uniknąć przypalenia).
- Gdy woda z ryżem zacznie się gotować, przykręć gaz. Gotuj ryż pod przykryciem ok. 12-15 minut.
- Po upływie tego czasu sprawdź, czy ryż wchłonął całą wodę. Zdejmij garnek z gazu i odstaw na kilka minut na bok. Garnek przykryj ściereczką. Poczekaj kilka minut, aż lekko ostygnie i “dojdzie”.
Więcej o gotowaniu ryżu dowiesz się z artykułu: Jak długo gotować ryż?

