• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Go4taste Blog

  • Facebook

Zapraszamy do sklepu: Go4Taste.pl

Jesteś tutaj: Home / Częste pytania / Jak ugotować ryż?

31 marca 2018

Jak ugotować ryż?

Ryż wygląda dobrze, nie skleja się i smacznie smakuje, gdy jest odpowiednio przygotowany. Istnieje wiele sposobów na przygotowanie ryżu na sypko. Oto najpopularniejsza metoda.

surowe ziarna ryżu
  1. Przed rozpoczęciem gotowania dokładnie wypłucz ryż pod chłodną, bieżącą wodą. W ten sposób usuniesz z ziarenek ewentualnie zanieczyszczenia oraz nadmiar skrobi, odpowiedzialnej za sklejanie się ryżu.
  2. Konsystencja ryżu zależy od ilości wody, jaką użyjesz do jego gotowania. Jeżeli chcesz uzyskać ryż miękki, przygotuj dwa razy więcej wody w stosunku do ryżu (np. 1 szklanka ryżu na 2 szklanki wody). Ryż bardziej sypki gotuje się z mniejszą ilością wody (1 szklanka ryżu 1,5 szklanki wody).
  3. Do wody wlej nieco oliwy (łyżeczkę) i szczyptę soli. Doprowadź do wrzenia. Dopiero do takiej gotującej się wody wsyp powoli przepłukany ryż (mieszaj od czasu do czasu, aby uniknąć przypalenia).
  4. Gdy woda z ryżem zacznie się gotować, przykręć gaz. Gotuj ryż pod przykryciem ok. 12-15 minut.
  5. Po upływie tego czasu sprawdź, czy ryż wchłonął całą wodę. Zdejmij garnek z gazu i odstaw na kilka minut na bok. Garnek przykryj ściereczką. Poczekaj kilka minut, aż lekko ostygnie i “dojdzie”.

Więcej o gotowaniu ryżu dowiesz się z artykułu: Jak długo gotować ryż?


Opakowanie Go4Taste

Ryż basmati Punjab- 1kg premium Punjabi – cena : 12,00 zł

Kup ryż basmati Punjab sklep go4taste

Powiązane wpisy

W kategorii:Częste pytania

Drugi sidebar

O surowcach

  • Bakalie
  • Cukier
  • Częste pytania
  • Herbaty
  • Kasze
  • Kawa
  • Mąki
  • Miody i syropy
  • Oleje
  • Orzechy
  • Owoce liofilizowane
  • Owoce suszone
  • Pestki i nasiona
  • Przyprawy
  • Ryże
  • Superfoods
  • Suplementy diety
  • Witaminy i minerały

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

Tymianek

Tymianek i jego właściwości

Tymianek to śródziemnomorskie zioło, które słynie z właściwości dietetycznych, dekoracyjnych i ...

Czytaj więcej

Copyright© 2023 · Brunch Pro by Feast Design Co.