- Ryż basmati Punjab
- Pochodzi z Pakistanu
- Naturalnie bezglutenowe, bez konserwantów,
- Do gotowania i przygotowania potraw
- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane
Opis
Ryż basmati należy do ryżów długoziarnistych. Uprawia się go przede wszystkim w Indiach, u podnóży Himalajów. Stąd jego obecność w tradycyjnych daniach kuchni hinduskiej. Ryż basmati jest odmianą bardzo aromatyczną. Po procesie gotowania jego ziarna nie kleją się, są nadal sypkie. Są również bardzo delikatne w smaku, wręcz puszyste.
Właściwości
Ryż basmati, który dostępny jest w sklepie Go4taste.pl,posiada cenne wartości odżywcze.
- jest bardzo dobrym źródłem żelaza i fosforu.
Więcej informacji o ryżu basmati znajduje się w naszym poradniku ryż basmati - właściwości.
Ryż basmati Punjab (ryż basmati Super Kernel) dostępny w sklepie Go4taste.pl uznawany jest za jedną z najlepszych i najszlachetniejszych odmian ryżu basmati.
To bez wątpienia król aromatycznych odmian ryżu premium, uprawianych wyłącznie w najbardziej żyznych regionach Pakistanu od ponad pół wieku. Nazwa basmati dosłownie oznacza „zapach” lub „Królowa zapachu”. Drugi człon nazwy (Punjab) nawiązuje do prowincji w Pakistanie, w której znajduje się najwięcej upraw tej odmiany ryżu.
Ryż Super Kernel wyróżnia się wyjątkowo długimi i smukłymi ziarnami i delikatnym smakiem oraz miękką teksturą. Długość jego ziaren wynosi średnio 7,2 mm. Jedną z zalet tego ryżu jest intensywny i lekko orzechowy aromat, jaki uwalnia się w trakcie gotowania. Po ugotowaniu ziarna ryżu basmati niemal trzykrotnie zwiększają swoją objętość i wyróżniają się doskonałą konsystencją — nie sklejają się, pozostają sypkie i puszyste.
Niewątpliwym atutem basmati Super Kernal jest to, że jego produkcja jest w 100% naturalna, a sam ryż nie nie jest modyfikowany genetycznie.
Ryż dobrej jakości, który jest dostępny w naszym sklepie, jest dobrze zabezpieczony przed wpływem wilgoci i innych czynników zewnętrznych. Przechowywany jest w szczelnych i solnych torebkach typu doypack. Dzięki temu zachowuje on swój aromat i właściwości odżywcze na długo.
Zastosowanie w kuchni
Ryż basmati Super Kernal jest bardzo popularny w kuchni indyjskiej i na Bliskim Wschodzie, szczególnie pasuje do potraw takich jak biryani lub pilaw.
- basmati warto włączać do swojej codziennej diety, zwłaszcza przy przygotowywaniu potraw kuchni indyjskiej;
- doskonale sprawdzi się jako zamiennik ryżu białego w potrawach obiadowych;
- warto dodawać go do sałatek;
- doskonały składnik różnego rodzaju potraw z mięsa;
- idealnie smakuje w połączeniu z rybami i owocami morza.
Jak gotować ryż basmati?
Gotowanie ryżu basmati jest łatwe i nie wymaga specjalnego przygotowania
- Przed rozpoczęcie gotowania ryż basmati należy wypłukać, aby usunąć skrobię znajdującą się na ziarnach. Woda nie musi być idealnie czysta, jak podczas płukania ryżu do sushi, ale powinieneś przepłukać ryż kilka razy.
- W kolejnym kroku możesz namoczyć ryż przez ok. 10 min, ale nie jest to konieczne.
- Wlej do garnka wodę - na każdą szklankę ryżu basmati przypada 1 ½ szklanki wody.
- Dodaj sól, przykryj pokrywką i zagotuj na średnim ogniu.
- Po zagotowaniu zmniejsz ogień i gotuj ryż na wolnym ogniu pod przykryciem przez 15 minut.
- Wyłącz ogień i pozostaw ryż w garnku jeszcze przez 5 minut.
Sprawdź: Jak gotować ryż basmati?
Przeciwwskazania
Nie ma szczególnych przeciwwskazań do stosowania i spożywania ryżu basmati.
Przechowywanie
Ryż basmati najlepiej jest przechowywać w szczelnym opakowaniu, chłodnym i suchym miejscu.
Inne opcje
Składniki
Składniki: ryż basmati.
Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i gluten. Co to znaczy ?
Kraj pochodzenia: Pakistan
Indeks glikemiczny: 65
Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków
Wartość odżywcza / 100 g
Wartość energetyczna | 1566 kJ/374 kcal |
Tłuszcz | 1,03 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,29 g |
Węglowodany | 80,89 g |
w tym cukry | 0,33 g |
Błonnik | 1,8 g |
Białko | 7,51 g |
Sól | 0,01 g |
Fosfor | 153 mg |
Żelazo | 3,33 mg |
Przepisy z tym produktem
-
Ryż z kurczakiem, suszonymi pomidorami, cukinią i papryką
Ryż z kawałkami kurczaka, pomidorami, papryką smażony.
-
Ryż basmati z garam masala
Danie na bazie aromatycznej mieszanki przypraw z ryżem basmati.
-
Ryż basmati z pomidorami i tuńczykiem
W prostocie siła. Z zaledwie kilku składników mamy pyszne danie.
-
Filety z indyka z ryżem basmati
Przepis idealny jako danie „na ostatnią chwilę”. I zawsze robi wrażenie!
-
Cielęcina z orzechami nerkowca
Duszona cielęcina z orzechami nerkowca szybka i łatwa do przyrządzenia.
Komentarze 0