- Kmin rzymski kumin aromatyczny
- Pochodzi z Indii
- Bez konserwantów, bez siarki, niepasteryzowane
- Do przygotowania potraw
- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane
Opis
Kmin rzymski to inaczej kumin, przyprawa, którą kupić można w wersji z całymi nasionami lub mielonej. Ma ziemisty, orzechowy, pikantny i ciepły smak.
Kumin to roślina kwitnąca z rodziny Apiaceae, pochodząca z południowo-zachodniej Azji, w tym z Bliskiego Wschodu. W celach kulinarnych wykorzystuje się nasiona kminu rzymskiego, które mają bogaty orientalny smak i charakterystyczny zapach.
W sklepie Go4taste.pl dbamy o najwyższą jakość oferowanych przez nas ziół i przypraw. Dlatego nasz kmin rzymski oferujemy w mocnych, foliowych torebkach strunowych umożliwiających wielokrotne otwieranie i zamykanie.
Właściwości
-
wspomaga prawidłowe trawienie – najczęstszym tradycyjnym zastosowaniem kuminu jest niestrawność. Może on zwiększać aktywność enzymów trawiennych, potencjalnie przyspieszając trawienie. Kmin rzymski zwiększa również uwalnianie żółci z wątroby. Żółć pomaga trawić tłuszcze i niektóre składniki odżywcze w jelitach.
-
zawiera korzystne związki roślinne – zawiera wiele związków roślinnych związanych z potencjalnymi korzyściami zdrowotnymi, w tym terpeny, fenole, flawonoidy i alkaloidy. Kilka z nich działa jako przeciwutleniacze, które są substancjami chemicznymi, które zmniejszają uszkodzenie organizmu przez wolne rodniki.
Zastosowanie w kuchni
-
kmin rzymski stosuje się do dań z ryb, drobiu i wieprzowiny, jak również potrawy chili con carne.
-
doskonale komponuje się z kolendrą, wchodzi w skład wielu orientalnych mieszanek przyprawowych, między innymi garam masala, curry oraz ragout.
-
używany jest w kuchni arabskiej i północno-afrykańskiej, doskonale wydobywa smak falafeli i hummusu.
-
można dodawać go do serów, pieczywa (i wytrawnych wypieków) oraz zup, sosów i sałatek.
Przechowywanie
Kumin może być przechowywany w suchym i zacienionym miejscu, w szczelnym opakowaniu.
Przeciwwskazania
Ze względu na brak odpowiednich badań w tym kierunku, kmin rzymski nie jest zalecany kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią.
Inne opcje
Składniki
Składniki: kmin rzymski .
Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i gluten. Co to znaczy ?
Kraj pochodzenia: Indie
Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków
Wartość odżywcza / 100 g
Wartość energetyczna | 0 kJ/0 kcal |
Tłuszcz | 0,0 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,0 g |
Węglowodany | 0,0 g |
w tym cukry | 0,0 g |
Błonnik | 0,0 g |
Białko | 0,0 g |
Sól | 0,0 g |
Przepisy z tym produktem
-
Placuszki z kaszy jaglanej
Placuszki są delikatne, pachnące i pyszne. Idealne na śniadanie lub na kolację dla całej rodziny.
-
Bezglutenowe naleśniki z mąki z ciecierzycy
Naleśniki wychodzą delikatne, plastyczne, świetnie się rolują, trudno poznać, że to "inne" naleśniki.
-
Marsylski keks wytrawny z mąki z ciecierzycy
Keks zazwyczaj kojarz się ze słodkim ciastem z bakaliami. Wytrawny keks z mąki z ciecierzycy to coś, czym można zaskoczyć gości.
-
Brązowy ryż z pomidorami i przyprawami
Ryż z pomidorami, czyli jeden z prostszych, szybszych a zarazem smaczniejszych przepisów. Nie potrzeba do niego wiele, co więcej jest syty i niskokaloryczny.
-
Dziki ryż z cukinią i pomidorem
Dziki ryż jest cennym źródłem białka, antyoksydantów, witaminy C i witamin z grupy B. W naszym przepisie polecamy go w połączeniu z cukinią i pomidorem.
-
Hummus z mąką migdałową
Hummus z mąką migdałową to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego hummusu z tahini. Podawaj z tostami, kawałkami bagietki, pitą lub świeżymi warzywami, aby uzyskać zdrową, pożywną przekąskę.
Komentarze 0