Naleśniki wychodzą delikatne, plastyczne, świetnie się rolują, trudno poznać, że to "inne" naleśniki.
Składniki
Porcja: 4 osoby
- - 1 szklanka mąki z ciecierzycy
- - 1,5 szklanki wody
- - 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego lub w całości
- - 1 łyżeczka imbiru w proszku
- - 1 łyżeczka zmielonej kolendry
- - sól
- - pieprz
- - tłuszcz do wysmarowania patelni
Przygotowanie
Czas
Poziom trudności: Łatwe
Przygotowanie: 10 minut
Smażenie: 15 minut
Całkowity czas: 25 minut
Etapy przygotowania
Etap 1
Wymieszać wodę i mąkę za pomocą trzepaczki. Mieszanka jest zazwyczaj dość płynna.
Etap 2
Przyprawy podsmażyć w lekko naoliwionej gorącej patelni przez 5 minut.
Etap 3
Dodać przyprawy do ciasta. Doprawić solą i pieprzem.
Etap 4
Niech ciasto odpocznie przez co najmniej 30 minut.
Etap 5
Naleśniki powinny być dość cienkie i dobrze usmażone na odpowiednio naoliwionej patelni.
Etap 6
Jeść na zimno lub ciepło z sałatą lub pikantnym daniem indyjskim.
Wskazówka:
Takie naleśniki bezglutenowe z powodzeniem mogą zastąpić pieczywo.
Źródło przepisu
https://www.marmiton.org/recettes/recette_crepes-de-pois-chiche-sans-gluten_45160.aspx
Polecane produkty
Dodaj wszystkie produkty do koszyka