• Bezglutenowe naleśniki z mąki z ciecierzycy

    Naleśniki wychodzą delikatne, plastyczne, świetnie się rolują, trudno poznać, że to "inne" naleśniki.

    Składniki

    Porcja: 4 osoby

    • - 1 szklanka mąki z ciecierzycy
    • - 1,5 szklanki wody
    • - 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego lub w całości
    • - 1 łyżeczka imbiru w proszku
    • - 1 łyżeczka zmielonej kolendry
    • - sól
    • - pieprz
    • - tłuszcz do wysmarowania patelni

    Przygotowanie

    Czas

    Poziom trudności: Łatwe 
    Przygotowanie: 10 minut 
    Smażenie: 15 minut 
    Całkowity czas: 25 minut

    Etapy przygotowania

    Etap 1

    Wymieszać wodę i mąkę za pomocą trzepaczki. Mieszanka jest zazwyczaj dość płynna.

    Etap 2

    Przyprawy podsmażyć w lekko naoliwionej gorącej patelni przez 5 minut.

    Etap 3

    Dodać przyprawy do ciasta. Doprawić solą i pieprzem.

    Etap 4

    Niech ciasto odpocznie przez co najmniej 30 minut.

    Etap 5

    Naleśniki powinny być dość cienkie i dobrze usmażone na odpowiednio naoliwionej patelni. 

    Etap 6

    Jeść na zimno lub ciepło z sałatą lub pikantnym daniem indyjskim.

    Wskazówka:

    Takie naleśniki bezglutenowe z powodzeniem mogą zastąpić pieczywo.

    Źródło przepisu

    https://www.marmiton.org/recettes/recette_crepes-de-pois-chiche-sans-gluten_45160.aspx

    Polecane produkty

    Dodaj wszystkie produkty do koszyka

Wróć