• Papryki nadziewane kaszą bulgur

    Nadziewane papryki nie mięsem , ale kaszą bulgur.

    Składniki

    Porcja: 2 osoby


    Sos jogurtowy:

    • - 1 gęsty jogurt typu greckiego
    • - 1 łyżeczka oliwy
    • - 1 łyżeczka musztardy
    • - listek mięty lub szczypiorek
    • - sok z cytryny
    • pieprz
    • - sól
    • gałka muszkatołowa

    Przygotowanie

    Czas

    Poziom trudności: Łatwe 
    Przygotowanie: 20 minut 
    Gotowanie: 20 minut 
    Całkowity czas: 40 minut

    Etapy przygotowania

    Etap 1

    Ugotować kaszę bulgur.

    Etap 2

    Posiekać cebulę, pomidory i małą paprykę pokroić w kostkę i całość dodać do kaszy. Doprawić solą i pieprzem, dodać trochę kminu i gotować przez 10 minut.

    Etap 3

    W tym czasie odciąć wierzchołki papryk i usunąć nasiona w taki sposób, by papryka pozostała w całości. Gotować papryki na parze przez około 10 minut (w zależności od wielkości).

    Etap 4

    Sporządzić sos, mieszając ze sobą wszystkie składniki.

    Etap 5

    Ugotowaną paprykę napełnić mieszanką z kaszą bulgur i polać sosem jogurtowym.

    Etap 6

    Serwować z zieloną sałatą oraz startym serem. 

    Źródło przepisu

    https://www.marmiton.org/recettes/recette_poivrons-farcis-au-boulghour_63615.aspx

    Polecane produkty

    Dodaj wszystkie produkty do koszyka

Wróć