Nadziewane papryki nie mięsem , ale kaszą bulgur.
Składniki
Porcja: 2 osoby
Sos jogurtowy:
- - 1 gęsty jogurt typu greckiego
- - 1 łyżeczka oliwy
- - 1 łyżeczka musztardy
- - listek mięty lub szczypiorek
- - sok z cytryny
- - pieprz
- - sól
- - gałka muszkatołowa
Przygotowanie
Czas
Poziom trudności: Łatwe
Przygotowanie: 20 minut
Gotowanie: 20 minut
Całkowity czas: 40 minut
Etapy przygotowania
Etap 1
Ugotować kaszę bulgur.
Etap 2
Posiekać cebulę, pomidory i małą paprykę pokroić w kostkę i całość dodać do kaszy. Doprawić solą i pieprzem, dodać trochę kminu i gotować przez 10 minut.
Etap 3
W tym czasie odciąć wierzchołki papryk i usunąć nasiona w taki sposób, by papryka pozostała w całości. Gotować papryki na parze przez około 10 minut (w zależności od wielkości).
Etap 4
Sporządzić sos, mieszając ze sobą wszystkie składniki.
Etap 5
Ugotowaną paprykę napełnić mieszanką z kaszą bulgur i polać sosem jogurtowym.
Etap 6
Serwować z zieloną sałatą oraz startym serem.
Źródło przepisu
https://www.marmiton.org/recettes/recette_poivrons-farcis-au-boulghour_63615.aspx
Polecane produkty
Dodaj wszystkie produkty do koszyka