- Kurkuma mielona 3% zawartość kurkuminy
- Pochodzi z Indii
- Bez konserwantów, bez siarki, niepasteryzowane
- Do przygotowania potraw
- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane
Opis
Kurkuma mielona to przyprawa znana ze swojego delikatnego smaku, właściwości barwiących oraz leczniczych. Zawiera cenny przeciwutleniacz zwany kurkuminą.
Kurkuma jest rośliną kwitnącą, której korzenie są używane jako przyprawa. Jest to roślina wieloletnia pochodząca z subkontynentu indyjskiego i Azji Południowo-Wschodniej, która potrzebuje temperatur między 20 a 30°C i znacznej ilości rocznych opadów, aby mogła się rozwijać. Kłącza są używane świeże lub gotowane w wodzie i suszone, po czym są mielone na ciemnopomarańczowo-żółty proszek powszechnie stosowany jako środek barwiący i aromatyzujący w wielu kuchniach azjatyckich, zwłaszcza do curry. Kurkuma w proszku ma ciepły, gorzki smak przypominający czarny pieprz i ziemisty aromat przypominający musztardę.
W sklepie Go4taste.pl kurkuma mielona sprzedawana jest w szczelnych torebkach strunowych, dlatego przyprawa na długo zachowuje swoje wyjątkowe właściwości.
Właściwości
-
kurkuma zawiera związki bioaktywne o silnych właściwościach leczniczych. Związki te nazywane są kurkuminoidami, z których najważniejszym jest kurkumina.
-
kurkumina ma silne działanie przeciwzapalne i jest bardzo silnym przeciwutleniaczem.
-
kurkumina jest naturalnym związkiem przeciwzapalnym – chociaż ostre, krótkotrwałe stany zapalne są korzystne, mogą stać się poważnym problemem, gdy stają się przewlekłe i niewłaściwie atakują własne tkanki organizmu.
-
kurkumina zwiększa aktywność własnych enzymów przeciwutleniających. W ten sposób kurkumina zapewnia podwójny cios w wolne rodniki. Blokuje je bezpośrednio, a następnie stymuluje obronę organizmu przed przeciwutleniaczami.
Więcej informacji o kurkumie znajduje się w naszym poradniku kurkuma - właściwości.
Zastosowanie w kuchni
Kurkuma jest jednym z kluczowych składników wielu potraw azjatyckich, nadając potrawom musztardowy, ziemisty aromat i ostry, lekko gorzki smak.
-
kurkuma jest szeroko stosowana jako przyprawa w kuchni południowoazjatyckiej i bliskowschodniej.
-
różne irańskie przepisy kulinarne zaczynają się od cebuli karmelizowanej w oleju i kurkumie.
-
marokański mieszanka przypraw ras hanout zwykle zawiera kurkumę. W Afryce Południowej kurkuma jest używana do nadawania gotowanemu białemu ryżowi złotego koloru.
-
doskonałą jako dodatek do potraw ieśnych ( dorbiu) a także ryżu i makaronu;
-
warto użyć go jako naturalnego barwnika do ciasta na pierogi i słodkich lub słonych wypieków.
Sprawdź: Kurkuma - jak stosować w kuchni i w celach zdrowotnych?
Przechowywanie
Kurkumę mieloną należy przechowywać w suchym, szczelnym pojemniku lub torebce, z dala od źródeł ciepła i światła.
Przeciwwskazania
Kurkuma, jak każda przyprawa, która nie jest zbadana we wszystkich aspektach, nakłada pewne ograniczenia. Ostrożnie spożywać ją powinny kobiety w ciąży, ponieważ kurkuma pobudza pracę macicy, co może doprowadzić do poronienia. Wzmacnia ona również działanie leków przeciwzakrzepowych, a także może wzmagać poczucie bólu u osób chorych na kamicę żółciową.
Inne opcje
Składniki
Składniki: kurkuma mielona.
Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i gluten. Co to znaczy ?
Kraj pochodzenia: Indie
Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków
Wartość odżywcza / 100 g
Wartość energetyczna | 0 kJ/ 0 kcal |
Tłuszcz | 0,0 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,0 g |
Węglowodany | 0,0 g |
w tym cukry | 0,0 g |
Błonnik | 0,0 g |
Białko | 0,0 g |
Sól | 0,0 g |
Przepisy z tym produktem
-
Risotto z wędzonym łososiem
Wyśmienite danie a na dodatek bardzo efektowne. Mamy nadzieję, że Tobie również posmakuje</p.
-
Australijski „bush dukkah” z orzechami makadamia
Dukkah to tradycyjna bliskowschodnia mieszanka nasion sezamu, orzechów i przypraw, która została zaadoptowana przez Australijczyków. Dukkah jest spożywane z olejem i chlebem płaskim, a także dodaje się je do pikantnego mięsa, ryb i potraw wegetariańskich. Ma wiele odmian i wersji. W Sydney nazywa się „bush dukkah” i zawiera orzechy makadamia, migdały, orzechy laskowe, sezam, kokos, siemię lniane, nasiona słonecznika, przyprawy, mirt cytrynowy i pieprz dorrigo. My prezentujemy mieszanką z migdałami i orzechami makadamia.
-
Curry z kurczaka z pistacjami i mleczkiem kokosowym
Aromatyczne duszone mięso z kurczaka doprawione indyjskim curry z nerkowcami i mlekiem kokosowym.
Komentarze 0