Kurkuma mielona - 200g 3 % Kurkuminy

New product

Kurkuma mielona - 200g 3 % Kurkuminy Expand

- Kurkuma mielona 3% kurkuminy

- Pochodzi z Indii

- Do przygotowania potraw

- Bez konserwantów, bez siarki, niepasteryzowane

- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane

- Gwarancja smaku

Więcej szczegółów

  • W magazynie, dostawa 24h

8,00 zł

brutto

Opis produktu

Kurkuma mielona to przyprawa znana ze swojego delikatnego smaku,  właściwości barwiących oraz leczniczych. Zawiera cenny przeciwutleniacz zwany kurkuminą.  

Kurkuma jest rośliną kwitnącą, której korzenie są używane jako przyprawa. Jest to roślina wieloletnia pochodząca z subkontynentu indyjskiego i Azji Południowo-Wschodniej, która potrzebuje temperatur między 20 a 30°C i znacznej ilości rocznych opadów, aby mogła się rozwijać. Kłącza są używane świeże lub gotowane w wodzie i suszone, po czym są mielone na ciemnopomarańczowo-żółty proszek powszechnie stosowany jako środek barwiący i aromatyzujący w wielu kuchniach azjatyckich, zwłaszcza do curry. Kurkuma w proszku ma ciepły, gorzki smak przypominający czarny pieprz i ziemisty aromat przypominający musztardę.

W sklepie Go4taste.pl kurkuma mielona sprzedawana jest w szczelnych torebkach strunowych, dlatego przyprawa na długo zachowuje swoje wyjątkowe właściwości. 

Właściwości

  • kurkuma zawiera związki bioaktywne o silnych właściwościach leczniczych. Związki te nazywane są kurkuminoidami, z których najważniejszym jest kurkumina. 

  • kurkumina ma silne działanie przeciwzapalne i jest bardzo silnym przeciwutleniaczem. 

  • kurkumina jest naturalnym związkiem przeciwzapalnym – chociaż ostre, krótkotrwałe stany zapalne są korzystne, mogą stać się poważnym problemem, gdy stają się przewlekłe i niewłaściwie atakują własne tkanki organizmu. 

  • kurkumina zwiększa aktywność własnych enzymów przeciwutleniających. W ten sposób kurkumina zapewnia podwójny cios w wolne rodniki. Blokuje je bezpośrednio, a następnie stymuluje obronę organizmu przed przeciwutleniaczami.

Zastosowanie w kuchni

Kurkuma jest jednym z kluczowych składników wielu potraw azjatyckich, nadając potrawom musztardowy, ziemisty aromat i ostry, lekko gorzki smak. 

  • kurkuma jest szeroko stosowana jako przyprawa w kuchni południowoazjatyckiej i bliskowschodniej. 

  • różne irańskie przepisy kulinarne zaczynają się od cebuli karmelizowanej w oleju i kurkumie. 

  • marokański mieszanka przypraw ras hanout zwykle zawiera kurkumę. W Afryce Południowej kurkuma jest używana do nadawania gotowanemu białemu ryżowi złotego koloru.

  • doskonałą jako dodatek do  potraw ieśnych ( dorbiu) a także ryżu i makaronu;

  • warto użyć go jako naturalnego barwnika do ciasta na pierogi   i słodkich lub słonych wypieków. 

Przechowywanie

Kurkumę mieloną należy przechowywać w suchym, szczelnym pojemniku lub torebce, z dala od źródeł ciepła i światła.

Przeciwwskazania

Kurkuma, jak każda przyprawa, która nie jest zbadana we wszystkich aspektach, nakłada pewne ograniczenia. Ostrożnie spożywać ją powinny kobiety w ciąży, ponieważ kurkuma pobudza pracę macicy, co może doprowadzić do poronienia. Wzmacnia ona również działanie leków przeciwzakrzepowych, a także może wzmagać poczucie bólu u osób chorych na kamicę żółciową.

Opinie

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Napisz opinię

Kurkuma mielona - 200g 3 % Kurkuminy

Kurkuma mielona - 200g 3 % Kurkuminy

Brakuje 200,00 zł do darmowej wysyłki.

Składniki

Skład: kurkuma mielona.

Produkt może zawierać śladowe ilości: migdałów, sezamu, orzechów włoskich, pistacjowych, glutenu i innych.

Kraj pochodzenia: Indie

Przepisy z tym produktem

  • Risotto z wędzonym łososiem

    Wyśmienite danie a na dodatek bardzo efektowne. Mamy nadzieję, że Tobie również posmakuje</p.

  • Ryż basmati z boczkiem

    Proste danie z ryżu, doskonałe na kolację lub szybki obiad.

  • Australijski „bush dukkah” z orzechami makadamia

    Dukkah to tradycyjna bliskowschodnia mieszanka nasion sezamu, orzechów i przypraw, która została zaadoptowana przez Australijczyków. Dukkah jest spożywane z olejem i chlebem płaskim, a także dodaje się je do pikantnego mięsa, ryb i potraw wegetariańskich. Ma wiele odmian i wersji. W Sydney nazywa się  „bush dukkah” i zawiera orzechy makadamia, migdały, orzechy laskowe, sezam, kokos, siemię lniane, nasiona słonecznika, przyprawy, mirt cytrynowy i pieprz dorrigo. My prezentujemy mieszanką z migdałami i orzechami makadamia.

Rozumiem

Nasza strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.