Placuszki są delikatne, pachnące i pyszne. Idealne na śniadanie lub na kolację dla całej rodziny.
Składniki
Porcja: 8 osób
- - 250 g łuskanej kaszy jaglanej
- - 20 g mąki (pełnoziarnistej lub zwykłej)
- - 2 jajka
- - 1 marchewka
- - 1 cebula
- - 250 g pokrojonego w słupki wędzonego boczku
- - 200 ml gęstej śmietany
- - 250 g startego sera żółtego
- - 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- - pieprz
- - sól
- - kmin rzymski
- - słodka papryka w proszku
- - szczypiorek
Przygotowanie
Czas
Poziom trudności: Łatwe
Przygotowanie: 45 minut
Smażenie: 4 minuty
Całkowity czas: 49 minut
Etapy przygotowania
Etap 1
Kaszę gotować we wrzącej niesolonej wodzie. Ugotować marchewkę pokrojoną w talarki. Podsmażyć cebulę i boczek.
Etap 2
Po ugotowaniu kaszę przełożyć do salaterki, dodać mąkę, jajka, śmietanę, oliwę z oliwek, ser, marchewkę, boczek, cebulę, sól i pieprz oraz pozostałe przyprawy. Dokładnie wymieszać, masa powinna być ciastowata.
Etap 3
Rozgrzać patelnię z odrobiną oliwy, formować niezbyt grube placuszki i dobrze je zrumienić z obu stron.
Etap 4
Podawać z sałatą.
Polecane produkty
Dodaj wszystkie produkty do koszyka