• Placuszki z kaszy jaglanej

    Placuszki są delikatne, pachnące i pyszne. Idealne na śniadanie lub na kolację dla całej rodziny.

    Składniki

    Porcja: 8 osób

    • - 250 g łuskanej kaszy jaglanej
    • - 20 g mąki (pełnoziarnistej lub zwykłej)
    • - 2 jajka
    • - 1 marchewka
    • - 1 cebula
    • - 250 g pokrojonego w słupki wędzonego boczku
    • - 200 ml gęstej śmietany
    • - 250 g startego sera żółtego
    • - 1 łyżeczka oliwy z oliwek
    • - pieprz
    • - sól
    • - kmin rzymski
    • - słodka papryka w proszku
    • - szczypiorek

    Przygotowanie

    Czas

    Poziom trudności: Łatwe 
    Przygotowanie: 45 minut 
    Smażenie: 4 minuty 
    Całkowity czas: 49 minut

    Etapy przygotowania

    Etap 1

    Kaszę gotować we wrzącej niesolonej wodzie. Ugotować marchewkę pokrojoną w talarki. Podsmażyć cebulę i boczek.

    Etap 2

    Po ugotowaniu kaszę przełożyć do salaterki, dodać mąkę, jajka, śmietanę, oliwę z oliwek, ser, marchewkę, boczek, cebulę, sól i pieprz oraz pozostałe przyprawy. Dokładnie wymieszać, masa powinna być ciastowata.

    Etap 3

    Rozgrzać patelnię z odrobiną oliwy, formować niezbyt grube placuszki i dobrze je zrumienić z obu stron.

    Etap 4

    Podawać z sałatą.

    Polecane produkty

    Dodaj wszystkie produkty do koszyka

Wróć