Kumin to aromatyczna i wyrazista przyprawa, która jest składnikiem wielu egzotycznych potraw. Jakie ma właściwości kumin i jak go stosować?
Co to jest kumin?
Kumin nazywany również kminem rzymskim lub rzymską przyprawą (i często mylony z kminkiem) tak naprawdę nie pochodzi z Rzymu. Ma charakterystyczny wędzony, ziemisty smak, lekko maślany, czasem z lekkim gorzki nalotem oraz ostry i rozgrzewający zapach.
Przyprawa ta była uprawiana w Egipcie i na Bliskim Wschodzie już 4000 lat temu, wspomina o niej również Biblia (Stary jak i Nowy Testament). W kraju faraonów kumin był stosowany jako przyprawa i jeden ze składników służących do konserwowania mumii.
Od czasów starożytnych kmin rzymski był szeroko stosowany też w Indiach, a także przez Greków i Rzymian.
Obecnie jest jednym z istotnych składników kuchni meksykańskiej i południowoamerykańskiej (chilli con carne), do której trafił po europejskiej kolonizacji, przywieziony przez Hiszpanów i Portugalczyków.
Kumin – z czego jest zrobiony?
Kmin to przyprawa wytwarzana z suszonych nasion rośliny znanej jako Cuminum cyminum, która należy do rodziny pietruszek. Nasiona kuminu są równomiernie eliptyczne i głęboko bruzdowane. Mają kolor od jasnoszarobrązowego do khaki z dziewięcioma drobnymi wypustkami na całej długości. Roślina ta nie występuje już praktycznie w stanie dzikim i rośnie tylko i wyłącznie na plantacjach.
Jednym z największych producentów kuminu są Indie (jeera), dostarczając około 70% całkowitej światowej produkcji. Inne główne kraje produkujące kmin to Syria (13%), Turcja (5%), Zjednoczone Emiraty Arabskie (3%) i Iran.
Kumin – składniki odżywcze
Kumin to przyprawa, która ceniona jest przede wszystkim za swoje właściwości antyoksydacyjne. Zawiera wiele przeciwutleniaczy, w tym mangan, miedź, cynk, selen, witaminę E, witaminę C, luteinę, witaminę B9 i beta-karoten. Posiada właściwości przeciwbakteryjne i przeciwpasożytnicze.
Wartość energetyczna: 375 Kcal (19%)
- Węglowodany 44,24 g (34%)
- Białko 17,8 g (32%)
- Tłuszcz ogółem 22,27 g 74%
- Błonnik 10,5 g 26%
Witaminy
- Foliany: 10 µg
- Niacyna: 4,58 mg
- Pirydoksyna: 0,435 mg
- Ryboflawina: 0,32 mg
- Tiamina: 0,628 mg
- Witamina A:1270 IU
- Witamina C: 7,7 mg
- Witamina E: 3,3 mg
- Witamina K: 5,4 µg
Elektrolity
- Sód: 1788 mg
- Potas: 68 mg
- Minerały
- Wapń: 931 mg
- Miedź: 0,867 mg
- Żelazo: 66,36 mg
- Magnez: 366 mg
- Mangan: 3,3 mg
- Fosfor: 499 mg
- Cynk: 4,8 mg
Fito-składniki odżywcze
- Karoten- ß 762 µg
- Krypto-ksantyna-ß 0 µg
- Luteina-zeaksantyna 448 µg
Kmin rzymski – właściwości
Cenne źródło przeciwutleniaczy
Jak wspominaliśmy już wcześniej, w nasionach kuminu znajdują się przeciwutleniacze, takie jak karoteny, zeaksantyna i luteina. Pomagają one walczyć z wolnymi rodnikami przez to zapobiegają wielu chorobom.
Nasiona kminu są naturalnie bogate w żelazo
To jedna z niewielu przypraw, które może pochwalić się tak dużą zawartością żelaza. Jedna łyżeczka mielonego kminku zawiera 1,4 mg żelaza, czyli 17,5% RDI dla dorosłych. To składnik, który cenny jest dla dzieci (wspieranie wzrostu) i kobiet (uzupełnianie krwi utraconej podczas menstruacji.
Może pomóc w leczeniu biegunki
Lekarze medycyny tradycyjnej od wieków zalecają kmin do leczenia biegunki.
Pomaga kontrolować poziom cukru we krwi
Kumin może wspierać chorych na cukrzycę. Jak wynika z badań, stosowanie kminu jako przyprawy może pomóc kontrolować poziom cukru we krwi w cukrzycy
Działa przeciwzapalnie
Aktywne składniki nasion kminu mają działanie przeciwzapalne i antyseptyczne. Oznacza to, że jeśli odczuwasz ból lub stan zapalny, które wywołują inne schorzenia, kmin w diecie może przeciwdziałać efektom.
Może pomóc obniżyć poziom cholesterolu
Uważa się, że kmin ma właściwości hipolipidemiczne. Pomaga organizmowi kontrolować wysoki poziom tłuszczów, które uszkadzają serce i poziom cholesterolu.
Kmin rzymski na odchudzanie
Na podstawie licznych badań stwierdzono, że skoncentrowane suplementy kminu sprzyjają utracie wagi. Z tego powodu warto uwzględniać go w dietach odchudzających.
Kumin a kminek?
Ze względu na podobieństwo nazw kumin, czyli kmin rzymski, dość często mylony jest z kminkiem. W rzeczywistości te dwie przyprawy nie są ze sobą spokrewnione. Popularny w kuchni polskiej kminek to nasiona rośliny Carum carvi. Mają kształt półksiężyca, są długie i mają pięć jasnych wypukłości.
Kminek j jest zwykle używany w całości, a nie mielony. Stosowany jest w przyprawieniu chleba, a także w daniach z bigosu i kapusty. Kumin jak już pisaliśmy, wytwarzany jest z nasion Cuminum cyminum i stosowany jest przede wszystkim w wersji mielonej w daniach wielu kultur.
Poznaj więcej różnic między kuminem a kminkiem w tekście: Kumin a kminek – czym się różnią?
Kumin – zastosowanie kuchni
Kumin stosowany jest w kuchniach na całym świecie zarówno w wersji mielonej jak i jako całe ziarna. To jedna z przypraw, która znajduje się w popularnych indyjskim curry i garam masala i stosowany jest także jako przyprawa w chili con carne.
Kumin znajduje zastosowanie zarówno w daniach mięsnych, warzywnych, jak również w zupach i sosach. Popularnym indyjskim przepisem jest ryż jeera, który jest połączeniem ryżu i nasion kminu. Kumin znajduje się również w składzie falafeli z Bliskiego Wschodu.
Kmin może być stosowany w przepisach na pieczywo i ciastka, czekoladę, chutney, jagnięcinę, dodawany do ziemniaków i ryżu.
Nasiona kminu dobrze komponują się z innymi przyprawami: kardamonem, cynamonem, kakao, goździkami, imbirem, gałką muszkatołową, kurkumą, a nawet wanilią.
Czym zastąpić kumin?
Kumin, czasami trudno znaleźć na sklepowych półkach. Co zrobić, gdy mamy w przepisie występuje kumin, a my akurat nie mamy go pod ręką? Czy jesteśmy w stanie czymś go zastąpić? Oto kilka przypraw, które można potraktować jako zamienniki kuminu.
Kolendra przyprawa
Zarówno kolendra, jak i kmin nadają potrawom cytrynowy, ziemisty smak – choć kolendra jest łagodniejsza (dlatego warto dodać do niej nieco chili).
Kminek
Kminek to kolejny członek rodziny pietruszki, który smakuje podobnie do kuminu, co czyni go odpowiednim substytutem. Zacznij od zastąpienia kminku połową ilości kminku i stopniowo dodawaj więcej do smaku.
Przyprawa do taco
To mieszanka przypraw, w której znajdziemy też kumin. Zawiera również sól, więc użyj go przed dodaniem soli lub przypraw o wyższej zawartości sodu do przepisu.
Curry
Ta popularna indyjska mieszanka przypraw w dużej mierze opiera się na kuminie. Jeżeli nie mamy pod ręką kuminu, może wykorzystać curry. Minus jest jeden – danie będzie bardziej żółte.
Nasiona kopru
Jako kolejny członek rodziny pietruszki, koper jest również dobrą alternatywą dla kminu.
Chociaż nie naśladuje dokładnie smaku, stanowić będzie ciekawy dodatek do dania.
Aby w kuchni nigdy nie zabrakło kuminu, warto zaopatrzyć się o większą ilość przyprawy standardowa na półkach sklepowych. W sklepie Go4taste.pl kupisz kumin w opakowaniu 200g.