Keks zazwyczaj kojarz się ze słodkim ciastem z bakaliami. Wytrawny keks z mąki z ciecierzycy to coś, czym można zaskoczyć gości.
Składniki
Porcja: 6 osób
- - 150 g mąki z ciecierzycy
- - 2 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego
- - 3 jajka
- - 2 szklanki oliwy z oliwek
- - sól
- - 1 szklanka mleka
- - 1/2 opakowania proszku do pieczenia
Przygotowanie
Czas
Poziom trudności: Łatwe
Przygotowanie: 10 minut
Pieczenie: 40 minut
Całkowity czas: 50 minut
Etapy przygotowania
Etap 1
Wymieszać ze sobą wszystkie składniki.
Etap 2
Ciasto wlać do natłuszczonej formy do keksów i piec około 40 minut w temperaturze 175°C (termostat 6).
Wskazówka:
Keks pokrojony na cienkie plasterki świetnie pasuje do kawioru z bakłażana lub tapenady.
Źródło przepisu
https://www.marmiton.org/recettes/recette_cake-marseillais-au-gout-de-panisse-a-la-farine-de-pois-chiches_53985.aspx
Polecane produkty
Dodaj wszystkie produkty do koszyka