• Marsylski keks wytrawny z mąki z ciecierzycy

    Keks zazwyczaj kojarz się ze słodkim ciastem z bakaliami. Wytrawny keks z mąki z ciecierzycy to coś, czym można zaskoczyć gości.

    Składniki

    Porcja: 6 osób

    • - 150 g mąki z ciecierzycy
    • - 2 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego
    • - 3 jajka
    • - 2 szklanki oliwy z oliwek
    • - sól
    • - 1 szklanka mleka
    • - 1/2 opakowania proszku do pieczenia

    Przygotowanie

    Czas

    Poziom trudności: Łatwe 
    Przygotowanie: 10 minut 
    Pieczenie: 40 minut 
    Całkowity czas: 50 minut

    Etapy przygotowania

    Etap 1

    Wymieszać ze sobą wszystkie składniki. 

    Etap 2

    Ciasto wlać do natłuszczonej formy do keksów i piec około 40 minut w temperaturze 175°C (termostat 6). 

    Wskazówka:

    Keks pokrojony na cienkie plasterki świetnie pasuje do kawioru z bakłażana lub tapenady.

    Źródło przepisu

    https://www.marmiton.org/recettes/recette_cake-marseillais-au-gout-de-panisse-a-la-farine-de-pois-chiches_53985.aspx

    Polecane produkty

    Dodaj wszystkie produkty do koszyka

Wróć