Ryż z pomidorami, czyli jeden z prostszych, szybszych a zarazem smaczniejszych przepisów. Nie potrzeba do niego wiele, co więcej jest syty i niskokaloryczny.
Składniki
Porcja: 6 osob
- - 500 g brązowego ryżu
- - 1 biała cebula
- - 4 ząbki czosnku
- - 1 pęczek kolendry
- - 4 pomidory
- - 150 ml przecieru pomidorowego
- - 1 łyżeczka imbiru w proszku
- - 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- - 1 łyżeczka słodkiej lub ostrej papryki (według uznania)
- - pieprz
- - sól
Przygotowanie
Czas
Poziom trudności: Łatwe
Przygotowanie: 10 minut
Gotowanie: 50 minut
Całkowity czas: 60 minut
Etapy przygotowania
Etap 1
Posiekać czosnek, cebulę i pomidory.
Etap 2
Dusić w łyżce stołowej oleju i zamieszać (ok. 10 min.).
Etap 3
Przygotować mieszankę przyprawową: imbir, kmin, kolendra, papryka, sól i pieprz (dodać odpowiednią dużo soli, ponieważ jest dużo ryżu).
Etap 4
Dodać sos pomidorowy.
Etap 5
Przełożyć wszystkie składniki do garnka.
Etap 6
Dodać 1 litr wody, przykryć garnek i gotować na średnim ogniu przez 30 minut.
Etap 7
W razie potrzeby dodać sól i/lub pieprz.
Wskazówka:
Można stworzyć pełne, choć już nie wegetariańskie danie, dodając do ryżu i warzyw mięso mielone (dodać je po około 15 minutach gotowania).
Źródło przepisu
https://www.marmiton.org/recettes/recette_riz-complet-aux-tomates-et-epices_218120.aspx
Polecane produkty
Dodaj wszystkie produkty do koszyka