• Brązowy ryż z pomidorami i przyprawami

    Ryż z pomidorami, czyli jeden z prostszych, szybszych a zarazem smaczniejszych przepisów. Nie potrzeba do niego wiele, co więcej jest syty i niskokaloryczny.

    Składniki

    Porcja: 6 osob

    • - 500 g brązowego ryżu
    • - 1 biała cebula
    • - 4 ząbki czosnku
    • - 1 pęczek kolendry
    • - 4 pomidory
    • - 150 ml przecieru pomidorowego
    • - 1 łyżeczka imbiru w proszku
    • - 1 łyżeczka kminu rzymskiego
    • - 1 łyżeczka słodkiej lub ostrej papryki (według uznania)
    • - pieprz
    • - sól

    Przygotowanie

    Czas

    Poziom trudności: Łatwe 
    Przygotowanie: 10 minut 
    Gotowanie: 50 minut 
    Całkowity czas: 60 minut

    Etapy przygotowania

    Etap 1

    Posiekać czosnek, cebulę i pomidory.

    Etap 2

    Dusić w łyżce stołowej oleju i zamieszać (ok. 10 min.).

    Etap 3

    Przygotować mieszankę przyprawową: imbir, kmin, kolendra, papryka, sól i pieprz (dodać odpowiednią dużo soli, ponieważ jest dużo ryżu).

    Etap 4

    Dodać sos pomidorowy.

    Etap 5

    Przełożyć wszystkie składniki do garnka.

    Etap 6

    Dodać 1 litr wody, przykryć garnek i gotować na średnim ogniu przez 30 minut.

    Etap 7

    W razie potrzeby dodać sól i/lub pieprz.

    Wskazówka:

    Można stworzyć pełne, choć już nie wegetariańskie danie, dodając do ryżu i warzyw mięso mielone (dodać je po około 15 minutach gotowania). 

    Źródło przepisu

    https://www.marmiton.org/recettes/recette_riz-complet-aux-tomates-et-epices_218120.aspx

    Polecane produkty

    Dodaj wszystkie produkty do koszyka

Wróć