Papryka ostra - 200g ASTA 80 mielona

New product

Papryka ostra - 200g ASTA 80 Expand

- Papryka ostra mielona

- Pochodzi z Hiszpanii

- Do przygotowania potraw

- Bez konserwantów, bez siarki, niepasteryzowane

- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane

- Gwarancja smaku

Więcej szczegółów

  • W magazynie, dostawa 24h

8,50 zł

brutto

Opis produktu

Ostra papryka czerwona z Hiszpanii dodaje potrawom ostrego paprykowego smaku. Oprócz walorów smakowych charakteryzuje się również cennymi właściwościami zdrowotnymi. 

Papryka przedostała się z Nowego Świata do Hiszpanii w XVI wieku. Po hiszpańsku nazywana jest Pimenton De La Vera, picante. Ta rodzima hiszpańska, lekko ostra czerwona papryka charakteryzuje specyficznym aromatem. Produkowana jest z najwyższej jakości papryk uprawianych na słonecznych stokach Hiszpanii.

Przyprawa przechowywana jest w szczelnych i solidnych torebkach typu doypack z zapięciem strunowym, dzięki którym zachowuje aromat i cenne właściwości.

 

Właściwości 

  • zawiera przeciwutleniacze, które zwalczają uszkodzenia komórek spowodowane przez reaktywne cząsteczki zwane wolnymi rodnikami.
  • zawiera cenne składniki odżywcze, które wspierają zdrowie oczu, w tym witaminę E, beta karoten, luteinę i zeaksantynę;
  • kapsaicyna zawarta w papryce wiąże się z receptorami w komórkach nerwowych i w ten sposób łagodzi stan zapalny i ból;
  • może chronić przed różnymi stanami zapalnymi i autoimmunologicznymi, w tym zapaleniem stawów, uszkodzeniem nerwów i problemami trawiennymi.
  • kapsantyna, karotenoid w tej popularnej przyprawie, mogą podnosić poziom cholesterolu HDL (dobrego), co wiąże się z mniejszym ryzykiem chorób serca.
  • kapsaicyna może wpływać na geny odpowiedzialne za kontrolę poziomu cukru we krwi i hamować enzymy rozkładające cukier w organizmie.
  • bogata w żelazo i witaminę E, dwa mikroelementy niezbędne dla zdrowej krwi.

 

Zastosowanie w kuchni 

Papryka to wszechstronna przyprawa, którą można dodać do wielu potraw.

  • ostra papryka często jest dodawana do zup i gulaszów, takich jak węgierski gulasz;
  • z powodzeniem można ją dodawać do zup ryb i drobiu;
  • wzbogaci smak sałatek, potraw z ryżu;
  • sprawdzi się również w potrawach kuchni meksykańskiej, a także indyjskiej;
  • stosowana jest w kuchni azjatyckiej, głównie w potraw syczuańskich oraz zup tajlandzkich.

Przechowywanie

Paprykę czerwoną przechowywać należy w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w suchym miejscu, najlepiej w temperaturze pokojowej.

 

Przeciwwskazania

Spożywanie papryki czerwonej ostrej przeciwwskazane jest przy niektórych chorobach przewodu pokarmowego jak refluks czy choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy.

Poza tym nie ma szczególnych przeciwwskazań do spożywania ostrej papryki czerwonej w umiarze.

Opinie

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Napisz opinię

Papryka ostra - 200g ASTA 80 mielona

Papryka ostra - 200g ASTA 80 mielona

Brakuje 200,00 zł do darmowej wysyłki.

Składniki

Skład: papryka suszona.

Produkt może zawierać śladowe ilości: migdałów, sezamu, orzechów włoskich, pistacjowych, glutenu i innych.

Kraj pochodzenia: Hiszpania

Przepisy z tym produktem

Rozumiem

Nasza strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.