Papryka ostra - 200g ASTA 80 mielona

  • Papryka ostra - 200g ASTA 80
  • Papryka ostra - 200g ASTA 80
  • Papryka ostra - 200g ASTA 80
Papryka ostra - 200g ASTA 80 Papryka ostra - 200g ASTA 80 Papryka ostra - 200g ASTA 80

- Papryka ostra mielona

- Pochodzi z Hiszpanii

- Bez konserwantów, bez siarki, niepasteryzowane

- Do przygotowania potraw

- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane

Opis

Ostra papryka czerwona z Hiszpanii dodaje potrawom ostrego paprykowego smaku. Oprócz walorów smakowych charakteryzuje się również cennymi właściwościami zdrowotnymi. 

Papryka przedostała się z Nowego Świata do Hiszpanii w XVI wieku. Po hiszpańsku nazywana jest Pimenton De La Vera, picante. Ta rodzima hiszpańska, lekko ostra czerwona papryka charakteryzuje specyficznym aromatem. Produkowana jest z najwyższej jakości papryk uprawianych na słonecznych stokach Hiszpanii.

Przyprawa przechowywana jest w szczelnych i solidnych torebkach typu doypack z zapięciem strunowym, dzięki którym zachowuje aromat i cenne właściwości.

 

Właściwości 

  • zawiera przeciwutleniacze, które zwalczają uszkodzenia komórek spowodowane przez reaktywne cząsteczki zwane wolnymi rodnikami.
  • kapsaicyna zawarta w papryce wiąże się z receptorami w komórkach nerwowych i w ten sposób łagodzi stan zapalny i ból;
  • może chronić przed różnymi stanami zapalnymi i autoimmunologicznymi, w tym zapaleniem stawów, uszkodzeniem nerwów i problemami trawiennymi.
  • kapsantyna, karotenoid w tej popularnej przyprawie, mogą podnosić poziom cholesterolu HDL (dobrego), co wiąże się z mniejszym ryzykiem chorób serca.
  • kapsaicyna może wpływać na geny odpowiedzialne za kontrolę poziomu cukru we krwi i hamować enzymy rozkładające cukier w organizmie.

 

Zastosowanie w kuchni 

Papryka to wszechstronna przyprawa, którą można dodać do wielu potraw.

  • ostra papryka często jest dodawana do zup i gulaszów, takich jak węgierski gulasz;
  • z powodzeniem można ją dodawać do zup ryb i drobiu;
  • wzbogaci smak sałatek, potraw z ryżu;
  • sprawdzi się również w potrawach kuchni meksykańskiej, a także indyjskiej;
  • stosowana jest w kuchni azjatyckiej, głównie w potraw syczuańskich oraz zup tajlandzkich.

Przechowywanie

Paprykę czerwoną przechowywać należy w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w suchym miejscu, najlepiej w temperaturze pokojowej.

 

Przeciwwskazania

Spożywanie papryki czerwonej ostrej przeciwwskazane jest przy niektórych chorobach przewodu pokarmowego jak refluks czy choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy.

Poza tym nie ma szczególnych przeciwwskazań do spożywania ostrej papryki czerwonej w umiarze.

8,50 zł
W magazynie, dostawa 24h

Do darmowej dostawy brakuje 200,00 zł

Inne opcje

Składniki

Skład: papryka suszona.

Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i glutenCo to znaczy ?

Kraj pochodzenia: Hiszpania

Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków

Wartość odżywcza / 100 g

Wartość energetyczna 0 kJ/0 kcal
Tłuszcz 0,0 g
   w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,0 g
Węglowodany 0,0 g
   w tym cukry 0,0 g
   Błonnik 0,0 g
Białko 0,0 g
Sól 0,0 g

Komentarze 0

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Przepisy z tym produktem