- Papryka ostra mielona
- Pochodzi z Hiszpanii
- Bez konserwantów, bez siarki, niepasteryzowane
- Do przygotowania potraw
- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane
Opis
Ostra papryka czerwona z Hiszpanii dodaje potrawom ostrego paprykowego smaku. Oprócz walorów smakowych charakteryzuje się również cennymi właściwościami zdrowotnymi.
Papryka przedostała się z Nowego Świata do Hiszpanii w XVI wieku. Po hiszpańsku nazywana jest Pimenton De La Vera, picante. Ta rodzima hiszpańska, lekko ostra czerwona papryka charakteryzuje specyficznym aromatem. Produkowana jest z najwyższej jakości papryk uprawianych na słonecznych stokach Hiszpanii.
Przyprawa przechowywana jest w szczelnych i solidnych torebkach typu doypack z zapięciem strunowym, dzięki którym zachowuje aromat i cenne właściwości.
Właściwości
- zawiera przeciwutleniacze, które zwalczają uszkodzenia komórek spowodowane przez reaktywne cząsteczki zwane wolnymi rodnikami.
- kapsaicyna zawarta w papryce wiąże się z receptorami w komórkach nerwowych i w ten sposób łagodzi stan zapalny i ból;
- może chronić przed różnymi stanami zapalnymi i autoimmunologicznymi, w tym zapaleniem stawów, uszkodzeniem nerwów i problemami trawiennymi.
- kapsantyna, karotenoid w tej popularnej przyprawie, mogą podnosić poziom cholesterolu HDL (dobrego), co wiąże się z mniejszym ryzykiem chorób serca.
- kapsaicyna może wpływać na geny odpowiedzialne za kontrolę poziomu cukru we krwi i hamować enzymy rozkładające cukier w organizmie.
Zastosowanie w kuchni
Papryka to wszechstronna przyprawa, którą można dodać do wielu potraw.
- ostra papryka często jest dodawana do zup i gulaszów, takich jak węgierski gulasz;
- z powodzeniem można ją dodawać do zup ryb i drobiu;
- wzbogaci smak sałatek, potraw z ryżu;
- sprawdzi się również w potrawach kuchni meksykańskiej, a także indyjskiej;
- stosowana jest w kuchni azjatyckiej, głównie w potraw syczuańskich oraz zup tajlandzkich.
Przechowywanie
Paprykę czerwoną przechowywać należy w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w suchym miejscu, najlepiej w temperaturze pokojowej.
Przeciwwskazania
Spożywanie papryki czerwonej ostrej przeciwwskazane jest przy niektórych chorobach przewodu pokarmowego jak refluks czy choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy.
Poza tym nie ma szczególnych przeciwwskazań do spożywania ostrej papryki czerwonej w umiarze.
Inne opcje
Składniki
Składniki: papryka suszona.
Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i gluten. Co to znaczy ?
Kraj pochodzenia: Hiszpania
Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków
Wartość odżywcza / 100 g
Wartość energetyczna | 0 kJ/0 kcal |
Tłuszcz | 0,0 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,0 g |
Węglowodany | 0,0 g |
w tym cukry | 0,0 g |
Błonnik | 0,0 g |
Białko | 0,0 g |
Sól | 0,0 g |
Przepisy z tym produktem
-
Falafel z mąki z ciecierzycy
Falafele to jedno z najpopularniejszych dań kuchni arabskiej. Z poniższego przepisu wychodzą naprawdę bardzo aromatyczne.
Komentarze 0