Kolendra ziarno - 200g przyprawa

New product

Kolendra ziarno - 200g przyprawa Expand

- Kolendra aromatyczne

- Pochodzi z Polski

- Do przygotowania potraw

- Bez konserwantów, bez siarki, niepasteryzowane

- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane

- Gwarancja smaku

Więcej szczegółów

  • W magazynie, dostawa 24h

5,90 zł

brutto

Opis produktu

Kolendra to roślina wywodząca się terenów śródziemnomorskich oraz z Bliskiego Wschodu. W kuchni jako przyprawę wykorzystuje się ziarno kolendry, które ma wybitne właściwości zdrowotne. Nasiona kolendry są prawie idealnie okrągłe i przypominają jasnobrązowe ziarna pieprzu. 

Ziarna kolendy sprzedawane w sklepie Go4taste.pl pochodzą z upraw w Polski lub Maroku. Produkt pakowany jest w solidne i szczelne torebki, które zaopatrzone są w praktyczne zapięcie wielokrotnego użytku tzw. strunę. W takich opakowaniach nasiona kolendry przez długo zachowają swój aromat i właściwości smakowe.

 

Właściwości

  • ziarna kolendry w swoim składzie mają linalol, kamfen, a także inne organiczne związki chemiczne, których działanie jest łagodzące na problemy z układem trawiennym.
  • nasiona są skupiskiem witaminy C, a także niemal wszystkich witamin z grupy B.
  • można ją stosować w celu obniżenia poziomu negatywnego cholesterolu frakcji LDL;
  • jest źródłem przeciwutleniaczy, zwłaszcza kwasów fenolowych, ale także kumaryn, terpenoidów i flawonoidów. Przeciwutleniacze zmniejszają szkody powodowane przez wolne rodniki w organizmie i zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się komórek.

 

Zastosowanie w kuchni

Kolendra w kuchni ma wszechstronne zastosowanie. Można nią przyprawiać potrawy, pikantne i słodkie. Tradycyjnie jest to przyprawa szeroko stosowana w kuchni indyjskiej i bliskowschodniej, szczególnie do pasty curry. 

  • kolendrą można bez wahania posypać ryby i grillowane mięso;
  • warto przyprawić nią ziemniaki, bakłażana, sałatki (jest również częścią mieszanki przypraw sałatkowych);
  • wzbogaci smak zup, sosów;
  • doskonale komponuje się z owocami morza, krewetkami itp.
  • warto dodawać ją do dań z soczewicy, suszonej fasoli i innych roślin strączkowych, ponieważ kolendra pomaga w ich trawieniu;
  • jej słodki zapach jest idealny do ozdabiania mięsa, kurczaka, indyka, kaczki, ale także mocniejszych mięs, takich jak czerwone mięso lub dziczyzna.

 

Przechowywanie

Ziarna kolendry najlepiej jest przechowywać w szczelnym pojemniku, wówczas nie tracą one swojego aromatu.

 

Przeciwwskazania

Należy zachować umiar w stosowaniu kolendry, jej dzienna dawka nie powinna przekraczać 35 g. Ze spożywania kolendry powinny zrezygnować kobiety w ciąży, kobiety karmiące oraz dzieci poniżej 12. roku życia.

Opinie

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Napisz opinię

Kolendra ziarno - 200g przyprawa

Kolendra ziarno - 200g przyprawa

Brakuje 200,00 zł do darmowej wysyłki.

Składniki

Skład: kolendra owoc.

Produkt może zawierać śladowe ilości: migdałów, sezamu, orzechów włoskich, pistacjowych, glutenu i innych.

Kraj pochodzenia: Polska

Wartość odżywcza / 100 g

Wartość energetyczna1245kJ/298 kcal
Tłuszcz17,77 g
   w tym kwasy tłuszczowe nasycone0,99 g
Węglowodany54,99 g
   Błonnik41,9 g
Białko12,37 g
Sól0,01 g
Rozumiem

Nasza strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.