- Oczekiwanie na dostawę
- Kolendra aromatyczne
- Pochodzi z Polski
- Bez konserwantów, bez siarki, niepasteryzowane
- Do przygotowania potraw
- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane
Opis
Kolendra to roślina wywodząca się terenów śródziemnomorskich oraz z Bliskiego Wschodu. W kuchni jako przyprawę wykorzystuje się ziarno kolendry, które ma wybitne właściwości zdrowotne. Nasiona kolendry są prawie idealnie okrągłe i przypominają jasnobrązowe ziarna pieprzu.
Ziarna kolendy sprzedawane w sklepie Go4taste.pl pochodzą z upraw w Polski lub Maroku. Produkt pakowany jest w solidne i szczelne torebki, które zaopatrzone są w praktyczne zapięcie wielokrotnego użytku tzw. strunę. W takich opakowaniach nasiona kolendry przez długo zachowają swój aromat i właściwości smakowe.
Więcej informacji o kolendrze znajduje się w naszym poradniku kolendra - właściwości.
Czym wyróżniają się nasze ziarna kolendry?
- Niepowtarzalny aromat i smak.
Ziarna kolendry wyróżniają się charakterystycznym smakiem, w którym pobrzmiewają ciepłe, aromatyczne i lekko słodkie nuty. Wyczuwalny jest również lekki posmak cytrusów oraz curry.
- Z polskich, rodzimych upraw.
Jednym z największych atutów jest to, że ziarna kolendry pochodzą z nasion uprawianych w Polsce, co jest gwarantem świeżości oferowanej przyprawy.
- Bogactwo zastosowań w kuchni.
To przyprawa wszechstronna, która może być stosowana w kuchni na wiele sposobów. Doskonała do marynowania mięsa, suszonych warzyw. Dodaje aromatu do sosów zastępując np. ziele angielskie.
- Wpływa korzystnie na organizm.
Tradycyjnie kolendra i uznawana jest m.in. za przyprawę, której spożycie korzystnie wpływa na regulowanie pracy przewodu pokarmowego. Więcej informacje na temat właściwości i znajdziesz w tekście Ziarna kolejny i ich właściwości: https://go4taste.pl/blog/ziarna-kolendry-i-ich-wlasciwosci/
Zastosowanie w kuchni
Kolendra w kuchni ma wszechstronne zastosowanie. Można nią przyprawiać potrawy, pikantne i słodkie. Tradycyjnie jest to przyprawa szeroko stosowana w kuchni indyjskiej i bliskowschodniej, szczególnie do pasty curry.
- kolendrą można bez wahania posypać ryby i grillowane mięso;
- warto przyprawić nią ziemniaki, bakłażana, sałatki (jest również częścią mieszanki przypraw sałatkowych);
- wzbogaci smak zup, sosów;
- doskonale komponuje się z owocami morza, krewetkami itp.
- warto dodawać ją do dań z soczewicy, suszonej fasoli i innych roślin strączkowych, ponieważ kolendra pomaga w ich trawieniu;
- jej słodki zapach jest idealny do ozdabiania mięsa, kurczaka, indyka, kaczki, ale także mocniejszych mięs, takich jak czerwone mięso lub dziczyzna.
Przechowywanie
Ziarna kolendry najlepiej jest przechowywać w szczelnym pojemniku, wówczas nie tracą one swojego aromatu.
Przeciwwskazania
Należy zachować umiar w stosowaniu kolendry, jej dzienna dawka nie powinna przekraczać 35 g. Ze spożywania kolendry powinny zrezygnować kobiety w ciąży, kobiety karmiące oraz dzieci poniżej 12. roku życia.
Inne opcje
Składniki
Składniki: kolendra owoc.
Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i gluten. Co to znaczy ?
Kraj pochodzenia: Polska
Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków
Wartość odżywcza / 100 g
Wartość energetyczna | 0 kJ/ 0 kcal |
Tłuszcz | 0,0 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,0 g |
Węglowodany | 0,0 g |
Błonnik | 0,0 g |
Białko | 0,0 g |
Sól | 0,0 g |
Komentarze 0