Kolendra ziarno - 200g przyprawa

  • Kolendra ziarno - 200g przyprawa
  • Kolendra ziarno - 200g przyprawa
  • Kolendra ziarno - 200g przyprawa
Kolendra ziarno - 200g przyprawa Kolendra ziarno - 200g przyprawa Kolendra ziarno - 200g przyprawa

- Kolendra aromatyczne

- Pochodzi z Polski

- Bez konserwantów, bez siarki, niepasteryzowane

- Do przygotowania potraw

- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane

Opis

Kolendra to roślina wywodząca się terenów śródziemnomorskich oraz z Bliskiego Wschodu. W kuchni jako przyprawę wykorzystuje się ziarno kolendry, które ma wybitne właściwości zdrowotne. Nasiona kolendry są prawie idealnie okrągłe i przypominają jasnobrązowe ziarna pieprzu. 

Ziarna kolendy sprzedawane w sklepie Go4taste.pl pochodzą z upraw w Polski lub Maroku. Produkt pakowany jest w solidne i szczelne torebki, które zaopatrzone są w praktyczne zapięcie wielokrotnego użytku tzw. strunę. W takich opakowaniach nasiona kolendry przez długo zachowają swój aromat i właściwości smakowe.

Czym wyróżniają się nasze ziarna kolendry?

  • Niepowtarzalny aromat i smak. 

Ziarna kolendry wyróżniają się charakterystycznym smakiem, w którym pobrzmiewają ciepłe, aromatyczne i lekko słodkie nuty. Wyczuwalny jest również lekki posmak cytrusów oraz curry. 

  • Z polskich,  rodzimych upraw.  

 Jednym  z największych atutów jest to, że ziarna kolendry  pochodzą z nasion uprawianych w Polsce,  co jest gwarantem świeżości oferowanej przyprawy. 

  •  Bogactwo zastosowań w kuchni. 

To przyprawa wszechstronna, która może być stosowana w kuchni na wiele sposobów. Doskonała do marynowania mięsa, suszonych warzyw. Dodaje aromatu do sosów zastępując np. ziele angielskie.

  •  Wpływa korzystnie na organizm. 

Tradycyjnie kolendra i uznawana jest m.in. za przyprawę, której spożycie  korzystnie wpływa na regulowanie pracy przewodu pokarmowego. Więcej informacje na temat właściwości i znajdziesz w tekście Ziarna kolejny i ich właściwości: https://go4taste.pl/blog/ziarna-kolendry-i-ich-wlasciwosci/

Zastosowanie w kuchni

Kolendra w kuchni ma wszechstronne zastosowanie. Można nią przyprawiać potrawy, pikantne i słodkie. Tradycyjnie jest to przyprawa szeroko stosowana w kuchni indyjskiej i bliskowschodniej, szczególnie do pasty curry. 

  • kolendrą można bez wahania posypać ryby i grillowane mięso;
  • warto przyprawić nią ziemniaki, bakłażana, sałatki (jest również częścią mieszanki przypraw sałatkowych);
  • wzbogaci smak zup, sosów;
  • doskonale komponuje się z owocami morza, krewetkami itp.
  • warto dodawać ją do dań z soczewicy, suszonej fasoli i innych roślin strączkowych, ponieważ kolendra pomaga w ich trawieniu;
  • jej słodki zapach jest idealny do ozdabiania mięsa, kurczaka, indyka, kaczki, ale także mocniejszych mięs, takich jak czerwone mięso lub dziczyzna.

 

Przechowywanie

Ziarna kolendry najlepiej jest przechowywać w szczelnym pojemniku, wówczas nie tracą one swojego aromatu.

 

Przeciwwskazania

Należy zachować umiar w stosowaniu kolendry, jej dzienna dawka nie powinna przekraczać 35 g. Ze spożywania kolendry powinny zrezygnować kobiety w ciąży, kobiety karmiące oraz dzieci poniżej 12. roku życia.

5,90 zł
W magazynie, dostawa 24h

Do darmowej dostawy brakuje 200,00 zł

Inne opcje

Składniki

Skład: kolendra owoc.

Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i glutenCo to znaczy ?

Kraj pochodzenia: Polska

Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków

Wartość odżywcza / 100 g

Wartość energetyczna 0 kJ/ 0 kcal
Tłuszcz 0,0 g
   w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,0 g
Węglowodany 0,0 g
   Błonnik 0,0 g
Białko 0,0 g
Sól 0,0 g

Komentarze 0

Na razie nie dodano żadnej recenzji.