• Dziki ryż z cukinią i pomidorem

    Dziki ryż jest cennym źródłem białka, antyoksydantów, witaminy C i witamin z grupy B. W naszym przepisie polecamy go w połączeniu z cukinią i pomidorem.

    Składniki

    Porcja: 2 osoby

    • - 125 g dzikiego ryżu (może być w torebkach)
    • - 1 cukinia
    • - 1 pomidor
    • - 150 ml białego wytrawnego wina
    • - 1 szczypta kminu rzymskiego w proszku
    • - 1 szczypta curry
    • - 3 łyżki oliwy z oliwek
    • - pieprz
    • - sól
    • - 1 kuleczka masła (ewentualnie)

    Przygotowanie

    Czas

    Poziom trudności: Łatwe
    Przygotowanie: 15 minut
    Gotowanie: 30 minut
    Całkowity czas: 45 minut

    Etapy przygotowania

    Etap 1

    Cukinię umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę (ok. 2 cm na 2 cm). Pomidora również umyć i pokroić w kostkę. 

    Etap 2

    Dziki ryż ugotować w wodzie zgodnie z instrukcją (ryż w torebkach gotuje się około 18-20 minut). 

    Etap 3

    W tym czasie podsmażyć cukinię na gorącej oliwie z oliwek. Następnie dodać pokrojone w kostkę pomidory. Dodać curry i kminek. Doprawić solą i pieprzem. 

    Etap 4

    Do warzyw dodać białe wino. Przykryć pokrywką. Dusić do momentu, aż wino całkowicie się wchłonie. 

    Etap 5

    Po ugotowaniu ryż należy delikatnie odsączyć i dodać do niego warzywa z winem.

    Etap 6

    Do gorącego ryżu można dodać jeszcze małą kuleczkę masła. Poczekać, aż się roztopi, a następnie delikatnie wymieszać. Dzięki masłu konsystencja będzie bardziej aksamitna.

    Źródło przepisu

    https://www.marmiton.org/recettes/recette_riz-sauvage-a-la-courgette-et-a-la-tomate_61948.aspx

    Polecane produkty

    Dodaj wszystkie produkty do koszyka

Powrót

Rozumiem

Nasza strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.