Dziki ryż jest cennym źródłem białka, antyoksydantów, witaminy C i witamin z grupy B. W naszym przepisie polecamy go w połączeniu z cukinią i pomidorem.
Składniki
Porcja: 2 osoby
- - 125 g dzikiego ryżu (może być w torebkach)
- - 1 cukinia
- - 1 pomidor
- - 150 ml białego wytrawnego wina
- - 1 szczypta kminu rzymskiego w proszku
- - 1 szczypta curry
- - 3 łyżki oliwy z oliwek
- - pieprz
- - sól
- - 1 kuleczka masła (ewentualnie)
Przygotowanie
Czas
Poziom trudności: Łatwe
Przygotowanie: 15 minut
Gotowanie: 30 minut
Całkowity czas: 45 minut
Etapy przygotowania
Etap 1
Cukinię umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę (ok. 2 cm na 2 cm). Pomidora również umyć i pokroić w kostkę.
Etap 2
Dziki ryż ugotować w wodzie zgodnie z instrukcją (ryż w torebkach gotuje się około 18-20 minut).
Etap 3
W tym czasie podsmażyć cukinię na gorącej oliwie z oliwek. Następnie dodać pokrojone w kostkę pomidory. Dodać curry i kminek. Doprawić solą i pieprzem.
Etap 4
Do warzyw dodać białe wino. Przykryć pokrywką. Dusić do momentu, aż wino całkowicie się wchłonie.
Etap 5
Po ugotowaniu ryż należy delikatnie odsączyć i dodać do niego warzywa z winem.
Etap 6
Do gorącego ryżu można dodać jeszcze małą kuleczkę masła. Poczekać, aż się roztopi, a następnie delikatnie wymieszać. Dzięki masłu konsystencja będzie bardziej aksamitna.
Źródło przepisu
https://www.marmiton.org/recettes/recette_riz-sauvage-a-la-courgette-et-a-la-tomate_61948.aspx
Polecane produkty
Dodaj wszystkie produkty do koszyka