- Cynamon Cejloński mielony
- Pochodzi z Sri Lanki, oryginalny cejloński
- Bez konserwantów, bez siarki, niepasteryzowane
- Do przygotowania potraw, ciast
- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane
Opis
Cynamon Cejloński mielony to przyprawa o charakterystycznym słodko-korzennym smaku i mocnym aromacie, która chętnie wykorzystywana jest w daniach słodkich i wytrawnych.
Cynamon mielony jest przyprawą wytwarzaną z wewnętrznej kory drzew naukowo znanych jako Cinnamomum. Był używany jako składnik potraw już od czasów starożytnego Egiptu. Niegdyś był rzadki i cenny, był uważany za prezent odpowiedni dla królów. Wyraźny zapach i smak cynamonu wynika z jego tłustej części, która ma bardzo wysoką zawartość złożonego aldehydu cynamonowego.
W sklepie Go4taste.pl dbamy o to, by jak najdłużej zachować niezrównany smak i zapach cynamonu mielonego. Dlatego nasze przyprawy pakujemy w szczelne i odporne, grube torebki foliowe. Zakończone są one zapięciem strunowym, dzięki czemu można je wielokrotnie otwierać i zamykać bez strat dla jakości cynamonu mielonego.
Właściwości
-
Cynamon jest pełen przeciwutleniaczy, które chronią ciało przed uszkodzeniami oksydacyjnymi spowodowanymi przez wolne rodniki. Przeciwutleniacze zawarte w cynamonie działają przeciwzapalnie, co może pomóc obniżyć ryzyko chorób.
Więcej informacji o cynamonie znajduje się w naszym poradniku cynamon - właściwości.
Czym wyróżnia się nasz cynamon cejloński?
Oryginalny kraj pochodzenia. Cynamon pochodzi ze Sri Lanki, która jest największym producentem tej wysokiej jakości przyprawy. Cynamon ze Sri Lanki wyróżnia się unikalnymi właściwościami, których nie znajdziesz w innej przyprawie na świecie.
Niepowtarzalny aromat i smak. Cynamon cejloński w niczym nie przypomina zwykłego cynamonu, który możesz kupić na półce sklepowej. |To oryginalny smak i aromat, który z pewnością się zaskoczy. Przyprawa wprowadzi wiele urozmaicenia do twojej kuchni.
Praktyczna wersja mielona. Cynamonu cejlońskiego nie musisz mielić, ponieważ oferowany jest w wersji sproszkowanej. Tak przygotowany cynamon możesz bezpośrednio stosować do wzbogacania wszelkiego rodzaju potraw.
Zawiera cenne przeciwutleniacze. Oprócz walorów smakowych i zawartości wielu składników odżywczych cynamon cejloński zawiera również przeciwutleniacze katechiny, które zapobiegają uszkodzeniom komórek przez wolne rodniki. Więcej na ten temat przeczytasz w artykule: Cynamon cejloński - jak go rozpoznać? https://go4taste.pl/blog/prawdziwy-cynamon-cejlonski-jak-go-rozpoznac/
Wydajne i duże opakowanie. Cynamon cejloński sprzedawany jest w stosunkowo dużym opakowaniu, dzięki czemu będziesz mógł stosować tę przyprawę do wielu potraw bez obawy, że szybko ci się wyczerpie.
Zastosowanie w kuchni
Cynamon mielony jest przyprawą niezwykle chętnie wykorzystywaną w kuchni do dań słodkich oraz wytrawnych. Spotkać go można w różnorodnych kompozycjach z innymi przyprawami, popularnymi „przyprawami do piernika”. Jego smak idealnie pasuje do jabłek oraz czekolady.
-
Dodatek do deserów – cynamon świetnie pasuje do kompotów, ciasteczek, szarlotki, jogurtów, gruszki.
-
Jest przyprawą dodawaną do mięsnych sosów i zapiekanek, takich jak grecka moussaka.
-
Zimą i jesienią cynamon mielony jest chętnie dodawany do gorących naparów, takich jak grzane wino albo herbata.
Przechowywanie
Jak wszystkie aromatyczne przyprawy, cynamon mielony należy przechowywać w miejscu suchym i chłodnym, z dala od bezpośrednich promieni słonecznych.
Przeciwwskazania
Cynamon mielony jest uniwersalną przyprawą. Jednak uważać podczas jego spożycia powinny osoby, które cierpią na przypadłości związane z wątrobą oraz woreczkiem żółciowym. Jest to także alergen kontaktowy i pokarmowy, wywołać może alergie oraz podrażnienia skóry, szczególnie u dzieci.
Inne opcje
Składniki
Składniki: cynamon cejloński mielony.
Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i gluten. Co to znaczy ?
Kraj pochodzenia: Sri Lanka
Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków
Wartość odżywcza / 100 g
Wartość energetyczna | 0 kJ/ 0 kcal |
Tłuszcz | 0,0 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,0 g |
Węglowodany | 0,0 g |
w tym cukry | 0,0 g |
Błonnik | 0,0 g |
Białko | 0,0 g |
Sól | 0,0 g |
Przepisy z tym produktem
-
Risotto na słodko z migdałami i rodzynkami
Jak zrobić risotto wegetariańskie, risotto na słodko? Oto przepis z migdałami i rodzynkami, bez mleka. Dobry pomysł na małe śniadanie w niecałe 20 minut.
-
Piernik z mąką kasztanową
Piernik z dodatkiem mąki kasztanowej - wilgotny i zbity, a przy tym słodki i aromatyczny.
-
Ciasto z orzechami włoskimi, jabłkami i cynamonem
Niezwykle prosty przepis na niezwykle pyszne ciasto. Orzechy włoskie, jabłko i cynamon to połączenie doskonałe.
-
Kulki daktylowo-figowe
Szybki deser stanowiący idealną propozycją na przekąskę poza domem, łatwo spakować ją do torebki.
-
Czekoladowe ciasto migdałowe
To pyszne ciasto migdałowe idealnie nadaje się na wszelkiego rodzaju uroczystości rodzinne. Do jego wykonania potrzebujemy m.in. mielone migdały, syrop klonowy i oczywiście czekoladę.
-
Odżywczy chleb bananowy z mąki migdałowej
Ten chleb bananowy z mąki migdałowej jest nie tylko łatwy do zrobienia, ale również nie zawiera glutenu i ziaren. A to oznacza, że ten bananowy chleb jest idealny dla każdego — również dla dzieci!
-
Ciasteczka migdałowe
Proste ciasteczka migdałowe – na rodzinne spotkanie, mały gryz na osłodę szarości za oknem, do kawy, mleka czy herbaty.
-
Curry z kurczaka z pistacjami i mleczkiem kokosowym
Aromatyczne duszone mięso z kurczaka doprawione indyjskim curry z nerkowcami i mlekiem kokosowym.
Komentarze 0