- Cynamon Cejloński laski 8 cm
- Pochodzi z Sri Lanki, oryginalny cejloński
- Bez konserwantów, bez siarki, niepasteryzowane
- Do przygotowania potraw, ciast
- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane
Opis
Cynamon cejloński to przyprawa doceniana ze względu na smak i aromat, która zastosowanie znajduje nie tylko w potrawach kuchni orientalnej, ale także w polskich wypiekach.
Cynamon cejloński jest pozyskiwany z wysuszonej i startej kory cynamonowca cejlońskiego. Laska cynamonu cejlońskiego ma kolor jasnobrązowy i ma postać wielu cienkich warstw zwiniętych w rulonik, które przypominają cygaro. Jego cechą charakterystyczną jest duża słodycz i lekką nutą goździkową. Laski cynamonu cejlońskiego są miękkie i łatwe do zmielenia.
Laski oryginalnego cynamonu cejlońskiego kupowane w sklepie Go4taste.pl pakowane są w szczelne, grube torebki foliowe, dzięki czemu na długo utrzymują swoje walory smakowe. Praktyczne torebki typu doypack zaopatrzone są w zapięcie strunowe wielokrotnego użytku. Produkt oferowany w naszym sklepie jest oryginalny, dzięki czemu zachowuje wszystkie walory smakowe i prozdrowotne właściwości.
Więcej informacji o cynamonie znajduje się w naszym poradniku cynamon - właściwości.
Zastosowanie w kuchni
Cynamon jest przyprawą bardzo często stosowaną w kuchni zarówno do deserów, jak i potraw pikantnych. Jego smak doskonale uzupełnia się z goździkami, kardamonem, wanilią, nugatem i kurkumą. Stosowany jest bardzo często w ciastach, w połączeniu z jabłkiem lub czekoladą.
-
stosuj go do deserów i słodkich potraw - ciastek, kompotów, owoców, słodyczy, kremów, ciast (szarlotki lub gruszki), jogurtu, dżemów czy budyniu ryżowego;
-
wzbogaci smak pikantnych potraw
-
urozmaici smak mięs (kaczki, gęsi, dziczyzny);
-
można go dodać do sałatek owocowych lub bezpośrednio do winegret;
-
w sezonie zimowym warto dodać go do herbat i naparów oraz gorących napojów, takich jak gorąca czekolada lub grzane wino.
Przechowywanie
Laski cynamonu cejlońskiego należy trzymać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu. Cynamon można przechowywać także w lodówce.
Przeciwwskazania
Cynamon to przyprawa, którą może spożywać każdy. Z jedzenia potraw z dodatkiem cynamonu powinny zrezygnować osoby, które cierpią na schorzenia wątroby oraz woreczka żółciowego. Cynamon jest alergenem kontaktowym i pokarmowym — może wywoływać podrażnienia skóry u dzieci, a także wywoływać zmiany skórne u dzieci i dorosłych chorych na atopowe zapalenie skóry.
Inne opcje
Składniki
Składniki: cynamon cejloński laski.
Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i gluten. Co to znaczy ?
Kraj pochodzenia: Sri Lanka
Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków
Wartość odżywcza / 100 g
Wartość energetyczna | 0 kJ/0 kcal |
Tłuszcz | 0,0 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,0 g |
Węglowodany | 0,0 g |
w tym cukry | 0,0 g |
Błonnik | 0,0 g |
Białko | 0,0 g |
Sól | 0,0 g |
Przepisy z tym produktem
-
Ryż basmati z garam masala
Danie na bazie aromatycznej mieszanki przypraw z ryżem basmati.
Komentarze 0