Cynamon to przyprawa kuchenna bardzo chętnie wykorzystywana w daniach słodkich i wytrawnych. Uzyskuje się ją w procesie zmielenia kory cynamonowca. Można ją spotkać w dwóch formach: albo sproszkowanej, albo w formie kawałków twardej kory cynamonu.
Cynamonowiec to rodzaj, który obejmuje aż 250 gatunków drzew i krzewów pochodzących ze strefy subtropikalnej. Wśród nich wyróżnia się cynamonowiec cejloński oraz cynamonowiec wonny, zwany także kasają. Cynamonowiec cejloński jest bardziej ceniony i zdecydowanie częściej eksportowany do Europy. Należy uważać, aby nie dać się oszukać na tańszą podróbkę, czyli właśnie kasaję.
Jak rozpoznać prawdziwy cynamon dowiesz się z artykułu: Prawdziwy cynamon cejloński – jak go rozpoznać?
Cynamon jako przyprawa jest znany od czasów starożytnych. W starożytnym Egipcie był jednym z elementów procesu mumifikacji zwłok. Jest on wspominany również w Biblii.
Produkcja i pochodzenie cynamonu
Cynamon cejloński jest produkowany głównie na Sri Lance, cynamon wonny głównie w Chinach i w Indonezji. Największy światowy producent to Chiny (47 000 ton rocznie), na drugim miejscu jest Indonezja (39 000 ton rocznie), a następnie Sri Lanka (12 200), Wietnam (6000), Madagaskar (1500), Seszele (230), Timor Wschodni (75), Dominikana (55), Grenada (50) oraz Wyspy Świętego Tomasza i Książęce (30)
Cynamon wartości odżywcze
Wartości odżywcze na 100 gram suszonego cynamonu
- wartość energetyczna: 247 kcal;
- białko ogółem: 3,99 g;
- tłuszcz: 1,24 g;
- węglowodany: 80,59 g;
- cukry proste: 2,17 g;
- błonnik: 53,1 g.
Witaminy
- witamina C: 3,8 mg;
- witamina B1 (tiamina): 0,022 mg;
- witamina B2 (ryboflawina): 0,041 mg;
- witamina B3 (niacyna): 1,332 mg;
- witamina B6: 0,158 mg;
- kwas foliowy: 6 µg;
- witamina A: 295 U;
- witamina E: 2,32 mg;
- witamina K: 1,2 µg.
Minerały
- wapń:1002 mg;
- żelazo: 8,32 mg;
- magnez: 60 mg;
- fosfor: 64 mg;
- potas: 431 mg;
- sód: 10 mg;
- cynk: 1,83 mg.
Kwasy tłuszczowe
- nasycone: 0,345 g;
- jednonienasycone: 0,246 g;
- wielonienasycone: 0,068 g.
Rodzaje cynamonu
Do upraw komercyjnych stosuje się głównie cztery gatunki cynamonu, takie jak:
Cejlon
Charakteryzuje się subtelnym zapachem, jasnym kolorem oraz słodkim smakiem. Cynamon cejloński nazywany jest również prawdziwym lub meksykańskim cynamonem. Pochodzi z Sir Lanki.
Czytaj więcej: Czym różni się cynamon cejloński od cynamonu cassia?
Cassia
Najpopularniejsza odmiana cynamonu charakteryzuje się ciemnobrązowym kolorem i pikantnym smakiem. Pochodzi z Chin. Wyróżnia się trzy rodzaje cynamonu kasja, które różnią się miejscem uprawy i zawartością kumaryny.
- Cassia chińska – jest najmniej aromatyczna ze wszystkich rodzajów. Charakteryzuje się ostrym, a zarazem delikatnie gorzkim smakiem.
- Cassia sajgon (wietnamska) – ma intensywny kolor i smak. Zawiera najwięcej aldehydu cynamonowego.
- Cassia Korintje (indonezyjski) – jest najsłodsza ze wszystkich odmian. Ma jasny kolor. Stanowi 70% importowanego cynamonu do USA.
Loureiro (Królewski)
Jest raczej niedostępny w sklepach spożywczych. Uprawiany jest głównie w środkowym Wietnamie. Teren, z którego pochodzi był dostawcą cynamonu na dwór królewski.
Cynamon właściwości
Właściwości prozdrowotne cynamonu
Cynamon jest cennym źródłem składników odżywczych takich jak: błonnik pokarmowy, witaminy: C, E, K i z grupy B oraz składników mineralnych: wapnia, fosforu, magnezu, potasu, sodu, cynku i żelaza. Wszystko to sprawia, że produkt ten ma wiele właściwości prozdrowotnych.
Ma działanie antybakteryjne
Cynamon zawiera Aldehyd cynamonowy, który ma działanie antybakteryjne. Dzięki temu skutecznie hamuje rozwój bakterii Listerii i Escherichia coli. Badanie[1] przeprowadzone na grupie pacjentów chorujących na HIV i cierpiących na kandydozę jamy ustnej udowodniło, że podawanie cynamonu przyspieszyło proces leczenia.
Ma działanie przeciwutleniające
Cynamon zawiera eugenol, który wg przeprowadzonych badań in-vitro[2] „hamuje nitrację wywołaną nadtlenkiem azotynu i peroksydację lipidów”, co powoduje spadek markerów stresu oksydacyjnego, dzięki temu jest skuteczny w leczeniu chorób wielu narządów np. wątroby. Jedno z badań[3] udowodniło również, że regularna suplementacja cynamonem zmniejsza poziom markerów stanu zapalnego m.in. białko C-reaktywne.
Ma działanie przeciwzapalne
Cynamon zawiera takie związki jak: aldehyd transcynamonowy, eugenol, L-borneol i tlenek kariofilenu, które wykazują działanie przeciwzapalne[4].
Może mieć działanie przeciwwirusowe
Badania[5] sugerują, że cynamon może chronić przed niektórymi wirusami m.in. HIV-1. Natomiast inne analizy naukowe[6] sugerują, że cynamon może chronić przed grypą i dengą.
Poprawia wrażliwość komórek na insulinę
Chociaż potrzebne są dalsze badania, to wg dostępnych analiz naukowych[7][8] cynamon zmniejsza insulinooprność, a tym samym zwiększa wrażliwość komórek na insulinę, co powoduje obniżenie poziomu cukru we krwi.
Cynamon zawiera składnik naśladujący działanie insuliny, a tym samym poprawiający wchłanianie cukru do komórek. Metaanaliza[9] 10 badań przeprowadzona przez Allena i in. na grupie 553 pacjentów udowodniła, że stosowanie cynamonu w dawce od 120 mg/dobę do 6 g/dobę przez 4 miesiące pomaga obniżyć poziom glukozy na czczo. Ma również korzystny wpływ na profil lipidowy u osób z cukrzycą.
Wspiera pracę mózgu i pomaga chronić przed chorobami neurodegeneracyjnymi
W nowatorskim badaniu[10] przeprowadzonym na myszach udowodniono, że zawarte w cynamonie fitochemikalia zwiększają zdolność mózgu do wykorzystywania glukozy. Cynamon wspomaga leczenie insulinoodporności, więc zmniejsza tym samym wystąpienie chorób neurodegeneracyjnych w tym choroby Alzheimera, czy Parkinsona. Badanie[11] przeprowadzone w 2014 roku na myszach udowodniło, że regularne stosowanie cynamonu pomaga znormalizować poziom neuroprzekaźników i poprawia funkcje motoryczne.
Chroni układ sercowo-naczyniowy
Zawarty w cynamonie aldehyd cynamonowy i kwas cynamonowy wykazują działanie kardioprotekcyjnie, mają również działanie przeciwzapalne. Aldehyd cynamonowy rozszerza również naczynie krwionośne, a tym samym powoduje spadek ciśnienia krwi. Badanie[12] przeprowadzone na grupie 59 osób udowodniło, że suplementacja cynamonem powoduje znaczący spadek ciśnienia skurczowego i rozkurczowego krwi.
Cynamon obniża również poziom lipidów we krwi. Wg jednej z przeprowadzonych analiz naukowych[13] codzienna suplementacja co najmniej 1,5 g cynamonu pomaga obniżyć poziom trójglicerydów i złego cholesterolu LDL u osób z chorobami metabolicznymi. Połączenie tych wszystkich czynników sprawia, że cynamon jest skuteczny w leczeniu różnorodnych chorób układu sercowo-naczyniowego.
Jest pomocny w leczeniu nowotworów
Badanie in-vitro[14] sugeruje, że cynamon może hamować „przeżycie, żywotność i proliferację komórek nowotworowych” bez wpływu na zdrowe komórki. Inna analiza naukowa[15] udowodniła, że cynamon „hamuje aktywność czynników proangiogennych” powodujących powstawanie czerniaka.
Stymuluje metabolizm
Cynamon zawiera wapń, magnez i chrom oraz błonnik pokarmowy. Zawartość tych wszystkich składników sprawia, że cynamon pobudza trawienie, a tym samym przyspiesza przemianę materii. Zawartość chromu sprawia, że przyprawa ta zmniejsza apetyt na słodycze.
Zastosowanie
Cynamon dobrze sprawdzi się nie tylko jako dodatek do deserów. Jego właściwości sprawiają, że można nim wzbogacić smak różnego typu ciepłych i zimnych napojów. Pasuje także do dań wytrawnych, zwłaszcza do sosów z dodatkiem pomidorów. Jest obecny w kuchni orientalnej, ale także w greckiej.
Cynamon należy przechowywać w szczelnym pojemniku, aby nie stracił swojego rudawego koloru i wspaniałego aromatu. Cynamon w laskach można dodawać do potraw w całości, można także trzeć je na tarce.
FAQ – najczęstsze pytani dotyczące cynamonu
Na co pomaga cynamon?
Cynamon jest przyprawą o wszechstronnym działaniu. Ma działanie przeciwwirusowe, antybakteryjne i przeciwzapalne. Poprawia wrażliwość komórek na insulinę, dlatego zalecany jest dla osób z cukrzyca typu 2 i zmagających się z insulinoodpornością. Cynamon chroni również przed występowaniem chorób neurodegeneracyjnych. Przyprawa ta zalecana jest na diecie odchudzającej, ponieważ stymuluje metabolizm. Jest również pomocny w leczeniu chorób nowotworowych.
Kto powinien unikać cynamonu?
Cynamon jest przyprawą, którą powinny unikać osoby cierpiące na nietolerancję lub alergię na cynamon. Nie zaleca się stosowania cynamonu osobom ze skłonnością do krwotoków. Przyprawa ta nie jest również zalecana osobom cierpiącym na choroby wrzodowe układu pokarmowego, kamicę nerkową czy dolegliwości ze strony woreczka żółciowego.
Ile można zjeść dziennie cynamonu?
Nie została określona jednoznacznie określona bezpieczna dawka dla zdrowia. Ze względu na zawartość kumaryny zaleca się stosowanie 1 łyżeczki dziennie. Jednak należy zawsze wybrać cynamon cejloński, a nie chiński.
Jakie są skutki uboczne stosowania cynamonu?
Cynamon spożywany w małych ilościach nie powoduje żadnych skutków ubocznych. Jednak zbyt duże spożywanie tej przyprawy może powodować różnorodne dolegliwości zdrowotne. Ze względu na obecność kumaryny może powodować uszkodzenia wątroby oraz owrzodzenia w jamie ustnej. Spożywany w nadmiernych ilościach może wchodzić w interakcję z lekami na wątrobę, układ krwionośny i cukrzycę.
Kiedy dodać cynamon do kawy?
Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. Wszystko zależy od rodzaju kawy, którą pijesz. Gdy pijesz kawę parzoną, to wymieszaj 2 łyżeczki kawy i ¼ łyżeczki cynamonu, a następnie przygotuj kawę. Jeśli przygotowujesz espresso z cynamonem, to zrób kawę, a następnie wsyp do niej cynamon.
Kiedy unikać cynamonu? Cynamon, na co szkodzi?
Nie należy spożywać cynamonu przez osoby z chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy. Zawarty w przyprawie eugenol może zwiększać wydzielanie żółci. Nie powinny go również stosować osoby cierpiące na kamicę wątrobową i zaburzenia woreczka żółciowego.
Materiały źródłowe
- In vitro activity of Cinnamomum zeylanicum against azole resistant and sensitive Candida species and a pilot study of cinnamon for oral candidiasis, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8874667/
- In vitro activity of the essential oil of Cinnamomum zeylanicum and eugenol in peroxynitrite-induced oxidative processes, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15941312/
- In vitro activity of the essential oil of Cinnamomum zeylanicum and eugenol in peroxynitrite-induced oxidative processes, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33066854/
- Anti-inflammation activities of essential oil and its constituents from indigenous cinnamon (Cinnamomum osmophloeum) twigs, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17826984/
- A Cinnamon-Derived Procyanidin Compound Displays Anti-HIV-1 Activity by Blocking Heparan Sulfate- and Co-Receptor- Binding Sites on gp120 and Reverses T Cell Exhaustion via Impeding Tim-3 and PD-1 Upregulation, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27788205/
- Traditional foods with their constituent’s antiviral and immune system modulating properties,,https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7806454/
- Insulin resistance improvement by cinnamon powder in polycystic ovary syndrome: A randomized double-blind placebo controlled clinical trial, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29250843/
- Insulin resistance improvement by cinnamon powder in polycystic ovary syndrome: A randomized double-blind placebo controlled clinical trial, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29250843/
- Cinnamon use in type 2 diabetes: an updated systematic review and meta-analysis, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24019277/