- Imbir mielony suszony
- Pochodzi z Nigerii
- Bez konserwantów, bez siarki, niepasteryzowane
- Do przygotowania potraw, napojów
- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane
Opis
Imbir mielony pozyskuje się ze startego imbiru świeżego. Imbir w proszku zachowuje wspaniały smak i intensywny aromat. Popularny jest również ze względu na swoje działanie rozgrzewające i właściwości zdrowotne, związane z procesem odchudzania, a także ze zwalczaniem infekcji.
Imbir mielony dostępny w sklepie Go4taste.pl importowany jest z Nigerii. Imbir sproszkowany sprzedawany jest szczelnych torebkach foliowych, które zapatrzone są w praktyczne zamknięcie tzw. "strunę”. W ten sposób przyprawa nie straci swojego smaku i charakterystycznego aromatu.
Właściwości
- imbir mielony w swoim składzie zawiera zingiberol, olejek eteryczny;
- zawiera gingerol i zinferon.
Więcej informacji o imbirze znajduje się w naszym poradniku imbir - właściwości.
Czym wyróżnia się nasz imbir mielony?
- Wytwarzany z najlepszych odmian rośliny.
Proszek z imbiru produkowany jest ze świeżych korzeni wytwarzanych w Nigerii- jednego z najlepszych na świecie producentów imbiru. Zmielony imbir wyróżnia się intensywnymi nutami aromatycznymi i wyrazistym, ostrym smakiem.
- Wszechstronne zastosowanie.
Mielony imbir to doskonała przyprawa, która stosowana może być do różnych dań i dodatków w kuchni - od wzbogacenia aromatu herbaty po dania słodkie. Mielony imbir jest również używany w pikantnych zastosowaniach, takich jak przyprawy, tadżiny i marynaty. Jego intensywny smak doda charakteru każdemu daniu.
- Gwarancja świeżości.
Importowany imbir przechowywany jest w szczelnych i hermetycznych workach, które gwarantują niesamowity smak i aromat przyprawy.
Zastosowanie w kuchni
Imbir w proszku stosowany może być kuchni na wiele sposobów.
- do aromatyzowania herbaty (w proszku). Stosuje się go na przykład w kompozycji herbaty cytrynowej, indyjskiej herbaty Masala czaj;
- nada unikalny i intensywny smak warzywom, szczególnie: cukinii, papryce, porowi, białej rzodkwi itp.
- doskonale sprawdza się jako przyprawa do owoców morza - warto nim posypać skorupiaki z krewetkami, ale także wszystkie ryby;
- warto dodać go do tajines z kuskusem, kurczakiem, królikiem lub jagnięciną. Imbir absolutnie smakuje dobrze na wszystkich mięsach;
- warto dodawać go do sosów, marynat (1- 2 łyżeczki), a także rozgrzewających zup.
Przechowywanie
Aby zachował smak i aromat, imbir należy przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu.
Przeciwwskazania
Z nadmiernego przyprawiania imbirem powinny zrezygnować osoby cierpiąca na schorzenia układu pokarmowego jak wrzody żołądka, dwunastnicy i refluks. Spożywanie imbiru powinno być ograniczone przez kobiety w ciąży.
Inne opcje
Składniki
Składniki: imbir suszony mielony.
Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i gluten. Co to znaczy ?
Kraj pochodzenia: Nigeria
Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków
Wartość odżywcza / 100 g
Wartość energetyczna | 0 kJ/0 kcal |
Tłuszcz | 0,0 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,0 g |
Węglowodany | 0,0 g |
Błonnik | 0,0 g |
Białko | 0,0 g |
Sól | 0,0 g |
Przepisy z tym produktem
-
Piernik z mąką kasztanową
Piernik z dodatkiem mąki kasztanowej - wilgotny i zbity, a przy tym słodki i aromatyczny.
-
Bezglutenowe naleśniki z mąki z ciecierzycy
Naleśniki wychodzą delikatne, plastyczne, świetnie się rolują, trudno poznać, że to "inne" naleśniki.
-
Brązowy ryż z pomidorami i przyprawami
Ryż z pomidorami, czyli jeden z prostszych, szybszych a zarazem smaczniejszych przepisów. Nie potrzeba do niego wiele, co więcej jest syty i niskokaloryczny.
-
Brazylijskie caruru przepis
Caruru to tradycyjne brazylijskie danie, które przywędrowało do Ameryki Południowej wraz z niewolnikami. Wyśmienite połączenie kuchni afrykańskiej i autochtonicznej.
-
Curry z kurczaka z pistacjami i mleczkiem kokosowym
Aromatyczne duszone mięso z kurczaka doprawione indyjskim curry z nerkowcami i mlekiem kokosowym.
-
Crumble z warzywami, pistacjami oraz orzechami laskowymi
Chrupiące crumble w wersji z warzywami, pistacjami i orzechami laskowymi. Idealny zarówno jako dodatek do posiłków jak i osobne danie.
Komentarze 0