Jak zrobić risotto wegetariańskie, risotto na słodko? Oto przepis z migdałami i rodzynkami, bez mleka. Dobry pomysł na małe śniadanie w niecałe 20 minut.
Składniki
Porcja: 4 osoby
- - 170 g ryżu typu arborio (niegotowanego)
- - 450 g wody
- - 50 g płatków migdałowych
- - 50 g rodzynek
- - 2 łyżeczki cynamonu w proszku
- - 4 łyżki miodu
- - 1 jabłko drobno pokrojone (opcjonalnie)
Przygotowanie
Czas
Poziom trudności: Łatwe
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 25 minut
Etapy przygotowania
Etap 1
Na patelni lekko uprażyć płatki migdałów razem z odrobiną oliwy.
Etap 2
Kiedy zaczną się przyrumieniać, dodać ryż. Podsmażyć całość, mieszając drewnianą łyżką.
Etap 3
Dolać wodę. Część wody można zastąpić mlekiem roślinnym. Przykryć patelnię pokrywką. Gotować na małym ogniu do momentu całkowitego wchłonięcia płynu (około 20 minut).
Uwagi
Do takiego risotta można dodać jabłko lub jakiś inny świeży owoc pokrojony na drobne kawałki. Można też po prostu dodać kilka drobnych owoców w całości.
Źródło przepisu
http://www.cfaitmaison.com/sansgluten/petitdej.html#risotto-sec
Polecane produkty
Dodaj wszystkie produkty do koszyka