• Risotto na słodko z migdałami i rodzynkami

    Jak zrobić risotto wegetariańskie, risotto na słodko? Oto przepis z migdałami i rodzynkami, bez mleka. Dobry pomysł na małe śniadanie w niecałe 20 minut.

    Składniki

    Porcja: 4 osoby

    • - 170 g ryżu typu arborio (niegotowanego)
    • - 450 g wody
    • - 50 g płatków migdałowych
    • - 50 g rodzynek
    • - 2 łyżeczki cynamonu w proszku
    • - 4 łyżki miodu
    • - 1 jabłko drobno pokrojone (opcjonalnie)

    Przygotowanie

    Czas

    Poziom trudności: Łatwe 
    Czas przygotowania: 10 minut
    Czas gotowania: 25 minut

    Etapy przygotowania

    Etap 1

    Na patelni lekko uprażyć płatki migdałów razem z odrobiną oliwy.

    Etap 2

    Kiedy zaczną się przyrumieniać, dodać ryż. Podsmażyć całość, mieszając drewnianą łyżką.

    Etap 3

    Dolać wodę. Część wody można zastąpić mlekiem roślinnym. Przykryć patelnię pokrywką. Gotować na małym ogniu do momentu całkowitego wchłonięcia płynu (około 20 minut).

    Uwagi

    Do takiego risotta można dodać jabłko lub jakiś inny świeży owoc pokrojony na drobne kawałki. Można też po prostu dodać kilka drobnych owoców w całości.

    Źródło przepisu

    http://www.cfaitmaison.com/sansgluten/petitdej.html#risotto-sec

    Polecane produkty

    Dodaj wszystkie produkty do koszyka

Wróć