• Czekoladowe ciasto migdałowe

    To pyszne ciasto migdałowe idealnie nadaje się na wszelkiego rodzaju uroczystości rodzinne. Do jego wykonania potrzebujemy m.in. mielone migdały, syrop klonowy i oczywiście czekoladę.

    Składniki

    porcja: 4 osoby

    • - 1 1/4 szklanki mąki migdałowej drobnej lub grubej
    • - 6 łyżek masła
    • - 6 łyżek syropu klonowego
    • - 2/3 szklanki kawałków czekolady ciemnej (półsłodkiej)
    • - 2 jajka
    • - 1/2 łyżeczki cynamonu
    • - 2 szczypta soli koszernej (może być też zwykła sól kuchenna)
    • - 1 szczypta pieprzu cayenne
    • - cukier puder do posypania

    Przygotowanie

    Czas

    Poziom trudności: Łatwe 
    Przygotowanie: 15 minut 
    Pieczenie: 35 minut 
    Całkowity czas: 50 minut

    Etapy przygotowania

    Etap 1

    Rozgrzej piekarnik do 180 ° C.

    Etap 2

    W  szklanej misce umieść masło, syrop klonowy i  kawałki czekolady. Włóż do kuchenki mikrofalowej ustawionej na średnią moc na 10 sekund,  po czym wyjmij i wymieszaj. Powtórz tę czynność  kilka razy aż do pełnego  połączenia wszystkich składników.

    Etap 3

    W średniej wielkości  misce ubij jajka przy pomocy trzepaczki. Następnie dodaj mąkę  migdałową, cynamon, sól, pieprz Cayenne,  mieszankę czekoladową i mieszaj aż wszystkie składniki dobrze się połączą. 

    Etap 4

    Masę  rozlej do żaroodpornych ramekinów i piecz przez 35 minut, a potem zrób test wykałaczki. Jeśli wykałaczka nie będzie sucha, włóż ramekiny do piekarnika jeszcze na ok. 5-8  minut.

    Etap 5

    5. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw do ostygnięcia, a następnie posyp cukrem pudrem.

    Źródło przepisu

    https://www.acouplecooks.com/flourless-chocolate-almond-cakes/

    Polecane produkty

    Dodaj wszystkie produkty do koszyka

Wróć