To pyszne ciasto migdałowe idealnie nadaje się na wszelkiego rodzaju uroczystości rodzinne. Do jego wykonania potrzebujemy m.in. mielone migdały, syrop klonowy i oczywiście czekoladę.

Składniki
porcja: 4 osoby
- - 1 1/4 szklanki mąki migdałowej drobnej lub grubej
- - 6 łyżek masła
- - 6 łyżek syropu klonowego
- - 2/3 szklanki kawałków czekolady ciemnej (półsłodkiej)
- - 2 jajka
- - 1/2 łyżeczki cynamonu
- - 2 szczypta soli koszernej (może być też zwykła sól kuchenna)
- - 1 szczypta pieprzu cayenne
- - cukier puder do posypania
Przygotowanie
Czas
Poziom trudności: Łatwe
Przygotowanie: 15 minut
Pieczenie: 35 minut
Całkowity czas: 50 minut
Etapy przygotowania
Etap 1
Rozgrzej piekarnik do 180 ° C.
Etap 2
W szklanej misce umieść masło, syrop klonowy i kawałki czekolady. Włóż do kuchenki mikrofalowej ustawionej na średnią moc na 10 sekund, po czym wyjmij i wymieszaj. Powtórz tę czynność kilka razy aż do pełnego połączenia wszystkich składników.
Etap 3
W średniej wielkości misce ubij jajka przy pomocy trzepaczki. Następnie dodaj mąkę migdałową, cynamon, sól, pieprz Cayenne, mieszankę czekoladową i mieszaj aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
Etap 4
Masę rozlej do żaroodpornych ramekinów i piecz przez 35 minut, a potem zrób test wykałaczki. Jeśli wykałaczka nie będzie sucha, włóż ramekiny do piekarnika jeszcze na ok. 5-8 minut.
Etap 5
5. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw do ostygnięcia, a następnie posyp cukrem pudrem.
Źródło przepisu
https://www.acouplecooks.com/flourless-chocolate-almond-cakes/
Polecane produkty
Dodaj wszystkie produkty do koszyka