• Kulki daktylowo-figowe

    Szybki deser stanowiący idealną propozycją na przekąskę poza domem, łatwo spakować ją do torebki.

    Składniki

    Porcja: 30 kulek

    • - 1 duża garść migdałów bez skórki
    • - 1 duża garść daktyli (bez pestek)
    • - 1 duża garść suszonych fig
    • - 2 łyżki czerwonego wina
    • - 25 g cukru pudru
    • - 1 czubata łyżeczka cynamonu w proszku
    • - gałązki świeżej mięty

    Przygotowanie

    Czas

    Poziom trudności: Łatwe 
    Przygotowanie: 20 minut
    Całkowity czas: 20 minut

    Etapy przygotowania

    Etap 1

    Daktyle, figi i migdały miksować przez długi czas - zawsze będzie widać małe kawałeczki, ciasto nie będzie całkowicie jednorodne.

    Etap 2

    Dodać czerwone wino, zmiksować ponownie; do powstałej pasty dodać cukier puder i cynamon. Zmiksować po raz kolejny, aby całość była dokładnie wymieszana. 

    Etap 3

    Formować z masy niewielkie kulki.

    Etap 4

    Ułożyć je w małej miseczce, wsuwając między nie jedną lub dwie gałązki świeżej mięty oraz jedną gałązkę na wierzch do dekoracji. Mięta nada kulkom delikatny aromat. 

    Etap 5

    Przechowywać w chłodnym miejscu, co najmniej 12 godzin przed podaniem.

    Etap 6

    Kulki można przechowywać przez dłuższy czas.

    Źródło przepisu

    https://www.marmiton.org/recettes/recette_delices-aux-dattes-et-aux-figues-8eme-rencontre_30331.aspx

    Polecane produkty

    Dodaj wszystkie produkty do koszyka

Wróć