Szybki deser stanowiący idealną propozycją na przekąskę poza domem, łatwo spakować ją do torebki.
Składniki
Porcja: 30 kulek
- - 1 duża garść migdałów bez skórki
- - 1 duża garść daktyli (bez pestek)
- - 1 duża garść suszonych fig
- - 2 łyżki czerwonego wina
- - 25 g cukru pudru
- - 1 czubata łyżeczka cynamonu w proszku
- - gałązki świeżej mięty
Przygotowanie
Czas
Poziom trudności: Łatwe
Przygotowanie: 20 minut
Całkowity czas: 20 minut
Etapy przygotowania
Etap 1
Daktyle, figi i migdały miksować przez długi czas - zawsze będzie widać małe kawałeczki, ciasto nie będzie całkowicie jednorodne.
Etap 2
Dodać czerwone wino, zmiksować ponownie; do powstałej pasty dodać cukier puder i cynamon. Zmiksować po raz kolejny, aby całość była dokładnie wymieszana.
Etap 3
Formować z masy niewielkie kulki.
Etap 4
Ułożyć je w małej miseczce, wsuwając między nie jedną lub dwie gałązki świeżej mięty oraz jedną gałązkę na wierzch do dekoracji. Mięta nada kulkom delikatny aromat.
Etap 5
Przechowywać w chłodnym miejscu, co najmniej 12 godzin przed podaniem.
Etap 6
Kulki można przechowywać przez dłuższy czas.
Źródło przepisu
https://www.marmiton.org/recettes/recette_delices-aux-dattes-et-aux-figues-8eme-rencontre_30331.aspx
Polecane produkty
Dodaj wszystkie produkty do koszyka