• Ciasto z orzechami włoskimi, jabłkami i cynamonem

    Niezwykle prosty przepis na niezwykle pyszne ciasto. Orzechy włoskie, jabłko i cynamon to połączenie doskonałe.

    Składniki

    Porcja: 6 osób

    • - 2 jajka
    • - 180 ml oleju
    • - 1 łyżeczka cynamonu w proszku
    • - 7,5 g cukru waniliowego
    • - 200 g cukru
    • - 250 g mąki
    • - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • - 4 jabłka
    • - 75 g łuskanych orzechów włoskich

    Przygotowanie

    Czas

    Poziom trudności: Łatwe 
    Przygotowanie: 25 minut 
    Pieczenie: 60 minut 
    Całkowity czas: 1 godzina 25 minut

    Etapy przygotowania

    Etap 1

    Jajka, olej, cynamon, cukier waniliowy i zwykły, a następnie przesianą mąkę ubić razem z proszkiem do pieczenia. Do gładkiego ciasta dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłka oraz posiekane orzechy włoskie (ciasto jest wtedy bardzo gęste i trudne do wymieszania).

    Etap 2

    Wlać do wysmarowanej masłem i posypanej mąką formy ”keksówki”.

    Etap 3

    Piec w piekarniku - termostat 6 (180°C) przez około 1 godzinę.

    Źródło przepisu

    https://www.marmiton.org/recettes/recette_gateau-pommes-noix-et-cannelle_16982.aspx

    Polecane produkty

    Dodaj wszystkie produkty do koszyka

Wróć