Niezwykle prosty przepis na niezwykle pyszne ciasto. Orzechy włoskie, jabłko i cynamon to połączenie doskonałe.
Składniki
Porcja: 6 osób
- - 2 jajka
- - 180 ml oleju
- - 1 łyżeczka cynamonu w proszku
- - 7,5 g cukru waniliowego
- - 200 g cukru
- - 250 g mąki
- - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- - 4 jabłka
- - 75 g łuskanych orzechów włoskich
Przygotowanie
Czas
Poziom trudności: Łatwe
Przygotowanie: 25 minut
Pieczenie: 60 minut
Całkowity czas: 1 godzina 25 minut
Etapy przygotowania
Etap 1
Jajka, olej, cynamon, cukier waniliowy i zwykły, a następnie przesianą mąkę ubić razem z proszkiem do pieczenia. Do gładkiego ciasta dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłka oraz posiekane orzechy włoskie (ciasto jest wtedy bardzo gęste i trudne do wymieszania).
Etap 2
Wlać do wysmarowanej masłem i posypanej mąką formy ”keksówki”.
Etap 3
Piec w piekarniku - termostat 6 (180°C) przez około 1 godzinę.
Źródło przepisu
https://www.marmiton.org/recettes/recette_gateau-pommes-noix-et-cannelle_16982.aspx
Polecane produkty
Dodaj wszystkie produkty do koszyka