Czas
Poziom trudności: Średnie
Przygotowanie: 30 minut
Gotowanie: 40 minut
Całkowity czas: 1 godzina 10 minut
Etapy przygotowania
Etap 1
Gotować pistacje w wodzie przez kilka minut. W tym czasie pokroić kurczaka w kostkę (około 2x3 cm).
Etap 2
Odsączyć pistacje, a następnie ręcznie usunąć z ich różowobrązową skórkę (jest to najbardziej czasochłonna czynność).
Etap 3
Zmiksować pistacje, śmietanę i dwie ostre papryczki pokrojone na małe kawałki (jeśli są bardzo ostre, usunąć pestki). Powinna powstać jasnozielona mieszanka.
Etap 4
Cebulę, czosnek, koper włoski, imbir, cynamon (lub liść laurowy) i garam masala smażyć przez kilka minut (około 5) na dość dużym ogniu z naprawdę niewielką ilością tłuszczu.
Etap 5
Dodać mieszankę z orzechami pistacjowymi i smażyć jeszcze przez kilka minut (cały czas na dużym ogniu).
Etap 6
Dodać pokrojonego w kostkę kurczaka i smażyć przez 5 minut.
Etap 7
Obniżyć temperaturę gotowania (średni ogień) i dodać pomidory, jogurt, sól, mielony biały pieprz i mleczko kokosowe. Dusić przez 20 - 30 minut.
Etap 8
Kiedy kurczak jest ugotowany, dodać zmielony kardamon (otworzyć zielone strąki, wyjąć ze środka małe nasionka i rozgnieść je w moździerzu lub, jeszcze prościej, w młynku do pieprzu). Wymieszać i gotować przez kolejne 2 minuty.
Etap 9
Przed podaniem posypać obficie kolendrą, serwować z ryżem basmati z dodatkiem szafranu lub bakalii (migdały, rodzynki).
Wskazówka
To smaczne danie ma bladozielony lub żółty kolor, w zależności od użytej mieszanki przypraw (i ilości!). Zamiast kurczaka można użyć jagnięciny (wtedy trzeba wstępnie trochę podgotować mięso) albo warzyw (ziemniaki), lub też indyjskiego sera paneer.
https://www.marmiton.org/recettes/recette_curry-de-poulet-pistaches-et-noix-de-coco-rencontres-marmiton-2_26352.aspx