• Curry z kurczaka z pistacjami i mleczkiem kokosowym

    Aromatyczne duszone mięso z kurczaka doprawione indyjskim curry z nerkowcami i mlekiem kokosowym.

    Składniki

    porcja: 4 osoby

    • - 1 kg kurczaka
    • - 150 g niesolonych pistacji bez łupinek
    • - 200 ml śmietany typu „crème fraîche”
    • - 1 jogurt naturalny (najlepiej typu greckiego)
    • - 4 posiekane cebule
    • - 2 posiekane ząbki czosnku
    • - 2 łyżki imbiru w proszku lub w kawałkach
    • - 1 szczypta kurkumy
    • - 2 łyżki łagodnej przyprawy garam masala (lub 1 łyżka ostrego garam masala)
    • - 1 łyżeczka zmielonego białego pieprzu
    • - 2 ostre zielone papryczki
    • - 2 pomidory pokrojone w kostkę
    • - 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)
    • - 1 łyżeczka kolendry
    • - 5 strąków zielonego kardamonu
    • - 1 łyżka kopru włoskiego (fenkuł) w proszku (ewentualnie)
    • - 1 łyżeczka cynamonu w proszku (lub liść laurowy, jeśli się nie lubi cynamonu)

    Przygotowanie

    Czas

    Poziom trudności: Średnie
    Przygotowanie: 30 minut
    Gotowanie: 40 minut
    Całkowity czas: 1 godzina 10 minut

    Etapy przygotowania

    Etap 1

    Gotować pistacje w wodzie przez kilka minut. W tym czasie pokroić kurczaka w kostkę (około 2x3 cm). 

    Etap 2

    Odsączyć pistacje, a następnie ręcznie usunąć z ich różowobrązową skórkę (jest to najbardziej czasochłonna czynność).

    Etap 3

    Zmiksować pistacje, śmietanę i dwie ostre papryczki pokrojone na małe kawałki (jeśli są bardzo ostre, usunąć pestki). Powinna powstać jasnozielona mieszanka. 

    Etap 4

    Cebulę, czosnek, koper włoski, imbir, cynamon (lub liść laurowy) i garam masala smażyć przez kilka minut (około 5) na dość dużym ogniu z naprawdę niewielką ilością tłuszczu. 

    Etap 5

    Dodać mieszankę z orzechami pistacjowymi i smażyć jeszcze przez kilka minut (cały czas na dużym ogniu). 

    Etap 6

    Dodać pokrojonego w kostkę kurczaka i smażyć przez 5 minut.

    Etap 7

    Obniżyć temperaturę gotowania (średni ogień) i dodać pomidory, jogurt, sól, mielony biały pieprz i mleczko kokosowe. Dusić przez 20 - 30 minut. 

    Etap 8

    Kiedy kurczak jest ugotowany, dodać zmielony kardamon (otworzyć zielone strąki, wyjąć ze środka małe nasionka i rozgnieść je w moździerzu lub, jeszcze prościej, w młynku do pieprzu). Wymieszać i gotować przez kolejne 2 minuty.

    Etap 9

    Przed podaniem posypać obficie kolendrą, serwować z ryżem basmati z dodatkiem szafranu lub bakalii (migdały, rodzynki).

    Wskazówka

    To smaczne danie ma bladozielony lub żółty kolor, w zależności od użytej mieszanki przypraw (i ilości!). Zamiast kurczaka można użyć jagnięciny (wtedy trzeba wstępnie trochę podgotować mięso) albo warzyw (ziemniaki), lub też indyjskiego sera paneer.

    Źródło przepisu

    https://www.marmiton.org/recettes/recette_curry-de-poulet-pistaches-et-noix-de-coco-rencontres-marmiton-2_26352.aspx

    Polecane produkty

    Dodaj wszystkie produkty do koszyka

Wróć