- Oczekiwanie na dostawę
- Goździki całe
- Pochodzi z Komorów (koło Madagaskaru)
- Bez konserwantów, bez siarki, niepasteryzowane
- Do przygotowania potraw
- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane
Opis
Drobne, ozdobne, przypominające zdrewniałe kwiatki – to goździki, które swoją sławę zawdzięczają przede wszystkim słodko-ostremu aromatowi.
Goździki to aromatyczne, nierozkwitłe i wysuszone kwiatowe pąki drzewa z rodziny Myrtaceae. Pochodzą z wysp Maluku w Indonezji i są powszechnie stosowane jako przyprawa. Właściwości tej przyprawy znane są już od ponad 2 tysięcy lat. Wówczas jej lecznicze działanie wykorzystywano w starożytnych Chinach. Goździki mają barwę ciemnobrunatną, powstałą w czasie suszenia i odymiania. Smak mają piekący, dzięki olejkowi znajdującemu się w pąkach w ilości 15–20%. Charakterystyczny zapach nadaje goździkom eugenol.
Goździki sprzedawane w sklepie Go4taste.pl importowane są z Madagaskaru. W przypadku goździków sprzedawanych w całości, ich pakowanie i transport ma duże znaczenie. W Go4taste.pl goździki są wkładane do grubych, foliowych torebek doypack, które chronią ich smak i aromat.
Czym wyróżniają się nasze goździki?
Intensywny aromat i smak. Goździki są bardzo wyrazistą i aromatyczną przyprawą, która wyróżnia się bogatym i złożonym smakiem. Łączy delikatną i subtelną słodycz z nutą goryczy i cierpkości. To kompozycja, która wprowadza wiele urozmaicenia do smaku wielu potraw i napojów.
Zawiera przeciwutleniacze. Goździki oprócz swoich smaku i aromatu zawierają również wiele wartościowych składników odżywczych i minerałów. W ich składzie znajdują się między innymi flawonoidy, z których najbardziej znany jest eugenol. Badania wykazują, że mają one właściwości przeciwutleniające, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.
Wydajne i praktyczne opakowanie. Goździki sprzedawane są w stosunkowo dużym opakowaniu, dzięki czemu nie musisz się martwić o to, że zabraknie ich w kuchni. Z powodzeniem możesz je dodawać do wypieków napojów, czy stosować profilaktycznie np. przy infekcja gardła.
Więcej informacji o goździkach znajduje się w naszym poradniku goździki - właściwości.
Zastosowanie w kuchni
-
Goździki są używane w kuchni krajów azjatyckich, afrykańskich, śródziemnomorskich oraz krajów Bliskiego Wschodu, nadając smak mięsom, curry i marynatom, a także owocom takim jak jabłka, gruszki lub rabarbar.
-
Goździki można stosować w celu nadania aromatycznych i smakowych właściwości gorącym napojom, często w połączeniu z innymi składnikami, takimi jak cytryna i cukier. Są powszechnym elementem w mieszankach przypraw, takich jak przyprawa do ciasta dyniowego lub piernika.
-
Dobrze komponuje się z cynamonem, zielem angielskim, wanilią, czerwonym winem i bazylią, a także cebulą, skórką cytrusów, anyżem gwiaździstym lub pieprzem.
Przechowywanie
Goździki całe należy przetrzymywać w suchym i szczelnym pojemniku, z dala od bezpośredniego wpływu światła słonecznego.
Przeciwwskazania
Stosowanie goździków może powodować działania niepożądane, jeśli są przyjmowane doustnie przez osoby z chorobami wątroby, zakrzepami krwi i zaburzeniami układu odpornościowego lub alergiami pokarmowymi.
Inne opcje
Składniki
Składniki: goździki całe.
Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i gluten. Co to znaczy ?
Kraj pochodzenia: Komory
Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków
Wartość odżywcza / 100 g
Wartość energetyczna | 0 kJ/ 0 kcal |
Tłuszcz | 0,0 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,0 g |
Węglowodany | 0,0 g |
w tym cukry | 0,0 g |
Błonnik | 0,0 g |
Białko | 0,0 g |
Sól | 0,0 g |
Komentarze 0