Proste ciasteczka migdałowe – na rodzinne spotkanie, mały gryz na osłodę szarości za oknem, do kawy, mleka czy herbaty.
Składniki
porcja: około 100 sztuk
- - 250 g masła
- - 425 g cukru
- - 5 g cynamonu
- - 500 g mąki
- - 100 g mleka
- - 250 g całych migdałów
Przygotowanie
Czas
Poziom trudności: Łatwe
Przygotowanie: 30 minut
Smażenie: 10 minut
Całkowity czas: 40 minut
Etapy przygotowania
Etap 1
Wymieszać masło z cukrem, aż cukier całkowicie rozpuści się w maśle.
Etap 2
Dodać cynamon, mąkę, mleko i migdały.
Etap 3
Włożyć ciasto do plastikowego pojemnika i wstawić do lodówki na 24 godziny. Następnie pokroić ciasto na najcieńsze możliwe kwadraty.
Etap 4
Piec ciastka po kolei w kilku partiach przez około 5 - 10 minut - termostat 7.
Etap 5
Wyjąć z piekarnika i odczekać około 10 minut, aż stwardnieją. Położyć ciastka na ręczniku papierowym (który wchłonie trochę masła).
Etap 6
Przechowywać ciastka w blaszanej puszce.
Wskazówka
Ciasto można zawinąć w folię spożywczą, potem łatwiej je wyjąć z pojemnika.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem – wtedy można piec na niej kilka partii ciasteczek.
Źródło przepisu
https://www.marmiton.org/recettes/recette_carres-d-amandes_16742.aspx
Polecane produkty
Dodaj wszystkie produkty do koszyka