• Ciasteczka migdałowe

    Proste ciasteczka migdałowe – na rodzinne spotkanie, mały gryz na osłodę szarości za oknem, do kawy, mleka czy herbaty.

    Składniki

    porcja: około 100 sztuk

    • - 250 g masła
    • - 425 g cukru
    • - 5 g cynamonu
    • - 500 g mąki
    • - 100 g mleka
    • - 250 g całych migdałów

    Przygotowanie

    Czas

    Poziom trudności: Łatwe 
    Przygotowanie: 30 minut 
    Smażenie: 10 minut 
    Całkowity czas: 40 minut

    Etapy przygotowania

    Etap 1

    Wymieszać masło z cukrem, aż cukier całkowicie rozpuści się w maśle.

    Etap 2

    Dodać cynamon, mąkę, mleko i migdały.

    Etap 3

    Włożyć ciasto do plastikowego pojemnika i wstawić do lodówki na 24 godziny. Następnie pokroić ciasto na najcieńsze możliwe kwadraty. 

    Etap 4

    Piec ciastka po kolei w kilku partiach przez około 5 - 10 minut - termostat 7.

    Etap 5

    Wyjąć z piekarnika i odczekać około 10 minut, aż stwardnieją. Położyć ciastka na ręczniku papierowym (który wchłonie trochę masła). 

    Etap 6

    Przechowywać ciastka w blaszanej puszce. 

    Wskazówka

    Ciasto można zawinąć w folię spożywczą, potem łatwiej je wyjąć z pojemnika.
    Blachę do pieczenia wyłożyć papierem – wtedy można piec na niej kilka partii ciasteczek.

    Źródło przepisu

    https://www.marmiton.org/recettes/recette_carres-d-amandes_16742.aspx

    Polecane produkty

    Dodaj wszystkie produkty do koszyka

Wróć