Ten chleb bananowy z mąki migdałowej jest nie tylko łatwy do zrobienia, ale również nie zawiera glutenu i ziaren. A to oznacza, że ten bananowy chleb jest idealny dla każdego — również dla dzieci!
Składniki
porcja: 4 osoby
- - 3 bardzo dojrzałe średnie banany, puree (ok. 1 ¼ szklanki puree bananowego)
- - 3 jajka
- - 3 łyżki niesłodzonego mleka migdałowego
- - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- - 2 ½ szklanki blanszowanej drobnej mąki migdałowej
- - ½ szklanki siemienia lnianego
- - 1 łyżeczka cynamonu
- - 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- - ½ łyżeczki soli
- - ½ szklanki ciemnej czekolady oraz 2 łyżki dodatkowej czekolady do posypania na wierzchu
Przygotowanie
Czas
Poziom trudności: Łatwe
Przygotowanie: 15 minut
Gotowanie: 50 minut
Całkowity czas: 1 godzina 5 minut
Etapy przygotowania
Etap 1
Rozgrzej piekarnik do 180 ° C. Wyłóż formę 25 cm x 12 cm papierem do pieczenia.
Etap 2
W dużej misce wymieszaj dobrze tłuczone banany, jajka, mleko migdałowe i ekstrakt waniliowy.
Etap 3
Dodaj mąkę migdałową, siemię lniane, cynamon, sodę oczyszczoną i sól. Do mieszania użyj drewnianej łyżki. Dodaj pokruszone kawałki czekolady.
Etap 4
Wlej ciasto do przygotowanej formy, wygładź górę szpatułką. Posyp 2 łyżkami wiórków czekoladowych na wierzchu.
Etap 5
Piecz przez 50 minut - 1 godzinę lub do momentu, aż wykałaczka po wyjęciu z chleba będzie sucha.
Etap 6
Zostaw chleb przez 10 minut w formie, następnie wyjmij z formy. Po ostygnięciu pokrój w 12 plasterków. Chleb jest najlepszy następnego dnia (tak jak wszystkie chlebki bananowe!)
Etap 7
Kromki posmaruj pastą migdałową lub masłem i posyp odrobiną soli morskiej. Smacznego!
Źródło przepisu
https://www.ambitiouskitchen.com/almond-flour-banana-bread/
Polecane produkty
Dodaj wszystkie produkty do koszyka