• Odżywczy chleb bananowy z mąki migdałowej

    Ten chleb bananowy z mąki migdałowej jest nie tylko łatwy do zrobienia, ale również nie zawiera glutenu i ziaren. A to oznacza, że ​​ten bananowy chleb jest idealny dla każdego — również dla dzieci!

    Składniki

    porcja: 4 osoby

    • - 3 bardzo dojrzałe średnie banany, puree (ok. 1 ¼ szklanki puree bananowego)
    • - 3 jajka
    • - 3 łyżki niesłodzonego mleka migdałowego
    • - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • - 2 ½ szklanki blanszowanej drobnej mąki migdałowej
    • - ½ szklanki siemienia lnianego
    • - 1 łyżeczka cynamonu
    • - 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • - ½ łyżeczki soli
    • - ½ szklanki ciemnej czekolady oraz 2 łyżki dodatkowej czekolady do posypania na wierzchu

    Przygotowanie

    Czas

    Poziom trudności: Łatwe 
    Przygotowanie: 15 minut 
    Gotowanie: 50 minut 
    Całkowity czas: 1 godzina 5 minut

    Etapy przygotowania

    Etap 1

    Rozgrzej piekarnik do 180 ° C. Wyłóż formę 25 cm x 12 cm papierem do pieczenia. 

    Etap 2

    W dużej misce wymieszaj dobrze tłuczone banany, jajka, mleko migdałowe i ekstrakt waniliowy. 

    Etap 3

    Dodaj mąkę migdałową, siemię lniane, cynamon, sodę oczyszczoną i sól. Do mieszania użyj drewnianej łyżki. Dodaj pokruszone kawałki czekolady.

    Etap 4

    Wlej ciasto do przygotowanej formy, wygładź górę szpatułką. Posyp 2 łyżkami wiórków czekoladowych na wierzchu. 

    Etap 5

    Piecz przez 50 minut - 1 godzinę lub do momentu, aż wykałaczka po wyjęciu z chleba będzie sucha.

    Etap 6

    Zostaw chleb przez 10 minut w formie,  następnie wyjmij  z formy. Po ostygnięciu pokrój w 12 plasterków. Chleb jest najlepszy następnego dnia (tak jak wszystkie chlebki bananowe!) 

    Etap 7

    Kromki posmaruj pastą migdałową  lub  masłem i posyp odrobiną soli morskiej. Smacznego!

    Źródło przepisu

    https://www.ambitiouskitchen.com/almond-flour-banana-bread/

    Polecane produkty

    Dodaj wszystkie produkty do koszyka

Wróć