Piernik z dodatkiem mąki kasztanowej - wilgotny i zbity, a przy tym słodki i aromatyczny.
Składniki
Porcja: 8 osób
- - 150 g mąka kasztanowa
- - 150 g mąki pszennej
- - 300 ml miodu
- - 300 ml mleka
- - 2 łyżeczki cynamon
- - 1 łyżeczka imbir suszony
- - 1 goździk
- - 2 gwiazdki anyżu
- - 4 łyżeczki sody oczyszczonej
Przygotowanie
Czas
Poziom trudności: Średnie
Przygotowanie: 1 dzień 6 godzin
Pieczenie: 1 godzina
Całkowity czas: 1 dzień 7 godzin
Etapy przygotowania
Etap 1
Rozgrzać piekarnik do 180°C (termostat 6).
Etap 2
Formę do keksów wysmarować masłem.
Etap 3
W dużej misce zmieszać obie mąki z sodą oczyszczoną.
Etap 4
Miód, mleko, cynamon, anyż gwiazdkowy i goździki podgrzać osobno w rondlu na małym ogniu. Doprowadzić do wrzenia i natychmiast zdjąć z ognia.
Etap 5
Usunąć anyż gwiazdkowy i goździki i całość dodać do mieszanki z mąki.
Etap 6
Mieszać, aż do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.
Etap 7
Przełożyć do formy i piec w piekarniku przez ok. 60 min.
Źródło przepisu
https://www.marmiton.org/recettes/recette_pain-d-epice-a-la-farine-de-chataignes_305252.aspx
Polecane produkty
Dodaj wszystkie produkty do koszyka