• Piernik z mąką kasztanową

    Piernik z dodatkiem mąki kasztanowej - wilgotny i zbity, a przy tym słodki i aromatyczny.

    Składniki

    Porcja: 8 osób

    • - 150 g mąka kasztanowa
    • - 150 g mąki pszennej
    • - 300 ml miodu
    • - 300 ml mleka
    • - 2 łyżeczki cynamon 
    • - 1 łyżeczka imbir suszony
    • - 1 goździk
    • - 2 gwiazdki anyżu
    • - 4 łyżeczki sody oczyszczonej

    Przygotowanie

    Czas

    Poziom trudności: Średnie
    Przygotowanie: 1 dzień 6 godzin 
    Pieczenie: 1 godzina
    Całkowity czas: 1 dzień 7 godzin

    Etapy przygotowania

    Etap 1

    Rozgrzać piekarnik do 180°C (termostat 6).

    Etap 2

    Formę do keksów wysmarować masłem.

    Etap 3

    W dużej misce zmieszać obie mąki z sodą oczyszczoną.

    Etap 4

    Miód, mleko, cynamon, anyż gwiazdkowy i goździki podgrzać osobno w rondlu na małym ogniu. Doprowadzić do wrzenia i natychmiast zdjąć z ognia.

    Etap 5

    Usunąć anyż gwiazdkowy i goździki i całość dodać do mieszanki z mąki.

    Etap 6

    Mieszać, aż do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.

    Etap 7

    Przełożyć do formy i piec w piekarniku przez ok. 60 min.

    Źródło przepisu

    https://www.marmiton.org/recettes/recette_pain-d-epice-a-la-farine-de-chataignes_305252.aspx

    Polecane produkty

    Dodaj wszystkie produkty do koszyka

Wróć