- Ciecierzyca z delikatnym smakiem duża średnica 11-12mm
- Pochodzi z Meksyku
- Naturalnie bezglutenowe, bez konserwantów
- Do gotowania i przygotowania potraw, idealna do hummusu, szybko się gotuje po namoczeniu
- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane
Opis
Ciecierzyca należy do najzdrowszych roślin strączkowych pozyskiwanych w przyrodzie. Meksykańska odmiana ciecierzycy wyróżnia się wielkością oraz delikatnym smakiem.
Ciecierzyca zwana również fasolą Garbanzo lub nawet Cicer arietinum to wysokobiałkowa roślina strączkowa, Jest jednym z głównych składników potraw przygotowywanych na Bliskim Wschodzie i krajach Azji Południowej.
Ta odmiana ciecierzycy uprawiana jest w Meksyku, głównie w północno-zachodnim regionie kraju, który obejmuje stany Sinaloa, Sonora i Baja California Sur. Ciecierzyca z Meksyku jest szczególnie cenioną odmianą, ponieważ pochodzi z mikroklimatu sprzyjającego tego typu uprawom. Wyróżnia się z delikatnym smakiem i dużą średnicą (11-12mm).
Ciecierzyca meksykańska pakowana jest w szczelne i solidne torebki foliowe typu doypack. W takim opakowaniu ciecierzyca na długo zachowa swoje cenne walory smakowe i świeżość.
Właściwości
Ciecierzyca, która dostępna jest w sklepie Go4taste.pl, jest cennym źródłem błonnika pokarmowego.
Dowiesz się więcej w naszym artykule ciecierzyca - właściwości.
Zastosowanie w kuchni
Ciecierzyca jest podstawowym składnikiem w kuchni indyjskiej, śródziemnomorskiej i bliskowschodniej.
- kluczowy element hummusu i chana masala;
- można ją zmielić na mąkę, aby zrobić klasyczny falafel;
- doskonały składnik warzywnej sałatki;
- można ją stosować w wielu potrawach jednogarnkowych, zupach, gulaszach czy curry.
Sprawdź: Przygotowanie ciecierzycy: moczenie, przyprawianie i gotowanie.
Przeciwwskazania, skutki uboczne
Podobnie jak inne fasole i pokarmy bogate w błonnik, ciecierzyca może powodować pewne objawy jelitowe, takie jak gazy.
Przechowywanie
Suszoną ciecierzycę przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu. Po otwarciu umieść ją w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Inne opcje
Składniki
Składniki: ziarno ciecierzycy.
Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i gluten. Co to znaczy ?
Kraj pochodzenia: Meksyk
Indeks glikemiczny: 30
Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków
Wartość odżywcza / 100 g
Wartość energetyczna | 681kJ/161 kcal |
Tłuszcz | 2,8 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,3 g |
Węglowodany | 25,0 g |
w tym cukry | 2,0 g |
Błonnik | 3,0 g |
Białko | 9,0 g |
Sól | 0,01 g |
Przepisy z tym produktem
-
Burgery z ciecierzycy pieczone
Prosty przepis na wegańskie burgery z ciecierzycy. Łatwe i szybkie w przygotowaniu.
-
Curry z ciecierzycą i bakłażanem
Łatwe w przygotowaniu curry z ciecierzycą i bakłażanem idealne dla miłośników wyrazistej kuchni wegetariańskiej.
-
Kotleciki z ciecierzycy wegetariańskie
Ciecierzyca z powodzeniem może zastąpić mięso, dlatego jeśli wolisz jarskie dania, koniecznie wypróbuj bezmięsne kotlety z ciecierzycy.
-
Sałatka z ciecierzycą
Łatwa w przygotowaniu i zaskakująco wyrazista sałatka z ciecierzycą i białym serem.
-
Steki z ciecierzycy
Proste w przygotowaniu wegetariańskie steki z ciecierzycy, najlepiej smakują z ryżem basmati i sosem curry
Komentarze 0