Ciecierzyca z Meksyku - 1kg

New product

Obniżka! Ciecierzyca cena 1kg Meksyk Expand

- Ciecierzyca z delikatnym smakiem duża średnica 11-12mm

- Pochodzi z Meksyku

- Do gotowania i przygotowania potraw, idealna do hummusu

- Bez glutenu, bez konserwantów

- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane

- Gwarancja smaku

- Indeks glikemiczny ciecierzycy 30

Więcej szczegółów

  • W magazynie, dostawa 24h

11,05 zł

brutto

13,00 zł

-15%

Opis produktu

Ciecierzyca należy do najzdrowszych roślin strączkowych pozyskiwanych w przyrodzie. Jej zaletą jest wysoka zawartość białka, dlatego jest cennym składnikiem diety wegańskiej. Meksykańska odmiana ciecierzycy wyróżnia się wielkością oraz delikatnym smakiem. 

Ciecierzyca zwana również fasolą Garbanzo lub nawet Cicer arietinum to wysokobiałkowa roślina strączkowa, Jest jednym z głównych składników potraw przygotowywanych na Bliskim Wschodzie i krajach Azji Południowej. 

Ta odmiana ciecierzycy uprawiana jest w Meksyku, głównie w północno-zachodnim regionie kraju, który obejmuje stany Sinaloa, Sonora i Baja California Sur. Ciecierzyca z Meksyku jest szczególnie cenioną odmianą, ponieważ pochodzi z mikroklimatu sprzyjającego tego typu uprawom. Wyróżnia się z delikatnym smakiem i dużą średnicą (11-12mm).

Ciecierzyca meksykańska pakowana jest w szczelne i solidne torebki foliowe typu doypack. W takim opakowaniu ciecierzyca na długo zachowa swoje cenne walory smakowe i świeżość.

 

Właściwości

Ciecierzyca jest produktem średniokalorycznym. Zawiera wiele witamin i minerałów, jest również dobrym źródłem błonnika i białka. 

  • doskonałe źródło białka roślinnego, dzięki czemu jest odpowiednim wyborem dla osób, które nie jedzą produktów pochodzenia zwierzęcego;
  • pełna błonnika, który ma wiele udowodnionych korzyści dla zdrowia układu pokarmowego;
  • źródło witaminy B6, która wspomaga organizm w trakcie leczenia niedokrwistości i w chorób nerek;
  • magnez i potas zawarty w ciecierzycy pomaga w obniżaniu ciśnieniu krwi;
  • źródło kwasu foliowego, który jest szczególnie ważny dla rozwoju płodu;
  • zdrowa dawka witaminy C, korzystnie wpływająca na odporność organizmu;
  • zawiera też mangan, fosfor, miedź, żelazo oraz mniejsze ilości selenu i wapnia.

 

Zastosowanie w kuchni

Ciecierzyca jest podstawowym składnikiem w kuchni indyjskiej, śródziemnomorskiej i bliskowschodniej. 

  • kluczowy element hummusu i chana masala;
  • można ją zmielić na mąkę, aby zrobić klasyczny falafel;
  • doskonały składnik warzywnej sałatki;
  • można ją stosować w wielu potrawach jednogarnkowych, zupach, gulaszach czy curry.

 

Przeciwwskazania, skutki uboczne

Podobnie jak inne fasole i pokarmy bogate w błonnik, ciecierzyca może powodować pewne objawy jelitowe, takie jak gazy.

 

Przechowywanie

Suszoną ciecierzycę przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu. Po otwarciu umieść ją w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Opinie

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Napisz opinię

Ciecierzyca z Meksyku - 1kg

Ciecierzyca z Meksyku - 1kg

Brakuje 200,00 zł do darmowej wysyłki.

Składniki

Skład: ziarno ciecierzycy.

Produkt może zawierać śladowe ilości: migdałów, sezamu, orzechów włoskich, pistacjowych, glutenu i innych.

Kraj pochodzenia: Meksyk

Indeks glikemiczny: 30

Wartość odżywcza / 100 g

Wartość energetyczna681kJ/161 kcal
Tłuszcz2,8 g
   w tym kwasy tłuszczowe nasycone0,3 g
Węglowodany25,0 g
   w tym cukry2,0 g
   Błonnik3,0 g
Białko9,0 g
Sól0,01 g

Przepisy z tym produktem

Rozumiem

Nasza strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.