• Humus

    Łatwy w przygotowaniu pyszny domowy hummus. 

    Składniki

    Porcja: 7 osób

    • - 500 g ciecierzyca
    • - 3 ząbki czosnku
    • - 1 listek laurowy
    • - 2 cytryny
    • - bardzo aromatyczna oliwa z oliwek lub olej sezamowy
    • - słodka papryka w proszku
    • - ostra papryka w proszku 
    • - czarne oliwki

    Przygotowanie

    Czas

    Poziom trudności: Łatwe 
    Przygotowanie: 30 minut 
    Gotowanie: 2 godziny
    Całkowity czas: 2 godziny 30 minut

    Etapy przygotowania

    Etap 1

    Dzień wcześniej namoczyć ciecierzycę w zimnej wodzie.

    Etap 2

    Zalać ciecierzycę 2 l zimnej wody z liściem laurowym i 1 ząbkiem czosnku, doprowadź do wrzenia i gotować przez 1,5 - 2 godziny.

    Etap 3

    W połowie gotowania dodać sól i pieprz.

    Etap 4

    Odsączyć ciecierzycę, zachować wodę z gotowania.

    Etap 5

    Zmiksować ciecierzycę na papkę, przełożyć z powrotem do rondla i podgrzewać na małym ogniu.

    Etap 6

    Za pomocą trzepaczki wmieszać 100 ml letniego oleju, dodać odrobinę wody z gotowania oraz soku z cytryny.

    Etap 7

    W moździerzu rozetrzeć czosnek z 2 łyżkami oleju, dodać do rondla ściągniętego z ognia, posypać szczyptą ostrej papryki.

    Etap 8

    Podawać posypane słodką papryką, przyozdobione czarnymi oliwkami i ćwiartkami cytryn.

    Etap 9

    Serwować z tostami lub libańskim chlebkiem.

    Źródło przepisu

    https://www.marmiton.org/recettes/recette_houmous-puree-de-pois-chiches_29761.aspx

    Polecane produkty

    Dodaj wszystkie produkty do koszyka

Wróć