Łatwy w przygotowaniu pyszny domowy hummus.
Składniki
Porcja: 7 osób
- - 500 g ciecierzyca
- - 3 ząbki czosnku
- - 1 listek laurowy
- - 2 cytryny
- - bardzo aromatyczna oliwa z oliwek lub olej sezamowy
- - słodka papryka w proszku
- - ostra papryka w proszku
- - czarne oliwki
Przygotowanie
Czas
Poziom trudności: Łatwe
Przygotowanie: 30 minut
Gotowanie: 2 godziny
Całkowity czas: 2 godziny 30 minut
Etapy przygotowania
Etap 1
Dzień wcześniej namoczyć ciecierzycę w zimnej wodzie.
Etap 2
Zalać ciecierzycę 2 l zimnej wody z liściem laurowym i 1 ząbkiem czosnku, doprowadź do wrzenia i gotować przez 1,5 - 2 godziny.
Etap 3
W połowie gotowania dodać sól i pieprz.
Etap 4
Odsączyć ciecierzycę, zachować wodę z gotowania.
Etap 5
Zmiksować ciecierzycę na papkę, przełożyć z powrotem do rondla i podgrzewać na małym ogniu.
Etap 6
Za pomocą trzepaczki wmieszać 100 ml letniego oleju, dodać odrobinę wody z gotowania oraz soku z cytryny.
Etap 7
W moździerzu rozetrzeć czosnek z 2 łyżkami oleju, dodać do rondla ściągniętego z ognia, posypać szczyptą ostrej papryki.
Etap 8
Podawać posypane słodką papryką, przyozdobione czarnymi oliwkami i ćwiartkami cytryn.
Etap 9
Serwować z tostami lub libańskim chlebkiem.
Źródło przepisu
https://www.marmiton.org/recettes/recette_houmous-puree-de-pois-chiches_29761.aspx
Polecane produkty
Dodaj wszystkie produkty do koszyka